Harp spelen is moeilijk, Feit of Fabel?

Harpspelen met beide handen
4 Tips voor het harpspelen met beide handen
13 september 2023
van nylon naar darm snaren
Van Nylon naar Darm snaren op je harp
12 oktober 2023
Harpspelen met beide handen
4 Tips voor het harpspelen met beide handen
13 september 2023
van nylon naar darm snaren
Van Nylon naar Darm snaren op je harp
12 oktober 2023
harp spelen is moeilijk

Heb je ooit naar de overweldigende klanken van een harp geluisterd en gedacht: “Dat klinkt geweldig, maar moet vast enorm moeilijk zijn om te leren”? Je bent niet de enige. De harp, met al zijn snaren en schitterende klanken, heeft altijd iets van magie, dromerigheid en complexiteit om zich heen gehad. Vandaar de titel van dit blog: “Harp spelen is moeilijk, feit of fabel?”

Maar laat ik je een geheim vertellen. Achter die prachtige gedachtes schuilt een wereld die toegankelijker is dan je zou denken. Harpspelen kan verrassend eenvoudig zijn, zelfs als je nog nooit eerder een muziekinstrument hebt aangeraakt.

Dus, waarom is de mythe dat harpspelen vreselijk moeilijk is ontstaan? En waarom zou je jezelf dit geweldige en mooie avontuur ontzeggen? In dit blog neem ik je mee op een reis door de wonderlijke wereld van de harp, waarin ik je enkele geheimen zal onthullen, valkuilen zal bespreken zodat je deze kunt vermijden en je vervolgens laat zien hoe je met plezier en vol vertrouwen de harp kunt leren spelen. 

Dus, zet je twijfels opzij en maak plaats voor je nieuwsgierigheid. Laten we samen ontdekken hoe de harp je kan betoveren en kom er achter dat harpspelen helemaal niet zo moeilijk is als gedacht wordt. En dat harp spelen moeilijk is geen feit is maar een fabel.

Graag wil ik je dit vertellen aan de hand van onderstaande stappen:

 

Waarom de harp?
Waarom zou jij kiezen voor de harp? Wel, dit geweldige en betoverende instrument heeft de unieke eigenschap om direct je hart te raken. Ik laat je zien waarom de harp zo’n buitengewone keuze is en waarom het leren ervan een avontuur op zich is.

Je eerste stappen bij het harp spelen
Hoe begin je met harpspelen als absolute beginner? In dit gedeelte gaan we dieper in op de allereerste stappen die je moet nemen.

De magie van harpmuziek
Ontdek waarom harpmuziek zo betoverend is en hoe de klanken je kunnen raken.

Muziek maakt slim
Niet alleen is harpspelen heerlijk om te doen, het heeft ook bewezen voordelen voor je geestelijke gezondheid. Ik vertel je meer over hoe het maken van muziek je mentale welzijn kan verbeteren.

Wat kun je verwachten van online harp leren spelen?
Online leren is de toekomst en harp spelen is daarop geen uitzondering. Ik vertel je de voordelen van online lessen volgen en hoe je met het lesmateriaal aan de slag kunt gaan, ongeacht waar je bent.

Praktische tips voor het oefenen
Oefening baart kunst, die uitspraak ken je vast wel, dat geldt ook voor harp leren spelen. In dit onderdeel geef ik je enkele praktische tips en strategieën om je oefen sessies effectief te maken en je harp spelen te verbeteren zonder problemen.

De meest gemaakte fouten
In dit onderdeel is het tijd om een aantal veelvoorkomende fouten te bekijken. Ik deel een aantal inzichten met je over de fouten die beginners vaak maken en hoe je ze kunt vermijden.

Veelgestelde vragen
En tot slot beantwoord ik enkele veelgestelde vragen over het harpspelen. Als je je ooit hebt afgevraagd over hoe lang het duurt om harp te leren spelen, welke harp het beste is voor beginners of je met harp spelen kunt beginnen zonder voorkennis, dan vind je hier de antwoorden.

harp spelen is moeilijk

 

Waarom de harp?

Het kiezen voor de harp doe je niet zomaar eventjes, het is een geweldig instrument.
De keuze voor een harp zul je niet snel vergeten. Maar waarom precies de harp?
Hieronder heb ik een aantal redenen voor je waarom dit instrument de moeite waard is:

 • Betoverende klanken
  Stel je voor: de zachte tonen van de harp die door de lucht zweven, ze zijn een streling voor je oren. Het geluid van de harp brengt je in vervoering. De klanken verschillen van Hemels tot krachtig. Het luisteren naar de harp kan je in een andere wereld brengen en je emoties raken.
 • Visuele pracht
  De harp is niet alleen een genot om naar te luisteren, maar ook om naar te kijken. Met zijn elegante vorm is de harp een sierlijk instrument dat magie uitstraalt
  .
 • Toegankelijk voor beginners
  Ondanks de overweldigende uitstraling van de harp is het instrument verrassend toegankelijk voor beginners. Met de juiste begeleiding en motivatie kun je al snel eenvoudige melodieën spelen en genieten van je eigen harpspel, ook al weet je nu nog helemaal niets van de muziek.
 • Spirituele betekenis
  De harp wordt vaak geassocieerd met engelen met lang haar en goddelijke muziek. Voor velen heeft het bespelen van de harp een meditatieve en therapeutische kant, zoals stressvermindering en ontspanning. Je kunt tijdens het spelen even je zorgen loslaten en je geest tot rust laten komen.
 • Persoonlijke uitdaging en voldoening
  Het beheersen van de harp is een uitdaging, maar wel een uitdaging die de moeite waard is. Het geeft je de kans om jezelf te overtreffen, geduld en doorzettingsvermogen te ontwikkelen en persoonlijk te groeien. Het gevoel van voldoening dat je krijgt wanneer je een mooie melodie kunt spelen is geweldig.
 • Een tijdloze droom
  Veel vrouwen hebben hun leven lang gedroomd van het bespelen van de harp, maar om verschillende redenen hebben ze die droom op de lange baan geschoven. Nu is het moment om die droom werkelijkheid te laten worden. Het leren bespelen van de harp is niet gebonden aan leeftijd, je kunt er altijd mee beginnen, ongeacht waar je in het leven staat.

Dus waarom de harp? Niet alleen vanwege het instrument zelf, maar het leid je tot een wereld van schoonheid, emotie, persoonlijke groei en het realiseren van een langgekoesterde droom. De harp heeft de kracht om je te betoveren en te inspireren op een manier die je nooit zult vergeten. Het is tijd om de magie van de harp te omarmen.

 

Je eerste stappen bij het harp spelen

harp spelen is moeilijk, feit of fabel?Het moment waarop je voor het eerst een harp in je handen houdt, is magisch en opwindend.
In dit gedeelte ga ik wat dieper in op wat je kunt verwachten en hoe je de eerste stappen van het bespelen van de harp onder de knie kunt krijgen.

 • Kennismaking met de harp
  Voordat we ons met details gaan bezighouden kijken we eerst naar wat de harp eigenlijk is.

  De harp is een van de oudste instrumenten ter wereld. Als je praat over de harp is het eerste wat men vaak denkt: “Harm met het harpje” en “Engelen met lange haren”.
  Een harp bestaat uit een klankkast, vele snaren van verschillende lengtes en bij een pedaalharp zitten er onderaan de harp 7 pedalen, waar de tonen mee verhoogt of verlaagt kunnen worden.
 • Het kiezen van de juiste harp
  Als beginner is de eerste stap het kiezen van de juiste harp. Er zijn verschillende soorten harpen zowel wat afmeting betreft als merk en prijs. Maar voor iedere beginner geldt, start met een Keltische ofwel kleine harp. Dit is een harp die meestal op 3 pootjes staat.

  In een ander blog Diverse harpen dat ik geschreven heb vertel ik je welke merken en soorten er allemaal zijn, en waar je deze kunt kopen of huren.
 • Kennismaking met de snaren van de harp
  Bij het uitzoeken van een harp zul je ook ontdekken dat de diverse modellen verschillende hoeveelheden snaren hebben. Mijn advies is om te gaan voor een harp met 34 snaren.

  Naast de hoeveelheid snaren kun je ook kiezen wat voor soort snaren je op je harp wilt hebben. Hiervoor verwijs ik je naar mijn blog  Verschillende soorten harp snaren waarin ik je precies uitleg welke soorten snaren er zijn.
  Je zult waarschijnlijk al gezien hebben dat de snaren 3 kleuren hebben, rood, wit en blauw. Door deze kleuren kun je de namen van de snaren uit elkaar houden. Op een piano bijvoorbeeld kun je aan de 2 of 3 zwarte toetsen zien op welke witte toets je moet spelen, maar bij een harp worden hier dus gekleurde snaren voor gebruikt.
 • De haakjes boven aan de snaren
  Bij een pedaal harp heb je onderaan de harp 7 pedalen waarmee je de tonen kunt verhogen of verlagen. Maar bij de Keltische of kleine harp kun je de tonen verhogen of verlagen door middel van haakjes die boven aan de snaren zitten.
  Zorg er dus voor dat je bij het uitzoeken van een harp kiest voor een harp met haakjes boven aan de snaren. Er zijn namelijk ook harpen zonder deze haakjes maar daarmee zou je al snel beperkt worden in je harpspel.
 • Hoe bespeel je de harp?
  Wat veel mensen niet weten en jij waarschijnlijk ook niet is dat je bij het bespelen van de harp van iedere hand maar 4 vingers gebruikt. De pinken doen niet mee, deze zijn gewoon te kort.

  Bovendien speel je met de topjes van je vingers en niet met je nagels, dat betekent dat je niet al te lange nagels kunt hebben als je gaat harpspelen. Maar dat is geen probleem toch? Je krijgt er zoveel moois voor terug.
  Als je achter je harp zit dan pak je de klankkast met beide handen vast en trekt de harp naar je toe. Je legt hem dan op je rechter schouder en zorgt ervoor dat hij blijft liggen, dus dat hij niet terugvalt naar de standhouding.

  Met je rechterhand bespeel je de hoge tonen, dat zijn de korte snaren en met je linkerhand bespeel je de lage tonen, dat zijn uiteraard de lange snaren, ik heb hier een video over gemaakt, die je hier kunt bekijken: Basis harples 3

 

 

De magie van harpmuziek

Stel je voor dat je in een mooie tuin zit, omringd door bloemen en bomen, terwijl de zon langzaam ondergaat. En dan, uit de verte, hoor je opeens de betoverende klanken van een harp die zachtjes door de wind worden meegevoerd. Dit is slechts een glimp van de magie van harpmuziek.

 • Betoverende klanken
  Wat maakt harpmuziek zo betoverend? Het begint al met het geluid zelf. De tonen zijn helder en hemels, het is alsof de harp in staat is om onze diepste emoties en verlangens te vertalen naar muziek.
 • Een emotionele uitlaatklep
  Harpmuziek heeft de kracht om emoties te uiten op een manier die woorden vaak niet kunnen. Of je nu blijdschap, verdriet, hoop of tederheid voelt, de harp kan je bij deze gevoelens altijd helpen. In welke gemoedstoestand je ook bent, het bespelen van je harp helpt je erbij om eruit te komen of om er juist van te genieten.
  In moeilijke tijden is het bespelen van de harp een bron van troost en geeft het je kracht.

  Wanneer je vrolijk bent en je geweldig voelt versterkt het bespelen van je harp op dat moment deze gevoelens.
  Ben je gestresst en gespannen en je gaat harpspelen, dan zullen de rustgevende klanken van de harp je helpen te ontspannen.
 • Tijdloos
   Het leren bespelen van de harp kent geen leeftijdslimieten. Het maakt niet uit of je 40, 50 of 60 jaar bent, het is nooit te laat om te beginnen. De harp bespelen en leren bespelen kun je gedurende je hele leven doen.

De magie van harpmuziek kan niet goed door woorden worden beschreven. Of je nu luistert naar harpmuziek of zelf de harp bespeelt, het is een geweldige ervaring. Een ervaring die wacht op jou om ontdekt te worden.

 

Muziek maakt slim

Het is bewezen dat muziek maken de hersenen traint, je concentratie verbetert en stress vermindert. Dus naast het leren bespelen van een prachtig instrument, verbeter je ook je mentale functies.
Hoe werkt dat, dat muziek je slim maakt? Het heeft vooral te maken met de werking van je hersenen. Tijdens het muziekmaken draaien je hersenen op volle toeren. Daar merk jij niets van maar het gebeurt wel.

Je bent bezig met noten lezen en die noten moet je vertalen naar je vingers die dan op de juiste snaren gezet moeten worden en die dan ook nog eens onafhankelijk van elkaar moeten spelen.
Dan controleert je gehoor of datgene wat jij speelt goed klinkt en ook daadwerkelijk is wat de noten aangeven. En dit gebeurt allemaal tegelijkertijd. Niet verwonderlijk dus dat je hersenen tijdens het muziekmaken keihard moeten werken. Hierbij worden je geheugen, je probleemoplossend vermogen en je creativiteit verbeterd.

 • Concentratieverbetering
  Wanneer je harp speelt, moet je je volledige aandacht richten op de muziek en de noten die je speelt. Dit traint je concentratievermogen en helpt je om beter te focussen, niet alleen tijdens het harpspelen maar ook op andere momenten in je leven. Het vermogen om je aandacht langer vast te houden komt ook van pas tijdens je studie of werk.
 • Stressvermindering
  Muziek maken is een krachtig middel tegen stress. Tijdens het harpspelen produceert je lichaam endorfines, de “gelukshormonen”, die je een gevoel van geluk en ontspanning geven. Bovendien kan het horen van harpmuziek stress verminderen en je helpen te kalmeren na een drukke dag.

Kortom, “Muziek maakt slim” is geen loze uitspraak, maar een bewezen feit. Het leren bespelen van de harp is niet alleen heerlijk om te doen maar het is meteen ook een investering in je mentale en emotionele welzijn. Dus als je nog twijfelt of harp leren bespelen wat voor jou is dan weet je nu dat je niet alleen prachtige melodieën gaat spelen maar ook je geest verrijkt en versterkt.

 

harp spelen is moeilijk

 

Wat kun je verwachten van online harp leren spelen?

Het idee van online harp leren spelen kan in eerste instantie als een uitdaging klinken. Maar bij het online harp leren spelen zijn er enkele unieke voordelen die ik graag met je wil delen.

 • Flexibiliteit 
  Het grootste voordeel is wel dat je kunt leren in je eigen tijd, op het moment wanneer het jou het beste uitkomt. Bijzonder handig als je een drukke baan hebt of vele andere verplichtingen.
 • Toegang tot online instructies
  Daarnaast zijn alle lessen, video’s en lesmaterialen 24 uur per dag online beschikbaar. En kun je iedere lesvideo zo vaak herhalen als nodig is in tegenstelling tot een traditionele harples.
 • Leren in je eigen omgeving
  Je kunt comfortabel leren in je eigen huis of elke andere omgeving die je kiest. Daardoor kun je ontspannen en stressvrij leren waardoor je je beter kunt concentreren.

  Je oefent heerlijk op je eigen harp en hoeft niet op een bepaald tijdstip naar een leslocatie toe, wat weer kostbare tijd kan besparen.
 • Pauzeren en herhalen
  In tegenstelling tot traditionele lessen kun je online de lessen pauzeren en herhalen zo vaak als je wilt. Dit is natuurlijk geweldig wanneer je een onderdeel lastig vindt.
 • Ondersteuning
  Hoewel je zelfstandig met de online lessen aan het werk gaat is er altijd de mogelijkheid om vragen te stellen in de community. Hier kun je ervaringen delen, vragen stellen en leren van andere cursisten. Bovendien kun je eenmaal per maand meedoen met een groepsles waarin alle vragen die er op dat moment zijn worden beantwoord.
 • Wat heb je nodig?
  – Een harp natuurlijk

  – Een computer, tablet of smartphone met internet toegang
  – Een dosis enthousiasme en de wens om harp te leren spelen

Kortom, online harp leren spelen biedt tal van voordelen en mogelijkheden. Leren in je eigen tijd en tempo, de mogelijkheid om lessen zo vaak te herhalen als je wilt, oefenen op je eigen instrument en niet verplicht op een vast moment op een leslocatie zijn.

Dus heb je altijd al gedroomd van het bespelen van de harp, maar nooit de tijd of gelegenheid daarvoor gehad, dan zijn online lessen de perfecte oplossing.

 

Praktische tips voor het oefenen

Oefening baart kunst, en dat geldt ook voor het leren bespelen van de harp. Graag geef ik je hieronder enkele praktische tips om je daarbij te helpen.

 • Maak een oefenroutine
  Regelmaat is de sleutel tot succes. Zoek een moment op de dag waarop het voor jou prettig is om te oefenen. En ga vervolgens iedere dag, of zoveel dagen als voor jou mogelijk is, op dat tijdstip oefenen.

  Ga je namelijk oefenen op een moment dat je er niet helemaal met je hoofd bij bent, dan zal je oefensessie niet zo geslaagd zijn en zul je weinig in je opnemen. Ik zeg altijd: een week heeft zeven dagen, als je er daarvan vier oefent (meer mag natuurlijk ook) is het prima. Maar minder als vier dagen zal je vorderingen in de weg gaan staan.
 • Hoe vaak ga je oefenen?  
  Wanneer je een druk weekschema hebt en alleen in het weekend kunt oefenen, bedenk dan dat het natuurlijk fijn is als je de beide weekenddagen een half uur kunt oefenen, maar dat wordt eigenlijk teniet gedaan wanneer je vervolgens de vijf weekdagen niet oefent.
  Je kunt beter iedere dag wat korter oefenen als eenmaal per week extra lang. En dan zeg ik altijd: tien minuten per dag is in het begin al goed. En zeg nou zelf: tien minuten op een dag kun je vast wel ergens inplannen om harp te gaan oefenen, toch?
 • Wees geduldig en geniet
  Onthoud dat harp leren spelen een reis is, een avontuur. Fouten maken mag en is heel normaal, daar leer je weer van. Blijf geduldig en focus op het plezier van het harp spelen, zelfs als het moeilijk wordt.

 

Meest gemaakte fouten

harp spelen is moeilijk, feit of fabel?Zoals je zult begrijpen zijn er bij het harp leren spelen ook valkuilen, en daar wil je niet intrappen. Daarom geef ik je hieronder de meest voorkomende fouten die beginners maken en natuurlijk hoe je die fouten kunt vermijden.

 • Te snel willen gaan
  Dit kun je op twee manieren uitleggen:

  1 – Een nieuw te spelen stukje of oefening direct gaan spelen in een tempo dat veel te snel is. Begin altijd langzaam en bouw je tempo geleidelijk aan op. Als je te snel begint ga je fouten maken die je niet zal maken als je lekker rustig gaat spelen. Ik heb liever dat je rustig speelt en de harp technieken onder controle hebt dan dat je snel speelt met allerlei fouten erin.
  2 – Denken dat je na twee maanden harp spelen al moeilijke stukken kunt gaan spelen. Wees ervan bewust dat je de tijd moet nemen om alle basis vaardigheden in de vingers te krijgen en als je dan door te moeilijke stukken te gaan spelen deze basisvaardigheden nog niet beheerst en vervolgens fouten technieken aan gaat leren, is dat funest voor het vervolg van je harp studie.
 • Te snel tevreden zijn
  Zeker in het begin zijn de melodieën en songs die je gaat leren nog niet zo moeilijk. Wat ik vaak zie gebeuren is dat gedacht wordt dat na eenmaal spelen van de song, de song klaar is en niet meer geoefend wordt. Iedere week stuur ik je een nieuwe les waarmee je dan een week aan de slag kunt. Gebruik die week dan ook en speel alle songs en oefeningen iedere keer als je in die week gaat oefenen. Ook al denk je dat je het al kan, je leert er weer soepeler door te spelen en je harp techniek wordt er door verbeterd door veel te herhalen.
 • Onvoldoende oefenen
  Eenmaal per week langer oefenen in plaats van iedere dag tien minuten oefenen. Zoals al eerder gezegd is herhalen de sleutel tot succes. Dus de stof van die week iedere dag herhalen of in ieder geval meerdere dagen van de week levert je uiteindelijk veel meer speel plezier als eenmaal per week oefenen.
 • Zonder te tellen “doorspelen”
  Als je met een nieuw stuk gaat beginnen hoor ik nogal eens dat het stuk eerst met alleen de noten wordt doorgespeeld zonder te kijken naar het ritme. Ik kan je vertellen dat als je op deze manier het stuk tweemaal zou doorspelen, het foute ritme al grotendeels in je hoofd is opgeslagen. Het zal dan moeilijk worden om het juiste ritme aan te gaan leren.
  Natuurlijk snap ik dat het leuk is om een nieuw stuk door te spelen, dan kun je immers horen hoe leuk het klinkt. Maar doe dit dan eenmaal en niet meer en ga vervolgens het stuk in delen oefenen. Echt oefenen is heel iets anders als doorspelen, lees hier meer over het studeren in kleine gedeeltes.

 

Veel gestelde vragen

Tot slot van dit blog heb ik nog een aantal veelgestelde vragen voor je verzameld en geef ik daar uiteraard graag een antwoord op.

 • Is harp leren spelen moeilijk?
  Harp leren spelen kan soms uitdagend zijn, maar met de juiste lessen, toewijding en oefening krijg je het harpspelen al snel in de vingers en kun je mooie melodieën gaan spelen.
 • Moet ik al ervaring hebben voordat ik met de harplessen kan beginnen?
  Nee, zeker niet. Je hoeft geen kennis van de harp of de muziek in het algemeen te hebben. De harplessen zijn gemaakt voor echte beginners en alles wat je moet weten leer je in de lessen.
 • Met wat voor soort harp moet ik beginnen?
  Start met een Keltische ofwel kleine harp met 34 snaren en haakjes boven aan de snaren. In het artikel
  Welke harp heb ik nodig lees je er veel meer over.
 • Hoe vaak moet ik oefenen?
  Hoeveel je moet oefenen hangt af van hoeveel tijd je er voor hebt. Over het algemeen raad ik je aan om (bijna) iedere dag even te oefenen. In het begin is 10 minuten per dag al voldoende en dat is meestal voor iedereen wel haalbaar. Handig is het ook om een tijdstip op de dag te zoeken waarop je fijn en rustig kunt oefenen. Probeer vervolgens dan ook dagelijks op dat tijdstip te oefenen. Zo wordt het oefenen een vaste routine op de dag en zul je goede vorderingen maken.
 • Zijn online harplessen goed?
  Absoluut! Online harplessen bieden vele voordelen waaronder oefenen wanneer het jou uitkomt, thuis in je eigen omgeving op je eigen harp. Alle lessen 24/7 beschikbaar, zo vaak als nodig is te herhalen en geen wekelijkse afspraak op een leslocatie wat weer reistijd bespaart.
  Daarnaast is er wel altijd de mogelijkheid tot vragen stellen in de community en het maandelijks bijwonen van een online groepsles. Met online lessen kun je net zoveel vooruitgang boeken als met traditionele lessen.
 • Hoe lang duurt het voordat ik songs kan spelen?
  Dat is moeilijk om precies te zeggen want dat is afhankelijk van je inzet en hoeveel je kunt oefenen. Maar over het algemeen kun je na enkele maanden al eenvoudige en mooie songs spelen.

 

Zo zie je dat het leren bespelen van de harp een prachtige reis is. We hebben ontdekt waarom de harp zo speciaal is, hoe je als beginner je eerste stappen kunt zetten en zelfs waarom ”Muziek slim maakt”. Verder hebben we ook de meest voorkomende fouten besproken en hoe je die kunt vermijden en enkele praktische tips gedeeld om je harp vaardigheden te verbeteren. Daarmee heb ik je het antwoord gegeven op de titel van dit blog “Harp spelen is moeilijk”, dit is een fabel. Harp spelen is net als het leren bespelen van ieder ander instrumenten even moeilijk of makkelijk.

Nu is het jou beurt om met deze geweldige reis te beginnen. Of je nu een lang gekoesterde droom wilt vervullen of gewoon op zoek bent naar een nieuwe passie, de harp staat voor je klaar.

Heb ik je enthousiast gemaakt?
En wil je ook beginnen met harp spelen?

Vraag dan nu meteen het Gratis Ebook Welke harp? aan.
Dit is de eerste stap om te nemen want na het lezen van dit eBook
weet jij welke harp bij jou past.

 

Ebook welke harp

 

Bedankt voor het lezen en veel plezier met harpspelen.
Laat hieronder even weten of de uitspraak: Harp spelen is moeilijk, voor jou een feit is of een fabel!

 

 

Tanya Tienpont
Tanya Tienpont
Tanya is een groot liefhebber van muziek. Graag wil zij met de website Harplessenonline jou helpen om op een leuke en eenvoudige manier harp te leren spelen.

12 Comments

 1. Miranda schreef:

  Voor mij duidelijk een fabel, door middel van jouw online lessen begonnen op mijn harp. Doorzetten is zeker nodig, zere vingers in het begin, zeker weten. Maar harp spelen is zeker niet moeilijker als mijn hobo lessen in het begin. Als je wil lekker aan beginnen dan komt het vanzelf in je vingers

  • Tanya Tienpont schreef:

   Hey Miranda,

   Dank je wel voor je leuke reactie. Ja in het begin kun je zere vingers krijgen als je te enthousiast bent en te lang achter elkaar speelt. Maar ik ben blij te lezen dat je geen spijt van de online lessen en het harp leren spelen hebt.

   Veel plezier verder met het harp spelen en geniet ervan.
   Groetjes,
   Tanya

 2. Judith schreef:

  Harp spelen is heerlijk de klanken en trillingen het is een fijn instrument en als de harp bij je past gaat het bijna vanzelf dus harp spelen moeilijk? Fabel

  • Tanya Tienpont schreef:

   Hey Judith,

   Dank je voor je reactie, jij denkt precies zoals ik ook denk: Het is een fabel dat harp leren spelen moeilijk is.
   Ik begrijp dat jij geniet van de schoonheid van de harp, de klanken en trillingen en dat geeft een extra geweldige dimentie aan het harpspelen, echt een instrument voor jou.

   Ik wens je heel veel plezier met het harp spelen en blijf er volop van genieten.

   Groetjes,
   Tanya

 3. Mireille schreef:

  Gelukkig is dat een fabel. En ook leeftijd hoeft geen reden te zijn om te twijfelen of je nog wel kunt leren harp spelen.

  • Tanya Tienpont schreef:

   Hey Mireille,

   Goed om te lezen dat jij het ook een fabel vindt. Harp leren spelen is niet moeilijk en zoals je zegt toegankelijk voor iedere leeftijd. Dus laat je leeftijd zeker geen belemmering zijn.

   Geniet van het harp spelen.

   Groetjes,
   Tanya

 4. Leah Kerkhoff schreef:

  Harpspelen is niet moeilijk zoals ik eerst dacht. Wel is het belangrijk om veel te oefenen. Ik doe dat eigenlijk dagelijks een half uurtje.
  Het is ook stressverminderend voor mij althans.
  Zo gauw ik een song of een gedeelte daarvan goed kan spelen maakt me dat erg blij. Wel duurt dat langer dan ik verwacht had.

  • Tanya Tienpont schreef:

   Hey Leah,

   Dank voor je leuke reactie en dat harp spelen niet moeilijk is.
   Tuurlijk is het belangrijk om zeer regelmatig te oefenen daar wordt je harpspel steeds beter van, maar dat doe jij genoeg zo te lezen.
   En zoals je zegt: Het is gewoon heerlijk om op de harp te spelen en hoe blij je ervan wordt als je mooie songs kunt spelen.

   Veel plezier met het bespelen van de harp en geniet ervan.

   Groetjes,
   Tanya

 5. Anki schreef:

  De sfeer die rond de harp hangt en de klank en vorm die hem betoverend maken, geven de schijn dat het ook wel heel moeilijk zal zijn . Niets is minder waar.
  Goed noten leren lezen en het avontuur kan beginnen.
  Als je de eerste melodie hebt gespeeld, wil je niet meer stoppen.
  Je bent ook nooit te oud om te beginnen, want ik ben op mijn 87 ste begonnen en kruip er elke dag achter met heel veel plezier. Mijn man had vroeger een hekel aan mijn piano studie, maar mijn oefeningen op de harp storen hem in het geheel niet.
  En hij is echt niet doof.

  • Tanya Tienpont schreef:

   Hey Anki,

   Dank je wel voor je uitgebreide antwoord, en ook jij geeft hiermee duidelijk aan dat het een fabel is dat harp spelen moeilijk is.
   Wat geweldig om te lezen dat je met jouw leeftijd dagelijks heerlijk kan genieten van dit mooie instrument.
   En nog leuker is het om te lezen dat zelfs je man een soort betoverd is door de harp.

   Blijf vooral genieten zou ik zeggen.

   Groetjes,
   Tanya

 6. M L van Eijndhoven schreef:

  Bedankt Tanya voor je lange blog ‘Harpspelen is moeilijk, Feit of Fabel’.

  Ik ben het eens met jouw stelling, dat harpspelen niet moeilijker is dan het leren bespelen van een ander instrument. Ieder instrument heeft een eigen, specifieke moeilijkheidsgraad en alle begin is moeilijk. Wel moet je als je een instrument kiest enigszins rekening houden met eventuele fysieke beperkingen, waardoor sommige instrumenten dan mogelijk minder geschikt voor je zijn en daardoor ook ‘moeilijker lijken’ dan ze in werkelijkheid zijn.
  Als je niet over voldoende longcapaciteit (ademhaling) beschikt dan kun je misschien beter niet kiezen voor een blaasinstrument en als je een minder goed gehoor hebt dan is viool leren spelen misschien ook niet de beste keuze.
  Op een goed gestemde harp heeft iedere noot op papier een vaste toon (klank) net als op een piano. Een goed gehoor en voldoende longcapaciteit zijn dus niet een vereiste om te kunnen spelen.
  Belangrijk is om je te realiseren, dat het leren bespelen van een instrument veel tijd kost en doorzettingsvermogen vergt.
  Verder denk ik dat je voor jezelf, zeker in het begin, de lat niet al te hoog moet leggen. Je moet het zien als een uitdaging en vooral genieten van de schitterende, rustgevende klank en dan zijn ook kleine fysieke beperkingen misschien zelfs te verwaarlozen, al moet je voor harp- en pianospelen niet teveel last hebben van reuma/artrose.

  • Tanya Tienpont schreef:

   Hey Marja,

   Dank je wel voor je uitgebreide reactie. Klopt helemaal dat je er wel tijd in moet stoppen om regelmatig te oefenen en veel te herhalen, want vanzelf gaat het niet. Maar de voldoening die je na een oefensessie hebt dat je weer verder bent gekomen, is altijd super.

   Blijf genieten van het harp spelen en de mooie klanken van dit geweldige instrument.

   Groetjes,
   Tanya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *