Waarvoor kun je de metronoom gebruiken

Canon in D van Pachelbel
Canon in D van Pachelbel – Harp bewerking
11 juni 2021
een nieuwe snaar op je harp
Hoe zet je een nieuwe snaar op je harp
9 juli 2021
Canon in D van Pachelbel
Canon in D van Pachelbel – Harp bewerking
11 juni 2021
een nieuwe snaar op je harp
Hoe zet je een nieuwe snaar op je harp
9 juli 2021
metronoom gebruiken

Waarvoor kun je een metronoom gebruiken als je niet weet wat een metronoom is?Een metronoom is een super studie-hulp voor iedere musicus. Of je nu al jaren muziek maakt of pas begonnen bent, maakt niet uit.Hij tikt op regelmatige basis in een door jou ingesteld tempo, waardoor je het nieuwe stuk ritmisch goed kunt gaan leren spelen.De metronoom helpt je dus bij het goed ritmisch en regelmatig spelen van het muziekstuk dat je aan het studeren bent.

In een vorig artikel over de metronoom leg ik je precies de werking van de metronoom uit.

Het woord metronoom komt van de Griekse woorden Metron (maat)  en Nomos (wet).Het apparaat is uitgevonden in 1815 door Johann Maelzel.

Er wordt gezegd dat de klassieke componist Beethoven een van de eerste componisten was die de metronoom gebruikte.

 

Je kunt de metronoom gebruiken op 2 manieren:

  • Je kunt de metronoom gebruiken wanneer je gaat starten met een nieuw stuk.
  • Maar je kunt ook de metronoom gebruiken nadat je het stuk hebt ingestudeerd om te kijken of je het goed hebt gedaan.

Ik kies zelf altijd voor de eerste optie, meteen vanaf het begin gebruiken.Ik heb namelijk wel een idee hoe het stuk moet gaan worden maar ik wil het graag zeker weten. En als ik eerst het hele stuk ga oefenen en dan pas ter controle de metronoom aanzet en het blijkt niet te kloppen, dan heb ik wel een probleem. Want het afleren van een foutief ingestudeerd ritme is echt lastig. Geloof mij, dat kun je beter proberen te voorkomen.

 

 

De metronoom gebruiken als studie-hulp:

De metronoom is een geweldige studie-hulp hoewel pianist en componist Josef Hofmann ooit zei: ” Speel nooit met een metronoom, het onafgebroken volledig strakke ritme is niet muzikaal te noemen en zelfs dodelijk”.

Aan één kant heeft hij daar natuurlijk wel gelijk in, maar wanneer je de metronoom gebruikt bij het instuderen van een stuk om er voor te zorgen dat je het ritmisch speelt zoals de schrijver/componist het bedoeld heeft, dan kun je daarna (zonder de metronoom) het stuk mooi afmaken.

Bij het afwerken van het stuk leg je er je eigen gevoel in en kun je het spelen in het tempo wat jij mooi vindt. En daarbij natuurlijk ook variëren in tempo, dus sneller en langzamer gaan spelen evenals harder en zachter worden. Maar voor een goede basis adviseer ik je om altijd een metronoom te gebruiken.

 

Ik weet dat je nu denkt: “Oh vreselijk die metronoom, wat een onding. Daar wordt ik stapel gek van en opgejaagd, dat is niets voor mij.”

 

Maar als ik je nu vertel dat al mijn leerlingen en cursisten er eerst ook zo over dachten maar nu niet meer zonder metronoom kunnen. Dan hoop ik jou daar ook mee te kunnen overtuigen.

 

Iedereen wordt in het begin gek van dat tik tik tik tik maar na verloop van tijd zul je erachter komen dat de metronoom echt een onmisbare studie-hulp is. Een studie-hulp die je tel probleem oplost en het studeren juist makkelijker maakt. En hoe geweldig is het niet als je een stuk uiteindelijk op de juiste manier kunt spelen? Niet ongeveer maar precies? En daarbij helpt de metronoom je graag.

 

metronoom gebruiken

 

3 Manieren waarop de metronoom je helpt

Heb ik je al een beetje kunnen overtuigen om toch ook te starten met het gebruiken van een metronoom? Na het lezen van de onderstaande 3 manieren waarop de metronoom jou kan gaan helpen, weet ik zeker dat jij ook de waarde van deze studiehulp gaat inzien.

 

  1. Het houd je strak in tempoDe metronoom zorgt ervoor dat je in een regelmatig tempo blijft doorspelen en niet in de verleiding komt om pauzes te nemen om eerst goed zeker te weten wat de volgende noten zijn. Zonder oponthoud blijf je dan maar doorgaan:  1 2 3 4   1 2 3 4    of tik tik tik tik.
  2. Het helpt je bij het langzaam spelenZoals ik altijd zeg is het van belang om ieder nieuw stuk in een langzaam tempo te beginnen bij het instuderen.De ervaring leert dat we graag een beetje tempo maken en langzaam spelen hoort daar dus niet echt bij.Wanneer je je metronoom op een langzaam tempo zet en je gaat in dat tempo spelen, dan blijf je ook in dat langzame tempo spelen (je kan immers niet anders door de tikken van de metronoom). Je zult dus niet vanzelf steeds een beetje sneller gaan spelen. Daarom hou je tijd om alles echt goed te spelen en aandacht te hebben voor de belangrijke zaken zoals de juiste noten, de notenwaarden, ritmische figuren en vingerzettingen.
  3. Het zorgt voor regelmaatDoor het regelmatige tikken van de metronoom creëer je een bepaalde regelmaat/rust in het te spelen stuk. Hierdoor krijg je de kans het stuk beter te leren spelen (ipv. vlug, vlug, vlug, o jee verkeerd, wat nu, waar ben ik gebleven, stress).Bovendien helpt de metronoom als je het ingestudeerde stuk sneller wilt gaan spelen. Je zet dan de snelheid gewoon 1 of 2 streepjes hoger/sneller. In feite zul je daar weinig verschil in merken maar als je iedere dag zo een paar streepjes sneller gaat spelen, zul je aan het eind van de week het stuk in een veel sneller tempo en op een goede manier kunnen spelen.Zonder metronoom was dit veel moeilijker geweest.De metronoom heeft je eerst geholpen bij het juiste ritme in te studeren en vervolgens om je tempo met kleine beetjes te verhogen zodat je het heel geleidelijk aan sneller bent gaan spelen.

 

En? Ben je al overtuigd van de kracht van de metronoom?

Het is een studie-hulp waar je niet buiten kunt. Het is geen vervanging van het tellen dat je natuurlijk altijd moet blijven doen. Maar het helpt je om regelmatig te blijven spelen en om de stukken wat ritme betreft er goed in te krijgen.

Als je nu denkt: “Ja die metronoom ga ik gebruiken, ik ga eens kijken waar ik die kan aanschaffen”, dan heb ik nog 1 tip voor je.Je kunt de metronoom ook als een GRATIS app op je telefoon of tablet downloaden, dat scheelt weer kosten.

De app heet ProMetronome en als je wilt kun je naar de video ProMetronoom kijken waarin ik je de app precies uitleg en laat zien welke instellingen er handig zijn om te gebruiken.

 

Heb ik je enthousiast gemaakt?
En wil je ook beginnen met harp spelen?

Vraag dan nu meteen het Gratis Ebook Welke harp? aan.
Dit is de eerste stap om te nemen want na het lezen van dit eBook
weet jij welke harp bij jou past.

 

Ebook welke harp

 

Nu ben ik benieuwd, wat vindt jij van de metronoom? Laat het hieronder weten!Gebruik je hem al en vindt je hem geweldig of zou je liever willen dat hij niet bestond?

 

Tanya Tienpont
Tanya Tienpont
Tanya is een groot liefhebber van muziek. Graag wil zij met de website Harplessenonline jou helpen om op een leuke en eenvoudige manier harp te leren spelen.

2 Comments

  1. Monique schreef:

    Ik gebruik hem (nog) niet.Ik vind t wat storend maar begrijp het nut wel.
    Het geluid leidt mij af.Maar ik ga t vast nog weer eens proberen

    • Tanya Tienpont schreef:

      Hey Monique,

      Dat is precies hoe de meeste cursisten er over denken.
      Teveel herrie, afleiding, stress, een onding.

      Maar ik beloof je wanneer jij jezelf ertoe kan zetten om wel regelmatig met de metronoom te studeren, ga je vanzelf ontdekken dat het harpspelen beter wordt. Je gaat zelf het resultaat merken en zult blij zijn dat je toch hebt doorgezet.

      Groetjes
      Tanya

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *