De juiste harp kiezen voor beginners

Harp en Kerstmis
Waarom passen de harp en Kerstmis bij elkaar?
7 december 2023
de harp
De harp, dat betoverende instrument
22 maart 2024
Harp en Kerstmis
Waarom passen de harp en Kerstmis bij elkaar?
7 december 2023
de harp
De harp, dat betoverende instrument
22 maart 2024
harp kiezen voor beginners

Omdat jij dit blog “De juiste harp kiezen voor beginners” leest, grote kans dat jij je aan het oriënteren bent of je nu wel of niet gaat beginnen met harp leren spelen. Misschien heb je altijd al gefantaseerd over het kunnen bespelen van de harp maar weet je niet goed waar je moet beginnen. Maak je geen zorgen, ik ga je vandaag helpen met de eerste stap.
Het kiezen van de juiste harp is een belangrijke eerste stap. Of je nu droomt van het spelen van geweldige klassieke stukken, mooie Keltische melodieën of gewoon wilt genieten van de rustgevende klanken van de harp. Het vinden van de perfecte harp kan het verschil maken tussen frustratie en vreugde tijdens het leren.

Laat je inspireren, informeren en vooral aanmoedigen om je dromen waar te maken door het lezen van dit blog “De juiste harp kiezen voor beginners”. Waarin de verschillende soorten harpen, afmetingen, snaren, accessoires, waar te kopen allemaal aan bod komen.

 

Waarom is de juiste harp kiezen voor beginners belangrijk?

Een harp die goed bij je past wat betreft bouw, lengte en handgrootte zal het leren bespelen veel makkelijker maken. Een harp die te groot of te klein is geeft zeker ongemak.
Te groot zorgt ervoor dat je niet goed bij de snaren of de haakjes kunt tijdens het spelen.
Een harp die te klein is zorgt ervoor dat je niet lekker stevig en rechtop zit, maar meer in elkaar gedoken om de klankkast toch goed op je schouder te kunnen leggen.

Je kunt je vast wel voorstellen dat een harp die te groot en te zwaar voor je is voor rugproblemen zorgt. Want als een te zware harp op je schouder ligt gaat je rug vanzelf na enige tijd opspelen en dat wil je niet.

Kies je voor een harp met een klank die je eigenlijk niet zo aanspreekt zal dat je plezier in het leren bespelen zeker in de weg gaan staan, zonde.
Je merkt al dat het belangrijk is dat je de juiste harp gaat kiezen en met dit artikel ga ik jou daarbij helpen.

 

Verschillende soorten harpen

Er bestaan verschillende soorten harpen elk met hun eigen en unieke kenmerken en klanken. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende harpen.


Pedaal harpen:

De pedaal harp wordt ook wel concert harp genoemd. De pedaal harp is een groot, zwaar en zeer duur instrument. Waarbij onderaan de harp 7 pedalen zitten waarmee de tonen kunnen worden verhoogt en/of verlaagt. Deze harp wordt gebruikt door harpistes die van hun hobby hun beroep maken. Of harpistes die zo ver gevorderd zijn dat ze moeilijke stukken willen en kunnen spelen die alleen op de pedaal harp gespeeld kunnen worden. Er moet dan natuurlijk ook wel de mogelijkheid zijn om een pedaal harp te kunnen kopen.

Een pedaal harp bevat zo’n 46 snaren.


Keltische harpen:

Gelukkig is het helemaal niet nodig om een dure pedaal harp aan te schaffen ook op een Keltische of kleine harp kun je geweldig mooi harp spelen.
De meeste harpistes beginnen het harpspelen voor hun plezier en ontspanning, kopen een Keltische harp en doen daar hun hele leven verder mee.

Een Keltische harp wordt ook wel een kleine harp genoemd of een haakjes harp. Zoals je bij de pedaal harp pedalen hebt om de tonen te verhogen en te verlagen zo doe je dat bij de Keltische of kleine harp met haakjes die boven aan de snaren zitten.
De pedalen hebben 3 standen zodat je iedere snaar zowel kunt verhogen als verlagen. Maar een haakje kan of omhoog staan of omlaag, je begrijpt dat dat net een mogelijkheid minder is.
Maar geen enkel probleem want zoals gezegd kun je op de kleine harp oneindig veel mooie muziek en melodieën gaan spelen.

 

Elektrische harpen:

De Keltische harp is de oudste harp vorm, daarna kwam, na een hele ontwikkeling, de pedaalharp en weer veel later de elektrische harp. Dit is echt een harp van deze tijd en kan de vorm van een Keltische harp hebben maar heeft meestal een heel modern uiterlijk.

Zoals de naam al zegt brengt de elektrische harp electronisch geluid voort dat natuurlijk heel anders is als  het geluid van de akoestische harpen. Maar voor sommige gelegenheden kan het wel heel fijn zijn dat de harp versterkt is en daardoor beter hoorbaar.

Zoals gezegd is de Keltische-, kleine- of haakjes harp de harp die het meeste gebruikt wordt.
Wanneer jij wilt gaan starten met harp spelen zal dit ook de harp zijn waar jij naar op zoek gaat.

 

Verschillende merken harpen

De Keltische harpen worden gemaakt door verschillende harp bouwers in binnen- en buitenland.
De meest bekende namen zijn Salvi, Lyon & Healy, Camac, Dusty Strings en Aoyama.

 • Salvi komt uit Italie
 • Lyon & Healy uit Amerika
 • Camac uit Frankrijk
 • Dusty Strings uit Amerika
 • Aoyama uit Japan

 

Verschillende modellen

Ieder merk heeft weer verschillende modellen variërend van klein tot groot.
Verschillend in model, kleur, houtsoort, grootte, soort snaren en natuurlijk prijs.

 • Zo heeft Salvi o.a. de Juno met 25/27 snaren, Salvi Mia met 34 snaren, Salvi Donegal met 34 snaren, Salvi Titan met 38 snaren, Salvi Hermes met 40 snaren
 • Lyon & Healy heeft o.a. de Drake met 34 snaren, de Ogden met 34 snaren, de Troubadour met 36 snaren, de Prelude met 40 snaren
 • Camac heeft o.a. de Melusine met 38 snaren, de Korrigan met 38 snaren, de Hermine met 34 snaren, de Telenn met 34 snaren.
 • Dusty Strings heeft o.a. de Ravenna met 26 snaren, de Allegro met 26 snaren, de Boulevard met 34 snaren, de Crescendo met 34 snaren.
 • Aoyama heeft geen namen voor de verschillende modellen maar nummers.

Je ziet er is ongelooflijk veel keus en ik kan me voorstellen dat je het even niet meer weet. Maar wees gerust want ik heb de volgende tip voor je: Als je nog geen idee hebt ga dan naar een winkel waar ze meerdere merken en modellen verkopen. Hier kun je dan diverse harpen naast elkaar (laten) zetten en (laten) bespelen zodat je goed kunt luisteren naar de klank van de diverse harpen.

Ik zeg namelijk altijd: “Gebruik bij het uitzoeken van een harp altijd je oren”.

Een kleur, een vorm, een prijs zijn uiteraard ook belangrijk maar de klank moet jou in beroering brengen. Koop je een harp met een klank die jou niet aanstaat dan zul je daar spijt van krijgen en met veel minder plezier gaan bespelen. En dat zou heel erg jammer zijn.

 

De juiste maat harp kiezen

harp kiezen voor beginnersEen harp die veel te groot is zal je tijdens het spelen meerdere uitdagingen geven.
Je zult merken dat het lastig wordt om snel haakjes (die boven aan de snaren zitten) om te zetten. Met een beetje pech zul je hier zelfs bij moeten gaan staan.

Verder zal een grotere harp vaak ook zwaarder zijn waardoor je meer gewicht op je schouder hebt wanneer de harp op je schouder rust. Met als mogelijk gevolg dat je last van je rug krijgt. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Als je een harp hebt gekocht die te klein is, bijvoorbeeld omdat je het model zo leuk vond,  zul je niet ontspannen, rechtop en stevig op je kruk kunnen zitten. Maar zul je als vanzelf wat in elkaar gaan zitten om de klankkast toch goed op je schouder te kunnen leggen.
Afgezien van je kromme rug zal ook je speeltechniek niet optimaal zijn.

Je ziet dat ook het juiste formaat van de harp van belang is.

 

Welke snaar past bij jou?

Naast de verschillende modellen harpen zijn er ook verschillende soorten snaren waar je uit kunt kiezen. Snaren van darm, nylon, carbon en Silk gut.

Darm snaren geven een warme klank, maar zijn wel wat kwetsbaarder en wat duurder.
Nylon snaren zijn scherper van klank, steviger als darm snaren en iets goedkoper.
Carbon en silk gut snaren zijn gemaakt van synthetisch materiaal rekken door hun structuur minder uit en blijven daardoor beter goed gestemd.

Je ziet dat de juiste harp kiezen voor beginners nogal wat aandacht vraagt wat betreft model, grootte, prijs en welke snaar.

Zoals al eerder vermeld, gebruik bij het uitkiezen van een harp je oren en laat de verkoopster op meerdere modellen spelen. Zodat jij goed kunt luisteren naar de klank die jou het meeste aanspreekt.

Weet je al een merk waar je voor wilt gaan dan kun je naar de winkel gaan die dat merk verkoopt.
Maar heb je nog geen idee dan is mijn advies om te kiezen voor een winkel waar meerdere merken en modellen verkocht worden. Zodat je kunt vergelijken met je eigen ogen en oren. De verkoopster zal je zeker goede informatie kunnen geven dus schroom niet om dat te vragen.

Handig is het dan ook om van tevoren een afspraak te maken zodat je de volle aandacht zult krijgen.

 

Hoeveel snaren heeft je harp nodig?

De verschillende modellen harpen hebben ook verschillende hoeveelheden snaren, variërend van 22 tot 46 snaren.
Mijn advies is om te gaan voor een harp met zo’n 34 snaren.
Meer is natuurlijk altijd goed maar met minder snaren loop je na enige tijd tegen een tekort op en dat zou heel jammer zijn en niet nodig.

 

Haakjes boven aan de snaren

Misschien heb je ze al eens gezien of misschien denk je nu “Waar heeft ze het over” maar koop of huur een harp die boven aan de snaren haakjes heeft zitten. Met deze haakjes kun je de tonen verhogen of verlagen. Koop je een harp zonder haakjes dan mis je echt heel veel mogelijkheden.

 

Een harp kopen of huren?

Nu weet je een beetje waar je op moet letten bij het uitzoeken van een harp maar je kunt ook nog een keus maken tussen het huren of kopen van een harp.

Wanneer je naar een harpwinkel gaat zul je daar ook tweedehands harpen aantreffen. En zou daar zomaar de juiste harp voor jou tussen kunnen zitten.

Als je nog niet zeker weet of harpspelen iets voor jou is of als je eerst graag een bepaalde periode wilt uit proberen, kun je ook een harp huren. Zo ben je niet direct een smak geld kwijt maar heb je toch een harp naar je zin in huis.
De meeste winkels bieden ook nog de optie van huur-koop aan. Hierbij wordt, wanneer je besluit de gehuurde harp te kopen, een deel van de betaalde huurprijs in mindering gebracht op het aankoop bedrag.

 

Waar ga je een harp kopen of huren?

Voor het kopen van een harp kun je uiteraard kijken op het internet naar een tweedehands harp. Hier kan je een hele goede deal sluiten maar je kunt ook een miskoop doen.

Hieronder staan de linken naar diverse harp winkels, door het aanklikken van de linken kun je de adres gegevens bekijken. En ook alvast op de website zien welke merken ze precies verkopen.

Ik zou je willen aanraden om de winkel te bellen om een afspraak te maken dan weet je zeker dat ze de volle aandacht voor je hebben. Zodat je de juiste keuze kunt maken.

Neem ook de tijd voor het uitzoeken van je harp, je wilt er straks tenslotte ook jaren plezier van hebben. En van de klank van dit geweldige instrument kunnen genieten.

 

De Zingende snaar in Rhenen

Camac in Rotterdam

De Veer van Hattum harpen in Veenendaal

Harpcentrum in Wehl

 

Samenvatting van de juiste harp kiezen voor beginners

Tot slot de punten op een rij waar je bij het uitzoeken van je harp op zou kunnen letten:

 • Merk en model
 • Formaat, niet te groot en niet te klein
 • Welke soort snaren
 • Rond de 34 snaren
 • Met haakjes boven aan de snaren
 • Een klank die jou aanspreekt
 • Gebruik je oren bij het uitzoeken
 • Huren of kopen
 • Via het internet of in een harp winkel

Je bent nu goed op de hoogte van alle punten waar je op kunt letten bij het uitzoeken van je harp. Nu ben je goed voorbereid om de juiste harp te kiezen waar je je dromen mee waar gaat maken en onthoud dat het uitkiezen van een harp een duidelijke persoonlijke beslissing is.

 

En wil je nog eens rustig nalezen waar je allemaal op zou moeten letten bij het kopen of huren van een harp? Vraag dan hieronder het Gratis eBook “Welke harp?” aan, want daarin vindt je alle informatie.

 

 

Heeft dit artikel je geholpen om een juiste beslissing te maken bij het kiezen van een harp? Laat het hieronder even weten!

 

 

Tanya Tienpont
Tanya Tienpont
Tanya is een groot liefhebber van muziek. Graag wil zij met de website Harplessenonline jou helpen om op een leuke en eenvoudige manier harp te leren spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *