Het belang van regelmatig oefenen op de harp
28 mei 2024Verbeter je harpspel met dynamiek
3 juli 2024Een blog over het onderwerp “Warming-up oefeningen” waarvan we vaak denken, dat kunnen we wel overslaan, maar waar we later toch wel spijt van krijgen.
Of je nu net begint met harpspelen of al jaren speelt, een goede warming-up kan echt het verschil maken tussen soepel spelen en “worstelen” met mooi spelen.
Ik ga je vertellen wat warming-up oefeningen precies inhouden, waarom ze belangrijk zijn en natuurlijk geef ik je handige tips.
Wat is een Warming-up?
Een warming-up doe je aan het begin, het is de tijd die je neemt om jezelf voor te bereiden op het “echte” harp oefenen. Het is het moment om je spieren los te maken, op te warmen en je vingers te laten weten dat ze straks flink moeten gaan werken. Na je warming-up kun je veel makkelijker en soepeler aan het oefenen beginnen.
Voordelen van Warming-up oefeningen
Hoe kunnen die 5 minuutjes met warming-up oefeningen zo belangrijk voor je zijn?
Wel ze zorgen ervoor dat je soepel en vloeiend de snaren bespeeld inplaats van schokkerig en een ietwat gestresst. Een goede warming-up maakt je spieren lekker warm en soepel waardoor je straks de moeilijke gedeeltes die je vandaag wilt gaan oefenen met gemak kunt aanpakken.
Goede warming-up oefeningen zorgen ervoor dat je geen blessures krijgt en zonder pijntjes kunt gaan harpspelen, zodat je je volledig kunt concentreren op het genieten van hetgeen je doet.
En laten we eerlijk zijn een goede warming-up is niet alleen goed voor je vingers en spieren maar ook voor jezelf. Na de oefeningen ben je er klaar voor om goed en gericht te gaan oefenen.
Warming-up oefeningen voor harpistes
Welke warming-up oefeningen zou je kunnen doen? Ik geef je hieronder een aantal suggesties.
- Om te beginnen kun je je vingers van beide handen buigen en strekken, eigenlijk net als bij het harpspelen zelf: “Alles open, alles dicht”. Als je al lessen van mij volgt dan ben je deze uitspraak zeer zeker al vaker tegen gekomen.
- Dan kun je ook je schouders even losdraaien en je armen spreiden en weer sluiten.
- Dan is het tijd om te beginnen met de warming-up oefeningen op de harp.
Zet bijvoorbeeld al je vingers aansluitend aan elkaar neer op de snaren, dus links C D E F en dan rechts er meteen tegenaan met G A B C. Nu ga je met je linkerhand de C spelen en dan de D E en F en vervolgens ga je met rechts verder noot voor noot omhoog spelen.
Nu zet je de vingers van je linkerhand over je rechterhand heen op de D E F G en speel die ook allemaal één voor één. Dan weer je rechterhand vier noten enz. Zo ga je dus vanaf de lage C op je harp snaar voor snaar alle snaren spelen, 4 snaren links en 4 snaren rechts, totdat je bovenaan bent. - Je kunt ditzelfde principe ook doen met drieklanken. In plaats van 4 snaren naast elkaar zet je C E G met links neer en ook met rechts. Speel de drieklanken en plaats je linkerhand over de rechterhand voor de volgende drieklank.
Het zo op papier uitleggen van een warming-up oefening is niet zo handig en duidelijk, daarom heb ik om je goed te kunnen helpen met deze warming-up oefeningen een hele serie oefeningen voor je gemaakt. Uitgeschreven op bladmuziek en iedere oefening apart voorzien van een video waarin ik je de oefening precies voordoe. Ik heb dit de Inspeel oefeningen genoemd.
Om je te laten zien hoe deze inspeel oefeningen werken en je te laten ervaren of ze voor jou een goede warming-up kunnen zijn, kun je de eerste 2 oefeningen hiervan nu Gratis uitproberen. Je kunt ze hieronder aanvragen.
==>TWEE GRATIS INSPEEL OEFENINGEN<==
Tips voor een effectieve Warming-up
- Luister naar je lichaam, als iets niet goed voelt, negeer dat dan niet!
- Neem de tijd om je spieren op te warmen. De inspeel-oefeningen kun je in een rustig tempo uitvoeren, straks bij het echte oefenen kun je tempo maken als je dat wilt.
- Zorg voor variatie in je oefeningen zo blijft het leuk en interessant. Als je de hele serie met inspeel-oefeningen van harplessenonline hebt aangevraagd kun je vandaag bijvoorbeeld oefening 1, 2 en 3 doen, morgen 4, 5 en 6 en overmorgen 2, 5 en 10.
- Tot slot: Adem in en adem uit. Het helpt je om te ontspannen en jezelf klaar te maken voor je oefensessie.
Wanneer moet je opwarmen?
Wanneer moet je nou eigen opwarmen en warming-up oefeningen doen? Wel, eigenlijk altijd.
Of het nu is voordat je thuis rustig gaat oefenen, of voor een optreden of om iemand even iets te laten horen wat je al kunt spelen.
Dus onthoud: Opwarmen is voor elk moment dat je op je harp gaat spelen.
Conclusie
Vraag: Waarom zou je eigenlijk die extra moeite doen om jezelf op te warmen?
Antwoord: Omdat het een wereld van verschil kan maken tussen een gewone oefensessie en een magisch muzikaal moment.
Een goede warming-up warmt niet alleen je spieren en vingers op, maar kan ook helpen om blessures te voorkomen. Dus of je nu net begint met harpspelen of al jaren bezig bent, begin iedere oefensessie met een korte warming-up.
Voel je je na het lezen van dit blog enthousiast en geïnspireerd om zelf je oefensessies te gaan starten met warming-up ofwel inspeel-oefeningen? Vraag dan hieronder de 2 Gratis Inspeel-oefeningen aan.
==> 2 Gratis Inspeel-oefeningen <==
En laat het hieronder als reactie op dit blog weten hoe het gaat met inspelen en of het je goed helpt!
4 Comments
Ik vind de inspeeloefeningen heel fijn. Niet alleen als warming up, maar ook als je een leuke minder tijd hebt en toch even wilt spelen. Dan kan je snel toch even een melodietje maken en oefen je die dag toch.
Hey Karianne,
Dank je voor je reactie en een goed plan om de inspeel-oefeningen te gebruiken wanneer je niet zoveel tijd hebt om te oefenen maar toch even harp wilt spelen. De meeste inspeel-oefeningen vormen inderdaad een aardige melodielijn, dus helemaal niet verkeerd om even te kunnen spelen.
Goed idee van je.
Succes verder en groetjes,
Tanya
Leuk om straks als ik weer thuis ben met deze oefeningen aan de slag te gaan.
Ik ben benieuwd in hoeverre ze lijken op de oefeningen die ik nog in huis had (van toen mijn zoon jong was).
Hey Carly,
Dank je wel voor je reactie.
Daar ben ik dan ook wel benieuwd naar, of er jaren later andere inspeel-oefeningen worden gebruikt of niet.
Ze zijn en blijven in iedere geval geweldig om te gebruiken.
Laat het straks gerust weten.
Succes en groetjes,
Tanya