De harp, dat betoverende instrument
22 maart 2024Waarom Warming-up oefeningen zo goed zijn
12 juni 2024Een blog over het regelmatig oefenen op je harp! Of je nu net begint of al een tijdje speelt, consistent oefenen is de sleutel tot succes.
In dit blog laat ik je zien waarom het regelmatig oefenen op je harp zo belangrijk is en ik weet zeker dat je na het lezen van dit blog ook zelf meer regelmaat in het oefenen gaat creëren.
Voordelen van regelmatig oefenen
Hieronder vier voordelen van het regelmatig oefenen op je harp.
- Verbetering van je techniek en vaardigheid:
Door regelmatig te oefenen ontwikkel je een betere beheersing van je instrument. Je vingers worden soepeler en je gaat steeds makkelijker spelen. Ook de wat moeilijkere gedeeltes zullen steeds beter lukken. - Versterking van je spiergeheugen
Door bepaalde gedeeltes uit de muziek veel te herhalen versterk je je spiergeheugen in je handen.
Dit betekent dat je vingers zich als vanzelf herinneren welke snaren er gespeeld moeten worden zonder dat je er bewust over nadenkt. Uit ervaring weet ik dat het lastig is om dan niet de regie in handen te nemen, daarmee bedoel ik dat we graag weten wat we spelen en als het dan na veel oefenen een soort “als vanzelf” gaat, we eigenlijk toch graag willen weten wat we spelen en of dat wel goed is. Met als gevolg dat het fout gaat.
Dus vertrouw op je vingers en spiergeheugen wanneer je een stuk heel vaak herhaald hebt. - Opbouwen van zelfvertrouwen
Wanneer je met regelmaat oefent zul je merken dat je zelfvertrouwen groeit. Je ontdekt dat je de stukken steeds beter en makkelijker gaat spelen en natuurlijk ben je daar trots op en geeft het je voldoening. Het geeft je meer zelfvertrouwen en dat zul je tijdens het spelen ook uitstralen.
- Ontspanning
Het oefenen op de harp kan ook een vorm van ontspanning en stressverlichting zijn. Misschien ervaar jezelf het oefenen nog niet als ontspannen maar door je te focussen op de muziek zorg je er wel voor dat je alle drukte van het dagelijks leven en mogelijk stress van het werk even vergeet.
Hoe regelmatig oefenen je muzikaliteit versterkt
Regelmatig oefenen helpt je ook om je muzikaliteit te verbeteren.
- Begrijpen van ritme
Door veel te oefenen ontwikkel je een sterk gevoel voor ritme en timing. Je leert om de maat te houden en ritmische patronen precies en goed te spelen. Dit is nodig om de muziek die je speelt vloeiend te laten klinken. Natuurlijk kun je de metronoom gebruiken om goed in de maat te spelen maar probeer ook geregeld zonder metronoom te spelen zodat je ritmegevoel wordt ontwikkeld. -
Muzikaal gehoor ontwikkelen
Consistent oefenen helpt je muzikaal gehoor te verbeteren. Je leert om kleine verschillen in toonhoogte en dynamiek te horen. Dit betekent dat je het zelf steeds beter gaat horen waar je jezelf kunt verbeteren om het stuk nog mooier en overtuigender te gaan spelen - Verbinding met het muziekstuk
Hoe vaker je een stuk speelt hoe beter je het begrijpt. Je gaat de structuur en terugkerende passages herkennen. En dit helpt je weer om met meer vertrouwen en inzicht te spelen. - Meer creativiteit
Door regelmatig te oefenen voel je je steeds vrijer bij het spelen. Je gaat langzaamaan je eigen stijl ontwikkelen. Dit maakt het bespelen van de harp natuurlijk nog leuker maar helpt je ook om als muzikant te groeien.
Dus maak van het vaak oefenen een gewoonte. Je wordt dan niet alleen technisch beter maar krijgt ook steeds nog meer plezier in het harpspelen.
Praktische tips voor creatief oefenen
Ik weet het, je hebt het druk en er is altijd zoveel te doen dat het lastig kan zijn om tijd te vinden voor het oefenen op je harp. Met de onderstaande praktische tips haal je het meeste uit iedere oefensessie. Het gaat er niet alleen om hoeveel je oefent, maar ook om hoe slim je oefent.
- Korte oefensessies
Je hoeft echt niet uren achter elkaar te oefenen. Korte oefensessies zijn vaak effectiever dan lange. Probeer elke dag een kort oefenmoment in te plannen (10-15 minuten kan al voldoende zijn) inplaats van in het weekend 2 uur achter elkaar te oefenen. - Variatie in het oefenen
Het is natuurlijk leuk om steeds hetzelfde stuk te blijven spelen omdat het zo leuk is en omdat je merkt dat het steeds beter wordt. Maar variatie is de sleutel tot vooruitgang. Wissel dus af tussen het spelen van fijne stukken en korte oefeningen zodat je spel blijft boeien. - Het stellen van haalbare doelen
Het stellen van haalbare doelen is niet voor iedereen bedoeld, je weet zelf wel of het iets voor jou is of niet. Stel voor jezelf iedere keer dat je gaat oefenen een haalbaar doel, dit kan bijvoorbeeld zijn om een lastig gedeelte in de vingers te krijgen of om het tempo waarin je een stuk speelt iets te verhogen of ervoor te zorgen dat een bepaalde regel vloeiend achter elkaar gespeeld kan worden. Door dit soort haalbare doelen te creëren kun je heel goed je eigen vooruitgang volgen. - Gebruik een timer
Gebruik een timer (Eierwekker of je mobiel) bij het oefenen. Bepaal van tevoren hoe lang je een bepaald stuk gaat oefenen en hoe lang je inspeel-oefeningen wilt gaan spelen of toonladders. Inspeel-oefeningen zijn oefeningen die je doet voordat je echt gaat oefenen. Je maakt hier je vingers en spieren mee warm en soepel. Ik heb 2 Gratis Inspeel-oefeningen voor je klaar staan die je hier kunt aanvragen: 2 Gratis Inspeel-oefeningen.
Als je maar met 1 stuk bezig bent dan stel je een tijd in voor de eerste regel en voor de tweede regel enz. Wanneer je timer dan afgaat stop je ook met het oefenen van datgene waar je mee bezig was en ga je verder met het volgende onderdeel. Zo blijf je gefocust en voorkom je dat je veel te lang doorgaat met oefenen.
- Luister naar je lichaam
Luister naar je lichaam en neem even pauze als dat nodig is. Als je te lang achter elkaar oefent zou dat blessures kunnen opleveren, dus neem gewoon even een korte pauze wanneer je lichaam dat aangeeft - Houd het leuk
Vergeet niet om het harpspelen en het oefenen leuk te houden. Het oefenen kan soms een uitdaging zijn maar probeer altijd te blijven genieten van het harpspelen en van de vooruitgang die je boekt.
Het overwinnen van obstakels
We kennen het allemaal, obstakels op de weg. Van tijdsgebrek tot frustratie en alles daar tussenin.
Obstakels zijn er om overwonnen te worden, dus laat je niet ontmoedigen, hier volgen een paar tips om die obstakels te lijf te gaan.
- Omgaan met frustratie
Je hebt het misschien al ervaren, maar harpspelen kan soms best wel frustrerend zijn, als hetgeen je oefent maar niet wil lukken bijvoorbeeld. Laat je niet ontmoedigen door de frustratie maar zie het als een uitdaging. Pak een paar pagina’s uit je boek terug als het niet lukt, adem diep in, en bekijk het probleem op een andere manier. Misschien lukt het op een andere manier beter (eerst handen apart oefenen of heel langzaam spelen) of wellicht heb je even een pauze nodig. - Tijd vinden voor het oefenen
We denken al snel dat er vandaag geen tijd is om te oefenen, maar vaak is het een kwestie van prioriteiten stellen. Er is altijd wel een moment op de dag waar je even 10 minuutjes over hebt om harp te gaan spelen. Vaak helpt het om het oefenen een vast plekje in je dagschema te geven. Dus iedere dag op hetzelfde moment zodat het een routine wordt en je niet de hele dag er aan denkt dat je nog moet oefenen. Het is trouwens beter om niet te denken “Ik moet nog oefenen” maar “Ik ga lekker harpspelen”. - Wees lief voor jezelf
Het is oké om fouten te maken of af en toe een dag over te slaan. Het belangrijkste is dat je blijft groeien en wees dan ook trots op wat je al hebt bereikt.
Conclusie
In dit blog heb je de voordelen van regelmatig oefenen ontdekt, praktische tips gekregen en manieren gelezen om obstakels te overwinnen. Het is nu tijd om dit alles te gaan toepassen.
Onthoud waarom je bent begonnen met harpspelen, voor je plezier en ontspanning. Door regelmatig te oefenen vergroot je dit plezier en je zelfvertrouwen.
Dus wees geduldig met jezelf, zoek de oefenroutine die bij jou past en blijf genieten. Elke noot die je speelt en elk obstakel dat je overwint brengt je weer een stap verder.
Bedankt voor het lezen van dit blog en veel plezier met het harpspelen.
Mocht je na het lezen van dit blog denken, ik wil ook harp gaan spelen. Meld je dan aan voor de Gratis Masterclass “Van dromen over naar echt harp leren spelen”. Hierin geef ik je alle basis die nodig is om te starten met harpspelen.
==>Masterclass “Van dromen over naar echt harp leren spelen”<==
Laat je in een reactie onder dit artikel even weten welke tips voor jou het meest bruikbaar zijn?
2 Comments
Ik vind de timer een handige tip. Zo raak je niet gefrustreerd als het niet lukt en probeer je het gewoon later of de volgende dag opnieuw. Het helpt mij zeker om geduldig bij mezelf te blijven. Op deze manier vind ik de oefenroutine die bij mij past en blijf ik van het harp spelen genieten. Ook de zin: “Elke noot die je speelt en elk obstakel dat je overwint brengt je weer een stap verder”, heeft mij geholpen. Het laat mij zien dat het om de reis ernaartoe gaat en niet om de grote stappen, snel thuis. Dat geeft rust als het soms even niet gaat als ik aan het oefenen ben.
Dank je wel voor je mooie reactie Karianne.
Wat goed dat het zetten van een timer voor jou eruit springt.
Ik ben benieuwd hoe het voor jou werkt als je deze tip gaat toepassen.
Laat het gerust hieronder weten.
Het harp leren spelen gaat inderdaad niet vanzelf maar iedere stap is er weer eentje dichterbij wat jij wilt bereiken en dat is een gegeven wat nog al eens over het hoofd wordt gezien.
Geniet weer van het harpspelen verder.
Groetjes, Tanya