Ontdek motivatie en inspiratie naar harp succes

harp geschiedenis
Een reis door de harp geschiedenis!
28 april 2023
herhalingen
Herhalingen in de muziek
7 juni 2023
harp geschiedenis
Een reis door de harp geschiedenis!
28 april 2023
herhalingen
Herhalingen in de muziek
7 juni 2023
Harp succes

Droom jij ervan om prachtige melodieën uit je harp te laten klinken? Ontdek in dit artikel hoe motivatie en inspiratie je op weg kunnen helpen naar jouw harp succes.
Want als je niet gemotiveerd bent en achter je harp zit en maar wat speelt op de snaren zonder er iets bij te voelen. Of niet het idee hebt dat je iets moois aan het doen bent of vooruitkomt, dan kan jij wel wat motivatie en inspiratie gebruiken.
Tijdens het leerproces van de harp is het belangrijk gemotiveerd te spelen anders ga je de lesstof niet goed in je opnemen en zul je nooit het resultaat behalen wat je wilt bereiken.
Dus als jij nog wat motivatie en inspiratie op je weg naar harp succes kunt gebruiken lees dan vooral verder.

 

Inspireer jezelf op weg naar harp succes

Waarom ben je begonnen met harp leren spelen? Omdat je het zomaar eens wilde proberen of een instrument wilde gaan spelen maar niet wist welke?
Ik denk het niet, ik denk dat jouw keuze voor de harp een wel overwogen keuze is geweest.
Je bent gevallen voor de geweldige klanken die uit dit instrument komen en wellicht was het al jarenlang een droom van je om harp te kunnen spelen.
Om jezelf gemotiveerd te houden bij het oefenen en spelen van de lessen kun je voor jezelf opschrijven waarom je bent gestart. Plak dit papiertje ergens waar je het altijd kunt zien, zodat het je herinnert waarom je met harp spelen bent begonnen.
En laat jezelf ook inspireren door naar harpmuziek te luisteren. Luister naar verschillende genres van klassiek, folk, Keltisch en populair. En laat je hierdoor inspireren tot je eigen harp succes.

 

Stel realistische doelen

Jezelf doelen stellen helpt ook bij het behouden van je motivatie. Maar maak je doelen wel haalbaar, dus niet te groot en ook meetbaar. Het stellen van doelen speelt vaak een grote rol bij het behouden van je motivatie omdat je er blij van wordt dat je je doel hebt gehaald. En dat bewijst dat je het harpspelen weer een stukje beter kan.

Wil je een bepaald liedje leren spelen?
Of een bepaalde techniek in de vingers krijgen?
Of een moeilijk gedeelte foutloos kunnen spelen?

Schrijf het op en hang het op je muziekstandaard of in ieder geval in de buurt van je harp.
En wanneer je dan je doel bereikt hebt (hoe klein ook), mag je dat best vieren:
Met een heerlijk ijsje
Of een zakje met die heerlijke bonbons.
Of koop wat nieuwe bladmuziek van dat ene nummer dat je zo mooi vind.
Of maak een uitje naar de bioscoop, net waar jij je op kan verheugen wanneer je je doel hebt behaald.

Het vieren van je harp-hoogtepunten geeft je een boost van motivatie en helpt je herinneren waarom je dit harp avontuur bent begonnen.

 

Creëer een motiverende omgeving voor je eigen harp succes

Je oefenruimte speelt ook een rol. Maak het gezellig en inspirerend en zeker niet saai.
Een fijne en opgeruimde oefenplek kan bijdragen aan meer motivatie om te gaan oefenen.
Maak je oefenruimte echt van jou met eventueel foto’s van favoriete harpistes of leuke quotes die jou inspireren. Zo wordt je oefenruimte een plek waar je met veel plezier naar toe gaat en waar je met veel motivatie en geïnspireerd gaat beginnen met oefenen.
Want zeg nou zelf? Een plek die vol staat met rommel, lege kopjes en stapels papieren en waar je eerst ruimte moet maken om achter je harp te kunnen gaan zitten, nodigt echt niet uit om met veel plezier te gaan oefenen. Dus zorg voor die heerlijke en inspirerende plek.

 

Harp succes

 

Vind inspiratie in muziek en harpistes

Ontdek de magie van de vele harpistes van vroeger en nu. En dompel je onder in hun prachtige muziek die je volop kunt vinden op YouTube.
Bekijk diverse optredens van jouw idool en kijk met bewondering naar de soepelheid waarmee zijn/haar vingers over de snaren gaan. Ontdek op deze manier nieuwe muziek die jij op je lijstje zet om straks ook te gaan leren spelen.

 

Leer van anderen voor jouw eigen harp succes

Waarom zou je jouw harp avontuur alleen beleven? Zoek een (online) harplerares die je helpt vooruit te komen en die je tips kan geven om weer verder te gaan.
Neem deel aan online groepen waar je andere harpistes kunt ontmoeten zoals bijvoorbeeld: de besloten Facebook groep Harpliefhebbers. Deel je ervaringen, stel vragen en ontvang steun van andere muziekliefhebbers.

 

Omarm uitdagingen en overwin tegenslagen

Laten we eerlijk zijn, harp spelen zal niet altijd van een leien dakje gaan. Maar weet je wat? Dat maakt het juist interessant. Omarm de uitdagingen die op je pad komen en laat je niet ontmoedigen door tegenslagen. Onthoud dat elke andere harpiste deze fases ook heeft doorgemaakt.
Blijf geduldig, oefen met volharding en herhaal moeilijke stukjes vele malen net zolang tot ze wel goed lukken. En zie zo elke hobbel als een kans om te groeien. En wanneer je dan uiteindelijk dat moeilijke gedeelte in de vingers hebt, mag je super trots zijn op jezelf. Je hebt het toch maar weer goed voor elkaar.

 

Zorg voor variatie in je oefenpatroon en maak het speels

Oefenen kan soms best wel wat saai worden als je steeds hetzelfde doet. Natuurlijk hoort het bij het oefenen om een moeilijk gedeelte vele malen te herhalen. Eerst met de handen apart en daarna samen. Je blijft zo’n gedeelte dan net zo vaak herhalen tot je het echt goed kunt spelen. Dat is het echte oefenen.

Maar een stukje of een oefening die je voor de zoveelste keer gaat spelen kun je ook eens variëren door:
Het geheel heel zacht te spelen of juist heel sterk.
Speel het eens een octaaf (8 tonen) hoger of lager.
Probeer een regel geleidelijk aan steeds sneller te gaan spelen en daarna steeds langzamer.
Dat zijn allemaal ideeën om te variëren in je oefen patroon. Je zult merken dat je door variatie toe te voegen, je enthousiast blijft en je verschillende extra vaardigheden blijft ontwikkelen die je spel naar een hoger niveau brengen.

 

Harp succes

 

Blijf positief en geniet van het proces naar je harp succes

Onthoud dat positiviteit de sleutel is tot een succesvolle harp-reis. Laat negatieve gedachten en zelftwijfel maar varen. Focus niet alleen op het eindresultaat, maar geniet ook van de reis zelf.
Wees trots op elke kleine stap die je zet en geniet van de prachtige klanken die uit je harp komen.
Omarm de vreugde en het plezier dat de harp in je leven brengt. Speel met een glimlach op je gezicht en laat je hart genieten van wat je allemaal al kunt spelen.

 

Conclusie

Laten we eerlijk zijn, harpspelen is gewoon heerlijk om te doen. En om met het harpspelen succes te behalen heb je motivatie en inspiratie nodig. Dus blijf jezelf motiveren, laat je inspireren door heerlijke harpmuziek en geweldige harpistes. Stel voor jezelf realistische doelen, creëer een gezellige speelomgeving en leer van anderen.
Omarm de uitdagingen (daar wordt je altijd beter van) , maak je oefenpatroon speels, beloon jezelf en blijf altijd positief. Geniet van elk moment van je harp en wees trots op je vooruitgang.
Dus, pak je harp, laat de snaren klinken en laat je familie en vrienden versteld staan van jouw talent, want zij doen het jou echt niet na.


Laat hieronder weten wat jouw eerst volgende doel wordt bij het harp studeren!

En meld je daarna meteen aan voor de gratis en besloten online Facebook groep HarpLiefhebbers, voor nog meer tips en inspiratie.

Heb ik je enthousiast gemaakt?
En wil je ook beginnen met harp spelen?

Vraag dan nu meteen het Gratis Ebook Welke harp? aan.
Dit is de eerste stap om te nemen want na het lezen van dit eBook
weet jij welke harp bij jou past.

 

Ebook welke harp

 

 

Tanya Tienpont
Tanya Tienpont
Tanya is een groot liefhebber van muziek. Graag wil zij met de website Harplessenonline jou helpen om op een leuke en eenvoudige manier harp te leren spelen.

4 Comments

 1. Leah schreef:

  Dankjewel voor je motiverende blog! Ik had het nodig!

  • Tanya Tienpont schreef:

   Hey Leah,

   Dank je wel, het gebeurt inderdaad iedereen zo af en toe dat je wel wat extra motivatie kunt gebruiken.
   Gelukkig heb ik je weer op weg kunnen helpen.
   Groetjes,
   Tanya

 2. Linda schreef:

  Hoi Tanya,
  Ja ik zat ook beetje in een dip daarom ben ik even naar de begin muziekstukjes gegaan, dat heeft geholpen en ik wisselde het af met de harpsongs.
  Het gaat nu weer beter ik heb er ook weer zin in.
  Een vraagje is er ook een website voor harpmuziek? Want er is wel pianomuziek maar dat is niet omgezet voor harp. Mijn man is veel aan het oefenen met een dwarsfluit en we willen stukjes samen gaan spelen. Ik ben nu Edelweiss en Auld lang Syne aan het oefenen, heb jij nog ideeën wat ik voor stukjes kan gaan spelen?
  Groetjes linda

  • Tanya Tienpont schreef:

   Hoi Linda,

   Dank je voor je berichtje en fijn dat het artikel je weer heeft kunnen helpen om lekker verder te gaan met harpspelen.
   Voor bladmuziek voor de harp kun je het beste kijken bij de Zingende snaar. Op hun website hebben ze een apart deel met bladmuziek. Daar vind je ook harp met dwarsfluit tussen.

   Veel succes en ik hoop dat je er leuke muziek gaat vinden.
   Groetjes,
   Tanya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *