Een reis door de harp geschiedenis!

ideale luchtvochtigheid voor de harp
De ideale luchtvochtigheid voor de harp
20 april 2023
Harp succes
Ontdek motivatie en inspiratie naar harp succes
26 mei 2023
ideale luchtvochtigheid voor de harp
De ideale luchtvochtigheid voor de harp
20 april 2023
Harp succes
Ontdek motivatie en inspiratie naar harp succes
26 mei 2023
harp geschiedenis

In dit blog wil ik je meer vertellen over de fascinerende Harp geschiedenis en de bijdragen van enkele van de meest bekende harpisten.
De harp speelt al eeuwenlang een rol in de muziekgeschiedenis. Uit de harp geschiedenis blijkt dat de harp talloze ontwikkelingen heeft doorgemaakt, waarbij vele componisten en harpisten een bijdrage hebben geleverd.

De harp is één van de oudste instrumenten en gaat in de geschiedenis terug tot wel 4000 jaar voor Christus toen de pijl en boog van de jagers het begin van de harp betekenden. Een instrument dat in vele tijdperken populair was, van de oude Egyptenaren en Grieken tot Europa in de moderne tijd.
De harp heeft talloze veranderingen en ontwikkelingen doorgemaakt. In de middeleeuwen bijvoorbeeld had de harp een beperkt bereik en was het moeilijk om er complexe muziek op te spelen. Maar door de jaren heen zijn er verschillende verbeteringen geweest die de harp beter hebben gemaakt.

 

Vanuit de pijl en boog ontstond de Muziekboog, de muziekboog bestond uit 3 of 4 bogen die aan elkaar gebonden waren. En vanuit de muziekboog ontstonden de Boogharp en hoekharp. Het grootste verschil met de muziekboog was hierbij een klankkast, die voor de versterking van het geluid zorgde.
In de 11e eeuw kwam de Ierse harp tot ontwikkeling met allemaal metalen snaren die met de nagels bespeeld werden. De Brian Boru harp is hier een voorbeeld van. Brian Boru was de koning van Ierland rond het jaar 1000.
Om na het stemmen van de harp nog iets aan toonhoogtes te kunnen veranderen werd er een harp met 2 rijen snaren uitgevonden, diagonaal bespannen dus als een X.
Totdat in de 16e eeuw de Hakenharp tot stand kwam en dat is de harp waar tegenwoordig nog veelvuldig op gespeeld wordt. Met de haakjes harp kon iedere toon/snaar of verhoogt of verlaagt worden.

De hoogstwaarschijnlijk allerbelangrijkste ontwikkeling  in de harp geschiedenis was de toevoeging van de pedalen. Dit maakte het mogelijk om in alle verschillende toonsoorten te spelen. Doordat de pedalen in 3 standen konden worden gezet werd het mogelijk om iedere toon/snaar nu zowel te verhogen als te verlagen.
De Franse harpist en componist Sebastien Erard was een van de pioniers op dit gebied en ontwierp in 1810 de eerste dubbel pedaalharp.
Maar de voorloper hiervan, de enkel pedaalharp werd al rond 1740 door de Duitser Höchbrucker ontwikkeld.

 

 

Enkele bijdragen aan de harp geschiedenis

Marcel Grandjany bijvoorbeeld was een van de grootste componisten voor de harp uit de 20e eeuw. Zijn composities staan bekend om hun technische uitdagingen.
Naast componist was Grandjany ook docent en doceerde aan de Juilliard School of Music in Amerika, waar hij een nieuwe generatie harpspelers inspireerde.

 

De harpist Alphonse Hasselmans leverde een belangrijke bijdrage in de ontwikkeling van nieuwe technieken en stijlen voor de harp. Zijn composities bevatten veel virtuositeit en expressie. Hasselmans heeft ook bijgedragen aan de ontwikkeling van het pedaal systeem en schreef een aantal pedaalharp methodes die nog steeds worden gebruikt.

 

Dan is er nog Nicolas Bochsa, een Frans harpist uit de 19e eeuw. Hij was de eerste harpist die in het openbaar optrad met een pedaalharp.
Ook Bochsa heeft veel gedaan voor de harp geschiedenis en gaf de harp een prominente plaats in de orkestmuziek en componeerde meerdere harpconcerten en kamermuziekstukken.

 

harp geschiedenis

 

Nog meer grote harpisten

En natuurlijk Francois Joseph Nadermann, een Frans harpist en componist uit de 18e en 19e eeuw. Nadermann is bekend vanwege zijn vele composities voor de harp, zowel veel techniek stukken als ook kamermuziek.

 

Daarnaast waren er ook vernieuwers zoals Carlos Salzedo uit Amerika. Hij schreef veel composities die de mogelijkheden van de harp onderzochten maar inspireerde ook anderen om de grenzen van de harp op te zoeken. Hij was ook een inspirerende docent en richtte de Salzedo School of Harp op, een zomerkamp voor harpisten.

 

En dan is er nog Marcel Tournier, één van de meest invloedrijke harpisten van de 20e eeuw. Zijn stijl en en techniek hebben de harpmuziek behoorlijk beïnvloed . Zijn muziek is nog steeds zeer geliefd bij harpistes over de hele wereld.

 

De harp is een prachtig instrument met een rijke geschiedenis en is gelukkig nog steeds populair.
De bijdragen van bovenstaande harpisten hebben de harp geschiedenis gevormd tot wat het vandaag de dag is. Dankzij hun is de harp een instrument geworden met vele stijlen en technieken en kan het gebruikt worden in vele genres, van klassiek tot jazz en pop.

 

En nu jij, heb jij al een voorkeur voor het spelen van muziek van één van deze grote harpisten?

 

Heb ik je enthousiast gemaakt?
En wil je ook beginnen met harp spelen?

Vraag dan nu meteen het Gratis Ebook Welke harp? aan.
Dit is de eerste stap om te nemen want na het lezen van dit eBook
weet jij welke harp bij jou past.

 

Ebook welke harp

 

 

Tanya Tienpont
Tanya Tienpont
Tanya is een groot liefhebber van muziek. Graag wil zij met de website Harplessenonline jou helpen om op een leuke en eenvoudige manier harp te leren spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *