Hoe zet je een nieuwe snaar op je harp

metronoom gebruiken
Waarvoor kun je de metronoom gebruiken
25 juni 2021
wat je moet weten over harp leren spelen
Alles wat je moet weten over harp leren spelen
28 januari 2022
metronoom gebruiken
Waarvoor kun je de metronoom gebruiken
25 juni 2021
wat je moet weten over harp leren spelen
Alles wat je moet weten over harp leren spelen
28 januari 2022
een nieuwe snaar op je harp

snaren Hoe zet je een nieuwe snaar op je harp, is waarschijnlijk een vraag die jij jezelf al eens gesteld hebt.Het opzetten van een nieuwe snaar is best wel een precies werkje. En als je eenmaal weet hoe het moet is het ook goed te doen. Maar als je zelf, op je eigen manier de snaar erop gaat zetten kan het resultaat weleens tegenvallen. Vandaar dat ik je hier precies ga vertellen en laten zien hoe je een nieuwe snaar op je harp kunt gaan zetten.

 

Waarom springen er harp snaren?

Ik kan me zo voorstellen dat toen er bij jou voor de eerste keer een harp snaar sprong je bij jezelf dacht. “Hoe kan dat nou, dat begrijp ik niet, wat heb ik verkeerd gedaan?”Nou ik kan je gerust stellen over het algemeen is het niet jouw schuld als er een snaar kapot springt. Er zijn een aantal mogelijkheden:

 • De snaar is gewoon oud en op
 • De harp staat op een verkeerde plek
 • Je hebt te hard aan de snaar gedraaid
 • Tijdens het vervoer van de harp heeft de snaar klem gelegen

 

De snaar is gewoon oud en op:

Snaren hebben nou eenmaal geen eeuwige levensduur. Op een gegeven moment is het klaar en springen ze kapot.Vaak kan je het al wel zien aankomen dat de snaar binnenkort kapot zal gaan.Bij darmsnaren kan een snaar op een bepaalde plek wat gaan rafelen. Of je ziet de snaar bij de stempen iets kapot gaan. Ook kan het gebeuren dat de snaar veel vaker ontstemd dan de andere snaren. Of de klank van de snaar is niet mooi meer en wordt dof. Allemaal signalen waardoor je weet dat de snaar binnenkort zal springen. En je de oude snaar zult vervangen door een nieuwe.

 

 

De harp staat op een verkeerde plek:

Wanneer de harp voor een open haard of radiator staat kan dit de oorzaak zijn van het springen van een snaar.De harp is natuurlijk een houten instrument dat gaat werken bij extra warmte.De warmte is dus niet goed voor je harp maar zeker ook niet voor je snaren. De snaren zijn over het algemeen stevig en kunnen best wel wat hebben dus zullen ze niet direct springen. Maar op den duur hebben ze te lijden van de radiator, dus zet je harp op een andere plek.

Ik heb een aantal tips voor je waar je de harp het beste kunt neerzetten.

 

Je hebt te hard aan de snaar gedraaid:

Als je de harp gaat stemmen moet je altijd maar hele kleine stukjes met je stemsleutel aan de stempen draaien. En zeker niet meteen een kwartslag opdraaien (strakker spannen) want dan kan je er bijna op wachten dat je hem kapot draait.Zorg er ook altijd voor dat je de juiste snaar opdraait en dat je niet aan de verkeerde stempen draait en zo een andere snaar plots kapot trekt.

 

Tijdens het vervoer heeft de snaar klem gelegen:

Wanneer je de harp in de auto gaat vervoeren vanwege een optreden, verhuizing of onderhoudsbeurt moet je goed weten hoe je de harp neerlegt.Als je de harp op je rechter schouder hebt liggen dan zie je dat de snaren aan de linkerkant van de hals zijn bevestigt.Dit is aan dezelfde kant waar ook de haakjes van de snaren zitten.Tijdens het vervoer moet je er voor zorgen dat de harp niet op deze kant ligt, dus niet op de snaren.En uiteraard leg je verder niets meer op de snaren als de harp eenmaal goed en stevig ligt.

Als je de harp op zijn klankkast legt zodat hij tegen de rugleuning van de achterbank kan steunen zorg er ook dan voor dat hij niet tegen de snaren ligt.

Heb je de harp tijdens het vervoer verkeerd liggen dan kan dat de oorzaak zijn dat er een of meerdere snaren kapot gaan. Of dat ze beschadigen en later springen.

 

Als je het leuk vindt heb ik hier nog wat tips voor je over het schoonhouden van je snaren. Dit helpt bij een langere levensduur van de snaren.

 

een nieuwe snaar op je harp

 

 

4 Stappen voor het opzetten van een nieuwe snaar op je harp

Nu weet je dat je er meestal niets aan kunt doen dat een snaar springt en wat je er zelf aan kunt doen om de snaren van je harp zo lang mogelijk goed te houden. Dus wordt het tijd om te kijken hoe je de harp snaar kunt vervangen door een nieuwe snaar.

 • Wanneer er een snaar gesprongen is zul je eerst een juiste nieuwe snaar moeten bestellen. Dit doe je het beste bij de winkel waar je de harp gekocht hebt. Zij weten precies welke soort snaar er bij jou model en type harp hoort. Wanneer je graag zelf van tevoren wilt bekijken welke snaar je nodig hebt heb ik om je daar bij te helpen een handig overzicht voor je gemaakt.
 • Als je dan de snaar thuis ontvangen hebt is het van belang dat je de snaar voorzichtig uit de verpakking haalt en rustig uitrolt. Ter voorkoming dat er knikken in de nieuwe snaar komen waardoor de snaar al direct gehavend is en sneller weer zal springen.
 • Dan steek je de snaar door het juiste gaatje in de klankkast en maak je er aan de onderkant een speciaal knoopje in. Als je straks de snaar gaat aanspannen komt er zoveel spanning op te staan dat je deze speciale knoop echt nodig hebt anders schiet de snaar zo weer los.
 • En pas dan ga je beginnen aan het echte opzetten van de nieuwe snaar.

 

In de video hieronder laat ik je precies zien hoe dit in zijn werk gaat. Daarbij wil ik je nog een aantal extra aandachtspunten geven:

 • Wanneer je met de stemsleutel aan de stempen aan het draaien bent, LAAT JE STEMSLEUTEL DAN NOOIT LOS. De stemsleutel heeft altijd wat speling op de stempen en kan daardoor gemakkelijk naar beneden vallen en op je klankkast terecht komen. En je klankkast daarbij behoorlijk beschadigen.
 • Zorg ervoor dat je zeker weet dat je aan de goede stempen draait. Zit je namelijk op de verkeerde dan zou het zomaar kunnen dat je per ongeluk een goede snaar kapot draait.
 • Wees je ervan bewust dat een nieuwe snaar nog moet wennen aan de spanning die hij te verduren krijgt. In de eerste week zul je de snaar iedere dag even moeten bijstemmen.

 

 

Tot slot hieronder nog een video om je te helpen bij het opzetten van een nieuwe ijzeren snaar. Dit gaat toch net op een iets andere manier als een darm of nylon snaar.

 

Laat je hieronder weten of het jou al goed lukt om je harp snaren te vervangen?

 

 

 

Tanya Tienpont
Tanya Tienpont
Tanya is een groot liefhebber van muziek. Graag wil zij met de website Harplessenonline jou helpen om op een leuke en eenvoudige manier harp te leren spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *