De harp, dat betoverende instrument

harp kiezen voor beginners
De juiste harp kiezen voor beginners
26 januari 2024
harp kiezen voor beginners
De juiste harp kiezen voor beginners
26 januari 2024
de harp

Ben je ooit betoverd geweest door de geweldige klanken van de harp? Of ben je gewoon op zoek naar meer informatie over dit betoverende instrument? Lees dan vooral verder.

 

De magie van de harp

de harpLaten we beginnen met de geschiedenis door de eeuwen heen.
Deze geschiedenis begint eeuwen terug in het oude Egypte waar de harp uiteraard nog zeer eenvoudig was en is ontstaan uit de pijl en boog waar men vroeger mee op jacht ging om ’s avonds eten op tafel te hebben. Verschillende maten bogen gaven verschillende klanken en zo ontstond de eerste harp vorm. Deze vroege harpen hadden de vorm van een boog (de Boogharp), waren gemaakt van hout en waren bespannen met snaren van darmen.

Deze harpen werden vaak afgebeeld op muurschilderingen waar ze werden geassocieerd met goden en godinnen.


De harp in de Middeleeuwen
Tijdens de middeleeuwen verspreidde de harp zich over Europa en werd het een belangrijk instrument bij koningen en edelen (mensen van adel).
De middeleeuwse harpen waren klein en hadden een driehoekige vorm. Ze werden gebruikt bij hofmuziek en ze werden bespeeld door Troubadours die verhalen en liederen ten gehore brachten.

In de loop der jaren onderging de harp een hele verandering met daarbij behorende verbeteringen.

 

De Keltische harp

In de 16e eeuw werd de hakenharp ontwikkeld. Hierbij werden er bovenaan de snaren haakjes geplaatst die er voor zorgde dat iedere snaar of een halve toon verhoogd kon worden, of een halve toon verlaagd. Deze hakenharp wordt tegenwoordig de Ierse of Keltische harp genoemd en dit is ook het model waar eigenlijk iedereen die begint met harpspelen op gaat starten.

 

De Pedaalharp

Een belangrijke volgende mijlpaal was de uitvinding van de pedaalharp, deze werd begin 1800 uitgevonden door de Fransede harp harpist en componist Sebastien Erard. Hij ontwierp de eerste dubbel pedaalharp.

De voorloper van de dubbel pedaal harp was de enkel pedaalharp, deze werd rond 1740 uitgevonden door de Duitser Höchbrucker.

De enkel pedaalharp heeft onderaan 7 pedalen zitten waarmee de tonen van de snaren een halve toon verhoogd of verlaagd kunnen worden. Deze pedalen hebben dus dezelfde functie als de haakjes boven aan de snaren van de Keltische harp. Alleen kun je nu gewoon doorspelen en de haakjes in feite bedienen met je voeten.

De dubbel pedaalharp heeft ook 7 pedalen onderaan zitten, maar deze hebben de mogelijkheid tot 3 verschillende standen. Hiermee kun je dus iedere snaar zowel een halve toon verhogen als een halve toon verlagen. Uiteraard geeft dit veel meer mogelijkheden.

Zo zie je dat de harp een hele ontwikkeling heeft doorgemaakt om te worden tot het instrument waar we vandaag de dag nog graag op spelen. Van de primitieve harpen uit het oude Egypte via de Ierse haakjes harpen tot de mooie en grote concert pedaalharpen.

 

Het geluid

Wat maakt de harp nu eigenlijk zo uniek? Dat is niet alleen de prachtige vorm maar ook de veelzijdigheid van het geluid.
Van zachte, dromerige klanken tot krachtige akkoorden die de ziel raken en die allerlei emoties bij de luisteraar of bespeelster ervan oproepen. Het kan vreugde tot je brengen maar ook verdriet en melancholische gevoelens.

Er wordt wel eens gezegd dat de klank van de harp de stem van de engelen is.

 

Een instrument voor iedereen

Denk nu niet dat het bespelen van de harp voorbehouden is aan professionele musici want dat is zeker niet waar. Het is een instrument voor iedereen ongeacht leeftijd, geslacht, muzikaliteit, muziekkennis of woonplaats.

Er zijn vele soorten merken en modellen harpen, van kleine draagbare instrumenten tot prachtige concertharpen. Dus er past er altijd wel eentje bij jou. In het Gratis Ebook “Welke harp?” vertel ik je hier nog veel meer over.

 

 

 

Tanya Tienpont
Tanya Tienpont
Tanya is een groot liefhebber van muziek. Graag wil zij met de website Harplessenonline jou helpen om op een leuke en eenvoudige manier harp te leren spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *