De ideale luchtvochtigheid voor de harp

Harpiste Rosa Spier
De Nederlandse harpiste Rosa Spier
7 april 2023
harp geschiedenis
Een reis door de harp geschiedenis!
28 april 2023
Harpiste Rosa Spier
De Nederlandse harpiste Rosa Spier
7 april 2023
harp geschiedenis
Een reis door de harp geschiedenis!
28 april 2023
ideale luchtvochtigheid voor de harp

De harp is een geweldig mooi maar ook kostbaar instrument, wat met veel zorg behandeld moet worden, maar dat weet jij natuurlijk als geen ander. Heel belangrijk hierbij is het hebben van de ideale luchtvochtigheid. In dit artikel wil ik je meer vertellen over de ideale luchtvochtigheid voor de harp en waarom dit zo belangrijk is.

 

Wat is luchtvochtigheid?

Luchtvochtigheid is een maat voor de hoeveelheid vocht in de lucht. De luchtvochtigheid wordt uitgedrukt als een percentage. Bijvoorbeeld, als de luchtvochtigheid 50% is, betekent dit dat de lucht de helft van de maximale hoeveelheid waterdamp bevat die het kan vasthouden bij die temperatuur.

 

Waarom is de perfecte luchtvochtigheid voor de harp belangrijk?

De harp is een houten instrument en zeer gevoelig voor temperatuur wisselingen en dus ook voor wat betreft de luchtvochtigheid. Een te droge of te vochtige ruimte is niet goed voor je instrument. Als de luchtvochtigheid te hoog is kan het hout van de harp gaan uitzetten. Aan de andere kant, als de luchtvochtigheid te laag is, kan het hout krimpen en kunnen er barsten in de klankkast van de harp ontstaan.
Het is dus belangrijk om de optimale vochtigheidsgraad voor de harp op het ideale niveau te houden. Dit kan van invloed zijn op de levensduur van je harp.

 

Wat is de ideale luchtvochtigheid voor de harp?

De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 65%.
Maar vooral niet lager als 40% en niet hoger als 75%.

Ik heb al eens een artikel geschreven over de beste plek in je huis om de harp neer te zetten, hierin geef ik je diverse tips voor de beste plek. Ook in combinatie met de luchtvochtigheid is dit artikel goed om te lezen.

 

ideale luchtvochtigheid voor de harpLuchtvochtigheid in de winter

In de winter staat de verwarming in je huis aan, daar droogt de lucht van uit en krijg je een lage luchtvochtigheid in je huis.
Bij een te lage luchtvochtigheid kan het hout van je harp gaan uitdrogen, waardoor er in het ergste geval scheuren in de klankkast zouden kunnen komen.

In de winter zijn alle ramen en deuren dicht, staat de verwarming aan waardoor al het vocht uit het huis wordt gestookt en daardoor droogt de lucht in huis uit.
Bij vloerverwarming stijgt de warme lucht op, stroomt langs je harp omhoog en droogt zo je instrument uit.

Bij vorst is de luchtvochtigheid zeer laag en kan zelfs teruglopen naar 25%.

 

Luchtvochtigheid in de zomer

In de zomer gebruiken we geen verwarming en staan er vaak ramen open waardoor de luchtvochtigheid in huis flink kan stijgen en het hout uit kan gaan zetten.

 

Gebruik een Hygrometer

Een hygrometer is een instrument dat de luchtvochtigheid meet. Het is een handig hulpmiddel om de luchtvochtigheid in je huis of in de ruimte waar je harp staat te controleren.

 

Conclusie de ideale luchtvochtigheid voor de harp

Het zou ideaal zijn om de ruimte waar de harp staat zo stabiel mogelijk te houden wat temperatuur en luchtvochtigheid betreft.
Ideaal is een luchtvochtigheid tussen de 40 en 65%.
Beslist niet hoger als 75% en niet lager als 40%.
Handig is het om een hygrometer te kopen zodat je kunt zien hoe de luchtvochtigheid in de ruimte is gedurende het hele jaar.

Eventueel kun je om de hele ruimte te bevochtigen een bevochtiger aanschaffen.
In de winter kun je ook enkele potten met water neerzetten en van die waterhangers die aan de radiatoren kunnen hangen.

Door veel verschil in luchtvochtigheid kan niet alleen je klankkast beschadigen maar kan ook de spanning van je snaren wijzigen waardoor de harp ontstemt.

Door de luchtvochtigheid op het ideale niveau te houden, kun je heerlijk lang genieten van een prachtig en goed klinkend instrument.


Laat je hieronder weten wat bij jou (in de ruimte waar de harp staat) de luchtvochtigheid is?

 

Heb ik je enthousiast gemaakt?
En wil je ook beginnen met harp spelen?

Vraag dan nu meteen het Gratis Ebook Welke harp? aan.
Dit is de eerste stap om te nemen want na het lezen van dit eBook
weet jij welke harp bij jou past.

 

Ebook welke harp

 

 

Tanya Tienpont
Tanya Tienpont
Tanya is een groot liefhebber van muziek. Graag wil zij met de website Harplessenonline jou helpen om op een leuke en eenvoudige manier harp te leren spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *