Top 10 Must-haves Harp accessoires

van nylon naar darm snaren
Van Nylon naar Darm snaren op je harp
12 oktober 2023
Harp en Kerstmis
Waarom passen de harp en Kerstmis bij elkaar?
7 december 2023
van nylon naar darm snaren
Van Nylon naar Darm snaren op je harp
12 oktober 2023
Harp en Kerstmis
Waarom passen de harp en Kerstmis bij elkaar?
7 december 2023
Harp accessoires

Welkom bij dit blog vol met tips en trucs om jouw harpspel naar een hoger niveau te tillen.
Vandaag duiken we in de wereld van de accessoires, want naast de harp die je waarschijnlijk al hebt zijn er nog een aantal dingen die het leven van een harpiste zeer veraangenamen. Dus lees vooral verder als je wilt weten welke de top 10 must-have harp accessoires ik voor je heb verzameld.

 

De perfecte harpbank

Een goede harpbank of harpkruk of pianokruk zorgt niet alleen voor comfort maar speelt ook een rol in je houding en uiteindelijk in de kwaliteit van je spel. Het moet niet alleen stevig zijn maar ook comfortabel zitten zodat je er langere tijd op kunt zitten. Als je lekker zit wordt je minder afgeleid en hou je betere focus op het harp spelen zelf.
Iedereen is anders dus neem geen bankje met een one-size-fits-all idee. Maar kies voor een bankje met verstelbare hoogte, zodat je het kun aanpassen aan jouw ideale speelpositie.

 

Harp accessoiresEen muziekstandaard

Het volgende harp accessoire dat ik wil bespreken is een muziekstandaard of lessenaar.
Een muziekstandaard is echt onmisbaar voor een goede houding en ter voorkoming van blessures.
Wanneer je namelijk je bladmuziek plat op de tafel hebt liggen of tegen de rugleuning van een eettafel stoel hebt gezet, is dat vragen om moeilijkheden. Je zult iedere keer je nek moeten verdraaien om de muziek te kunnen lezen wat op den duur zeker klachten gaat geven.

Het grote voordeel van een muziekstandaard is dat hij in hoogte verstelbaar is waardoor je hem precies op de juiste hoogte kunt zetten.
Als je de muziekstandaard vervolgens precies in het verlengde van je harp plaatst hoef je je nek bijna niet te draaien tijdens het spelen en zul je ervaren dat dit veel prettiger speelt.

 

Een stemapparaat of app

Een van de andere harp accessoires is een stemapparaat of een stem-app op je telefoon.
Met een stemapparaat zorg je ervoor dat elke snaar op je harp perfect gestemd is en de melodieën die je na het stemmen gaat spelen geweldig en zuiver klinken.

Uiteraard zijn er diverse soorten en merken stemapparaten te koop, maar mijn voorkeur gaat op dit moment uit naar een stem-app. Ik gebruik Cleartune, dit is een gratis app die perfect werkt en simpel in gebruik is.
Je zet je telefoon op de muziekstandaard en kunt beginnen met stemmen.
Hoe dat stemmen precies werkt kun je hier lezen: Hoe stem je het beste je harp

 

Een Click-on Pick-up

Een click-on pick-up bevestig je aan de ene kant met een microfoontje aan de klankkast van je harp. De andere kant steek je in je stemapparaat.
De click-on gebruik je dus bij een stemapparaat. Wellicht is er ook een mogelijkheid van een verloop-stekkertje zodat je hem aan je telefoon kunt inpluggen. Als jij weet dat deze mogelijkheid bestaat laat het dan zeker even weten onder dit artikel.

Het grote voordeel van een click-on is dat hij alleen het geluid van de snaar die jij wilt stemmen opvangt en niet al het geluid van pratende mensen en muziek om je heen. Dit apparaatje is dus perfect om te gebruiken wanneer je regelmatig op diverse locaties speelt waar je na het vervoer van je harp, deze goed wilt stemmen.

Wanneer je de harp alleen voor jezelf gebruikt en deze gewoon altijd thuis staat heb je deze click-on pick-up niet nodig. Want thuis kun je goed stemmen op het moment dat het helemaal stil om je heen is.

 

Een stemsleutel houder

Een stemsleutel houder is heel handig om je stemsleutel in op te bergen bij je harp.
Je kunt de stemsleutel houder namelijk met een klein gespje vastmaken aan je klankkast. Als je vervolgens de stemsleutel hierin opbergt heb je deze altijd bij de hand wanneer je wilt gaan stemmen. En hoef je nooit meer de hele kamer rond op zoek naar je stemsleutel, wat je vast wel eens een keertje hebt meegemaakt of niet?

 

Een metronoom

De metronoom is een klein apparaat dat een groots effect kan hebben op jouw harpspel.
De metronoom helpt je om in het ritme te blijven tijdens het spelen van een muziekstuk. Of je de metronoom nu langzamer zet of wat sneller hij houdt je altijd op koers.
Begin altijd met je metronoom in een langzaam tempo te zetten en naarmate je het stuk beter beheerst kun je de metronoom sneller zetten.
Om precies te lezen wat een metronoom doet kun je het artikel Waarvoor kun je de metronoom gebruiken lezen.  

 

Een stofhoes

Het gebruik van een stofhoes wordt nog wel eens vergeten maar is eigenlijk een echte must-have voor het behoud van je harp.
Een stofhoes kun je uiteraard kopen maar als je een beetje handig bent kun je deze ook heel goed zelf maken.

Het kan zijn dat je bij aankoop van de harp een stofhoes erbij hebt gekregen maar vaak koop je een harp tezamen met een transporthoes. Deze is veel steviger en dikker en niet zo geschikt om iedere dag na het bespelen van je harp even snel weer over je harp te doen.
De stofhoes zorgt ervoor zoals de naam als zegt, dat er zo min mogelijk stof op je harp, snaren en mechaniek komt te zitten en je harp mooi en schoon blijft.

 

Harp accessoiresEen Harp Trolley

Een harp trolley is een van de super handigste harp accessoires die er is.
Het is niet zomaar een karretje maar het is een super handige kar die je helpt om je geliefde harp moeiteloos te verplaatsen. Je hoeft niet meer te sjouwen met je harp, maar je laat gewoon de harp trolley het werk doen. De harp trolley zorgt ervoor dat je harp met zorg wordt vervoerd.

De meeste harp trolleys zijn verstelbaar zodat iedere harp ermee vervoerd kan worden.
Zet de harp op het karretje, maak hem vast en rij hem naar de plek die je wilt.
Dit kan een andere plek in huis zijn, of naar de auto toe wanneer je buitenshuis gaat optreden, of op de lokatie vanaf de auto naar de juiste plek. Maakt niet uit waar je de harp naartoe wilt verplaatsen maar met een harp trolley is dat een fluitje van een cent.

 

Een transport hoes met wieltjes

Wist je dat er ook transport hoezen met wieltjes bestaan?
Hiermee pak je je harp stevig in alvorens je hem gaat vervoeren en vervolgens kun je hem zo met je meetrekken zonder dat je er eerst een harp trolley onder zet. Wel zo handig nietwaar? Maar helaas niet verkrijgbaar voor alle merken harpen.

 

Harp accessoires String buttons

De laatste van de reeks met harp accessoires zijn de string buttons.
De makers van Dusty Strings harpen hebben de string button ontworpen, nadat duidelijk werd dat het opzetten van een nieuwe snaar een echt stress moment voor velen werd. Het leggen van de juiste knoop en daarmee de nieuwe snaar vastzetten in de klankkast was voor velen zo’n beproeving dat de uitvinding van de string buttons geweldig genoemd kan worden.

De string button kan gebruikt worden bij zowel nylon als darm snaren en werkt voor ieder merk harp.

 

Top 10 met must-haves van Harp accessoires

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel een goed idee hebt gekregen van welke harp accessoires er allemaal zijn.
Dus, investeer in die perfecte harp bank, geef jezelf de luxe van een muziekstandaard die je houding verbetert, stem je harp als een pro met een handige app en vergeet de metronoom niet om in het ritme te blijven.

Oh, en die harp trolley en transporthoes met wieltjes? Geen gesjouw meer, maar moeiteloos verplaatsen. En laten we die handige String buttons niet vergeten, stress vrij nieuwe snaren opzetten, wie wil dat nu niet?

Dus, houd je harp schoon met die stofhoes, berg je stemsleutel netjes op in de houder en maak je harpavontuur compleet met deze must-have harp accessoires.

 

Laat je hieronder even weten welke van de 10 harp accessoires jou het meeste aanspreekt?

Heb ik je enthousiast gemaakt?
En wil je ook beginnen met harp spelen?

Vraag dan nu meteen het Gratis Ebook Welke harp? aan.
Dit is de eerste stap om te nemen want na het lezen van dit eBook weet jij welke harp bij jou past.

 

Ebook welke harp

 

 

Tanya Tienpont
Tanya Tienpont
Tanya is een groot liefhebber van muziek. Graag wil zij met de website Harplessenonline jou helpen om op een leuke en eenvoudige manier harp te leren spelen.

4 Comments

 1. Christine schreef:

  Dank Tanya, fijn artikel. Ik ga weer opnieuw beginnen.groet van christine.

 2. Lilian schreef:

  Wat fijn om alles weer op een rijtje te hebben Tanya!
  Ondanks dat ik al zo lang harp speel word ik soms geconfronteerd met de minder leuke dingen die voorkomen.
  Zoals het opzetten van een nieuwe snaar, vind ik nog altijd een drama.
  Nog nooit van de string button gehoord. Wel een uitvinding moet ik zeggen. Ik ga het nog opzoeken hoe het eruit ziet. Hoe lang is deze al op de markt Tanya.

  In het begin had ik een ronde pianokruk die ik hoger of lager kon zetten. Deze ronde kruk was geen succes omdat ik te krampachtig met mijn voeten/benen zat.
  Later overgegaan op een pianokruk die wat langer en breder is en kunt verstellen. Deze zit echt lekker en is dus aan te bevelen boven een ronde. Heb meer ruimte voor voeten/benen.

  Dank je wel voor de tips Tanya.
  Ik hoop dat je gauw met een nieuwe en mooie online harples komt.

  • Tanya Tienpont schreef:

   Hoi Lilian,

   Dank je voor je reactie.
   Je hebt gelijk dat een langwerpige kruk veel beter zit als een ronde draaikruk, dus goed dat je die hebt vervangen.

   De string button is er nu een goed half jaar. Als je op de link klikt in het artikel kun je naar een video erover kijken.
   Het is inderdaad wel een uitkomst wanneer je het lastig vindt om de juiste knoop te maken.
   En nieuwe ideeen zijn zeker al weer in ontwikkeling.

   Succes en veel plezier met het harp spelen.
   Groetjes,
   Tanya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *