7 Beginners Tips voor de harpiste

Harpconcert van Handel
Ken jij het Harpconcert van Handel?
23 oktober 2020
7 Tips bij het kopen van een harp
7 Tips bij het kopen van een harp
4 december 2020
Harpconcert van Handel
Ken jij het Harpconcert van Handel?
23 oktober 2020
7 Tips bij het kopen van een harp
7 Tips bij het kopen van een harp
4 december 2020
7 Beginners tips voor de harpiste

Harp spelen is geweldig en heerlijk om te doen, dat ga jij over een tijdje ook zeker zo ervaren.
Maar nu sta je nog aan het begin en denk ik dat je heel blij zult zijn met deze 7 Beginners Tips voor de harpiste.
Dus lees vooral verder want ik weet zeker dat veel van deze tips je goed zullen gaan helpen.

 

7 Beginners Tips voor de harpiste

 

Tip 1 – Handen wassen

Wanneer je wilt gaan beginnen met oefenen is het belangrijk om vóórdat je begint, eerst goed met zeep je handen te wassen.
Wen jezelf aan om iedere keer als je gaat oefenen eerst je handen te wassen.  Zelfs als je denkt dat je helemaal geen vieze handen of vingers hebt.
Je hebt misschien zojuist een boterham gegeten of een koekje bij de koffie of thee gehad, of de krant gelezen of je bent met de stofzuiger door het huis gegaan.
Allemaal dingen waar je handen min of meer vuil van worden wat normaal gesproken niet erg is maar voor het harpspelen niet verstandig.

Wanneer je vieze of wat vettige vingers hebt zul je je snaren extra vuil maken waardoor ze sneller zullen slijten en vervangen moeten worden.
Bovendien glijden je vingers te makkelijk van de snaren af als ze niet net goed gewassen zijn.

 

Tip 2 – Korte nagels

Bij het harpspelen zul je ervoor moeten zorgen dat je korte nagels hebt. Wanneer je nagels te lang zijn zul je tijdens het spelen veel bijgeluiden horen en dat is jammer en niet mooi. Door je nagels kort te houden kun je dit voorkomen.
Je hoort het vanzelf wanneer je nagels te lang zijn geworden en je ze zult moeten bijknippen.
Zelf heb ik er een gewoonte van gemaakt om 1 maal in de week mijn nagels bij te houden.

 

Tip 3 – Armband of horloge

Bij het harpspelen speel je met je rechterhand de bovenste, korte snaren. Je arm steunt daarbij op de klankkast, wanneer je dan om je rechterarm een horloge of armband draagt zul je daar tijdens het spelen last van hebben. Bovendien kan het horloge of de armband de klankkast van je harp beschadigen en dat zou heel jammer zijn. 
Dus zorg ervoor dat je geen horloge of armband om hebt wanneer je gaat harp spelen.
Je linkerarm steunt nooit op de klankkast dus als je hier een horloge of armband om hebt beschadigd het niet je harp en kun je zelf bepalen of je het als onhandig ervaart of niet. Maar voor je rechterhand zeker afdoen.

 

Tip 4 – Eelt op je vingers

Wanneer je enkele maanden regelmatig harp speelt zul je merken dat je eelt op je vingers gaat krijgen. Kijk daar dus niet van op, dit hoort er gewoon bij.
In het begin zou het zelfs kunnen gebeuren dat je last krijgt van blaren op je vingers wanneer je te lang achter elkaar speelt.
Je vingers moeten er aan gaan wennen dat ze aan de snaren moeten trekken en als je dit te lang achter elkaar doet zullen je vingers pijn gaan doen en dus mogelijk blaren krijgen.
Je kunt dit voorkomen door niet al te lang harp te gaan spelen of iets minder hard aan de snaren te trekken.

Wanneer je dan na enige tijd eelt op je vingers hebt gekregen is het voor jezelf wel handig om hier rekening mee te houden. Ik bedoel daarmee dat je dan niet uren met je handen in het water gaat zitten, zoals uitgebreid ontspannen in het bad zitten (hou dan gewoon je handen boven water, het ziet er raar uit weet ik uit ervaring, maar het werkt wel). 

Of wanneer je samen met je partner de afwas doet, doe jij dan het afdrogen ipv. het afwassen, dat is beter voor je eelt.

Mocht je na een vakantie of langere tijd niet gespeeld te hebben weer willen starten dan is het een mogelijkheid om Kamfer Spiritus op de topjes van je vingers te wrijven. Dit helpt om je eelt weer sneller op pijl te hebben.
Je kunt dit gewoon bij het kruidvat of apotheek kopen.

 

 

Tip 5 – Pianokruk

Om goed, stevig en ontspannen achter je harp te zitten wil ik je adviseren om een zgn. pianokruk te gebruiken. Dit is over het algemeen een stevige kruk met een in hoogte verstelbare zitting. Handig om op de juiste hoogte achter de harp te kunnen zitten. Bovendien heeft een pianokruk geen rugleuning en armleuningen.
Bij een rugleuning ben je sneller geneigd te leunen en onderuit te zakken, zonder rugleuning kan je makkelijker je rug recht houden.
Wanneer er armleuningen aan je stoel zitten zul je ontdekken dat je daar regelmatig tegen aanstoot, dus dat ze echt in de weg zitten.

Vaak zie en/of hoor ik dat cursisten op een eettafel- of bureaustoel zitten. Dit raad ik je zeker af vooral vanwege de bovenstaande rug- en armleuningen. Bovendien kun je een eettafel stoel niet in hoogte verstellen en heeft een bureaustoel vaak wieltjes, wat zeer onstabiel is en dus echt heel onhandig.

Ik hoop dat ik je het belang van een pianokruk heb kunnen duidelijk maken en dat het echt een noodzakelijke extra aanschaf is.

 

Tip 6 – Een muziekstandaard

Wanneer je piano of keyboard speelt zet je de muziek die je gaat spelen op de standaard die aan de piano of het keyboard zit. Bij een harp heb je dat niet.
Daarom wil ik je adviseren om een aparte muziekstandaard ofwel een lessenaar te kopen. Ik hoor wel eens dat de muziekboeken op een stoel worden gezet of op een tafel naast de harp liggen.
Dit raad ik je echt af, het is vragen om moeilijkheden wat betreft rug- en nekklachten. Bovendien kun je dit met een lessenaar makkelijk voorkomen.

Als je een muziekstandaard hebt, zet deze dan bij de zuil van de harp vlak bij de snaren, zodat hij net de snaren niet raakt. Zo kan je recht voor je uit kijken en hoef je niet helemaal je nek naar links te draaien. Dat zie ik namelijk ook nog wel eens dat de lessenaar veel te ver naar links staat.
Ook dit is weer een tip om ervoor te zorgen dat je geen problemen met je rug of nek veroorzaakt.

 

Tip 7 – Klaar met oefenen

De laatste tip die ik voor je heb betreft de haakjes van de harp.
Wanneer je klaar bent met oefenen is het raadzaam om alle haakjes omlaag te zetten. Hiermee staat er de minste spanning op de snaren en is er dus de minste kans op het breken ervan.
Wen jezelf dit aan om iedere keer als je klaar bent met oefenen alle haakjes omlaag te zetten.
Wanneer je dan de volgende dag weer gaat oefenen zet je de haakjes in de juiste stand (zoals je die in de afbeelding hieronder kunt zien).

 

7 Beginners tips voor de harpiste

 

Dit waren mijn 7 Beginners Tips voor de harpiste. Ik hoop dat je het bruikbare tips vindt en ze goed kunt gebruiken.

Ik wens je in ieder geval alvast heel veel heerlijke uurtjes met het harp spelen, want daar ga je vast en zeker van genieten.

 

Welke Tip is voor jou de meest bruikbare?

Heb ik je enthousiast gemaakt?
En wil je ook beginnen met harp spelen?

Vraag dan nu meteen het Gratis Ebook Welke harp? aan.
Dit is de eerste stap om te nemen want na het lezen van dit eBook
weet jij welke harp bij jou past.

 

Ebook welke harp

 

 

Tanya Tienpont
Tanya Tienpont
Tanya is een groot liefhebber van muziek. Graag wil zij met de website Harplessenonline jou helpen om op een leuke en eenvoudige manier harp te leren spelen.

2 Comments

 1. Lilian schreef:

  Tanya, je bent heel gepassioneerd, heel bezield. Alles wat in je zit wil je zo graag met je leerlingen delen. Hoewel ik al langer harp speel, heb ik veel aan deze “reminders”.

  • Tanya Tienpont schreef:

   Beste Lilian,

   Dank je wel voor je complimentje en fijn om te horen dat er inderdaad tips tussen zitten die je kunt gebruiken als je al enige tijd harp speelt.

   Veel plezier verder met het harpspelen.

   Groetjes,
   Tanya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *