Van Nylon naar Darm snaren op je harp

harp spelen is moeilijk
Harp spelen is moeilijk, Feit of Fabel?
26 september 2023
Harp accessoires
Top 10 Must-haves Harp accessoires
10 november 2023
harp spelen is moeilijk
Harp spelen is moeilijk, Feit of Fabel?
26 september 2023
Harp accessoires
Top 10 Must-haves Harp accessoires
10 november 2023
van nylon naar darm snaren

Ben jij ook zo blij dat je bent begonnen met harp spelen? Maar hoor je ook dat stemmetje in je hoofd dat zegt: “Zou ik van nylon naar darm snaren over kunnen gaan?” Blijf dan vooral lezen, want in dit blog gaat je een heleboel duidelijk worden en vertel ik je van alles over nylon en darm snaren.

 

Wat zijn nylon snaren?

Nylon snaren zijn best wel favoriet te noemen. Ze zijn gemaakt van synthetisch materiaal en gaan lekker lang mee. Omdat het zeer stevige snaren zijn zullen ze minder snel kapot springen. Maar ook blijven ze langer op de juiste stemming (waardoor je minder vaak hoeft te stemmen) en kunnen ze beter tegen ietwat viezige vingers. Zoals je misschien wel weet adviseer ik om altijd iedere keer als je gaat spelen eerst je handen met zeep te wassen. Ook al denk je dat ze schoon zijn; je hebt net een boterham gegeten of een kop koffie met een koekje gehad of juist net het aanrecht schoon gemaakt. Maak er een gewoonte van om voor het harp spelen eerst je handen te wassen. Maar zoals zojuist gezegd zijn nylon snaren sterker en minder gevoelig voor vieze vingers.
En tot slot zijn nylon snaren ook gunstiger in prijs als darm snaren.

 

Hoe zit het met de darm snaren?

Darm snaren zijn gemaakt van schapen darmen. Ze zijn minder stevig als nylon snaren en zullen daardoor sneller kapot gaan. Bovendien zijn darm snaren veel gevoeliger voor vocht en temperatuur verschillen waardoor ze ook sneller zullen springen. Maar ook zullen ze eerder ontstemd zijn, dus zul je wat vaker moeten stemmen. Maar daarentegen is de klank van darm snaren veel warmer en voor veel mensen toch mooier als nylon snaren.
Darm snaren zijn wel een stuk duurder als nylon snaren, maar ja, de klank is toch ook wel heel belangrijk.


Toen je begon met harp spelen heb je een harp gekocht die je op dat moment mooi vond wat betreft kleur, grootte, model, klank en prijs.
Nou weet je misschien dat ik altijd zeg: “Gebruik bij het uitzoeken van een harp je oren”. Daarmee bedoel ik dat de kleur, de grootte, het model en de prijs zeer belangrijk zijn, maar het belangrijkste is de klank. Want daar ga je jaren naar luisteren en van genieten. En nu kan het heel goed zijn dat je in het begin, toen je net startte, de nylon snaren mooi vond klinken (tegenwoordig klinken ze ook echt niet verkeerd), maar dat je nu na enige tijd denkt: “Eigenlijk zou ik darm snaren nog mooier en warmer vinden om op te spelen als nylon snaren. Zou ik niet naar darm snaren kunnen overgaan?”

 

De verschillen tussen nylon en darm snaren

 • Het belangrijkste voordeel ten opzichte van nylon snaren is de klank. Darm snaren geven een diepere en warmere klank als nylon snaren.
 • Met darm snaren kun je meer en makkelijker expressie in je spel aanbrengen. Van heel zacht tot hard en alles daar tussenin. Bij nylon snaren is dat iets lastiger.
 • Darm snaren zijn gevoeliger voor temperatuur wisselingen en zullen over het algemeen vaker gestemd moeten worden als een harp met nylon snaren.
 • Een harp met darm snaren heeft een hogere snaar spanning als een harp met nylon snaren. Je zult dan iets harder aan de snaren moeten trekken als bij nylon snaren. Daarom is het voor kinderen beter om met nylon snaren te spelen.
 • De aanschaf van nieuwe darm snaren is duurder als van nieuwe nylon snaren.
 • Darm snaren zullen meestal sneller slijten als nylon snaren en dus vaker vervangen moeten worden.
 • Na het opzetten van een nieuwe snaar zal een nylon snaar sneller op stemming blijven als een darm snaar. Een darm snaar zal sneller terug draaien en daardoor na het opzetten ervan vaker bijgesteld moeten worden.

 

Het is niet de bedoeling dat de bovenstaande verschillen je ervan gaan weerhouden om je nylon snaren te vervangen door darm snaren, maar het is wel belangrijk om te weten wat het verschil is en dat hoop ik zo duidelijk te hebben gemaakt. Zodat je straks een weloverwogen besluit kunt nemen: Wel of geen darm snaren gaan gebruiken.

Veel harpistes gingen je voor en hebben besloten de nylon snaren te vervangen door darm snaren maar lees vooral verder want niet iedere harp is hiervoor geschikt.

 

van nylon naar darm snaren

 

Bij welke harp kun je van nylon naar darm snaren gaan?

Het is zeer belangrijk om te onthouden dat je niet zomaar van iedere harp kunt overstappen van nylon naar darm snaren. Niet iedere harp is geschikt voor darm snaren. Het toch plaatsen van darm snaren op een harp die daar niet voor geschikt is kan schade veroorzaken. Dus als je het zeker wilt weten raadpleeg dan de verkoper van je harp of als je de harp van een particulier hebt gekocht ga er dan mee naar een harp zaak en laat je goed voorlichten. Zij kunnen je precies vertellen of je harp geschikt is voor darm snaren of niet.

Er zijn veel modellen Keltische harpen waarbij je bij aanschaf kunt kiezen of je de harp met nylon snaren bespannen wilt hebben of met darm. Deze modellen zijn vaak dan ook geschikt om van snaar soort te veranderen. Maar ook hier geldt vraag het eerst na bij de harp winkel waar de harp vandaan komt voordat je een hele set met nieuwe snaren gaat bestellen.

 

Tip bij het opzetten van nieuwe snaren

Wanneer je zeker weet dat de nylon snaren van jouw harp geschikt zijn om vervangen te worden door darm snaren en je hebt de hele serie met nieuwe darm snaren besteld, lees dan nog eerst even deze tip voordat je ze op je harp gaat zetten.

Haal NOOIT eerst alle nylon snaren van je harp af en ga dan een voor een de darm snaren erop zetten. Dit is funest voor je klankkast. Wanneer alle snaren op de harp zitten staat er zoveel kracht op de klankkast dat je je kunt voorstellen wat er gebeurd wanneer je al die kracht er vanaf haalt (door alle snaren te verwijderen).
Haal drie of vier snaren eraf en vervang deze eerst door de nieuwe snaren alvorens je weer drie of vier snaren verwijderd. Dit is veel beter voor de klankkast en je harp.

Wanneer je wel wat hulp kunt gebruiken bij het opzetten van je nieuwe snaren kijk dan even naar de video Een nieuwe harp snaar opzetten die ik hiervan gemaakt heb, zo weet je zeker dat je deze grote klus goed gaat doen.

 

Conclusie:

Het overstappen van nylon naar darm is overduidelijk een persoonlijke keuze. Er is voor iedere keuze wat te zeggen: voor de een is de warmere klank belangrijk terwijl voor de ander het gebruiks gemak voorop staat: minder hoeven stemmen en minder gebroken snaren. En iedere keuze is zoals gezegd goed.

 

Heb jij je nylon snaren vervangen door darm snaren of moet je daar niet aan denken? Deel hieronder je ervaring en wellicht heb je nog extra tips.

Heb ik je enthousiast gemaakt?
En wil je ook beginnen met harp spelen?

Vraag dan nu meteen het Gratis Ebook Welke harp? aan.
Dit is de eerste stap om te nemen want na het lezen van dit eBook weet jij welke harp bij jou past.

 

Ebook welke harp

 

 

Tanya Tienpont
Tanya Tienpont
Tanya is een groot liefhebber van muziek. Graag wil zij met de website Harplessenonline jou helpen om op een leuke en eenvoudige manier harp te leren spelen.

2 Comments

 1. M L van Eijndhoven schreef:

  Goedemiddag Tanya,

  Bedankt Tanya, voor je stelling ‘Nylon snaren of Darm snaren’.

  Voor ik harp ging spelen heb ik eerst al jouw video’s bekeken, waardoor ik heel bewust een gebruikte harp met nylon snaren een tweede leven wilde geven. Aangezien ik in een appartement woon waar de zon, als ze schijnt, de hele dag de kans heeft om haar warmte binnen af te geven, heb ik destijds niet gezocht naar een harp met darm snaren. De temperatuur kan in mijn kamer oplopen van ’s morgens 20 graden door vloerverwarming tot 32 graden als de zon uit de kamer is. Dat verschil leek mij te groot om voor darmsnaren te kiezen. In de zomermaanden zet ik de harp uit voorzorg dan toch nog in de gang waar het nooit zó extreem warm wordt. Ik zorg er bovendien ook altijd voor dat de haakjes van alle snaren naar beneden staan, waardoor de snaarspanning net iets minder is.
  De tweede reden dat ik voor nylon snaren koos was omdat ik helaas last heb van artrose in mijn handen en bang was voor overbelasting.
  Als deze twee omstandigheden niet zouden hebben meegespeeld dan zou de keuze waarschijnlijk moeilijker voor mij zijn geweest.

  Fijn weekend,
  Marja

  • Tanya Tienpont schreef:

   Hallo Marja,

   Dank je wel voor je uitgebreide antwoord.
   Dat zijn inderdaad grote temperatuur verschillen waar jij mee te maken hebt. Het lijkt me dat je daar een prima oplossing voor gevonden hebt.
   Ik kan me je keuze voor nylon snaren dan ook helemaal begrijpen, en weet je; nylon snaren klinken ook mooi, die zijn zoveel verbeterd met vroeger. Harp spelen met nylon snaren doet je plezier in het harp spelen zeker niet verminderen.
   Succes verder en geniet van het harpspelen.

   Groetjes,
   Tanya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *