Een nieuwe harp snaar bestellen, hoe doe je dat

Harp snaren
Verschillende soorten harp snaren
21 juni 2018
haakjes harp stemmen
Hoe ga jij een haakjes harp stemmen
6 februari 2019
Harp snaren
Verschillende soorten harp snaren
21 juni 2018
haakjes harp stemmen
Hoe ga jij een haakjes harp stemmen
6 februari 2019
nieuwe harp snaar

Heb jij al eens een nieuwe harp snaar nodig gehad?
Wanneer je een harp huurt via een harp zaak dan bel je ze gewoon op, meldt welke snaar er kapot is en je krijgt vanzelf een nieuwe toegestuurd.
En wanneer je een harp huurt van je lerares, dan is het helemaal gemakkelijk want je lerares regelt dan alles voor je; van het bestellen tot het erop zetten van de snaar.

Maar wat nu als je een harp gekocht hebt en jij bent dus zelf de eigenaar van de harp?

In dit artikel wil ik je een paar richtlijnen geven hoe je het slimste de juiste nieuwe harp snaar kunt bestellen. Hiervoor heb ik een heel handig overzicht gemaakt wat je zomaar van me krijgt en kunt gebruiken zo vaak als je wilt.

 

Wanneer heb je een nieuwe harp snaar nodig?

Het breken van een harp snaar hoort (helaas) bij het harpspelen. Meestal gebeurt dit zomaar pats als je er niet op voorbereid bent.
Je kunt je misschien wel voorstellen dat dit een behoorlijk knal geeft, want er staat namelijk zoveel spanning op zo’n snaar.


Meestal kun je er niets aan doen en gebeurt dit omdat de snaar al wat ouder en versleten is.

Je kunt wel proberen om het springen van een snaar zo lang mogelijk uit te stellen door ervoor te zorgen dat je altijd met schone handen gaat spelen. De snaren zijn namelijk gevoelig voor vocht en droogte maar zeker ook voor vettige handen, en dit kun je beperken door voor het spelen je handen goed met zeep te wassen.


Daarnaast is het ook verstandig om de harp niet te dicht bij de centrale verwarming te zetten of in de buurt van een raam dat regelmatig open staat.

Ook zonlicht dat in de loop van de dag de kamer in komt en daarbij precies op de harp schijnt is iets wat je moet proberen te voorkomen.

Wanneer het zomer wordt en broeierig warm en vochtiger in huis is kunnen er extra snaren springen. Maar ook wanneer het winter is en de verwarming weer aan gaat. Dan wordt het droger in huis en dat is ook een moment waarop je meer kans hebt dat er snaren zullen springen.


Het is echter een misverstand dat een snaar springt omdat je veel op de harp speelt of omdat je harder op de harp speelt.
Hier lees je meer tips over het schoonhouden van je harp snaren.

 

Hoe weet je nu welke harp snaar je nodig hebt?

Het is belangrijk dat je precies dezelfde nieuwe snaar op de harp zet als degene die gesprongen is. Dus van hetzelfde merk en dezelfde dikte.
Een dikkere of dunnere snaar opzetten is niet aan te bevelen. Omdat het mechaniek van de haakjes wat bovenaan de snaar zit precies is afgestemd op die bepaalde dikte. Je kunt je voorstellen dat wanneer je hier een dikkere of dunnere snaar voor terug zet dit de boel kan ontregelen en dat wil je niet.


Allereerst moet je weten welk merk snaren er op je harp zitten. Waarschijnlijk heb je bij de aankoop een aantal zakjes met snaren meegekregen of gekocht, hier kun je het merk snaar op aflezen. Mocht je geen zakjes met reserve snaren hebben dat is dat het eerste punt dat je bij het bestellen van je nieuwe snaar zou moeten vragen aan de harpwinkel.

Ik heb een leuke tip voor je hoe je eenvoudig een voorraadje harp snaren kunt aanleggen.


Enkele merken van harp snaren zijn: Bow Brand, Pirastro, Camac en Dusty strings.

 

nieuwe harp snaarDe juiste nieuwe snaar!

Om de juiste harp snaar te bestellen is het handig om te weten dat iedere snaar een eigen nummer heeft.
De telling begint bij de hoogste toon, dat is de kleinste snaar.
Maar het is echter niet zo dat de eerste snaar op je harp altijd nummer 1 is.

De meeste Keltische harpen (dit is een verzamelnaam voor kleine harpen) hebben als bovenste snaar een A.
Als dit ook bij jou zo is dan weet je vanaf nu dat deze A als bestelnummer de 5 heeft. Dat betekent dat de tweede snaar op jouw harp de G is en als bestelnummer de 6 krijgt.

Begint jouw harp echter niet met de A maar een snaar hoger dus de B, dan is hiervan het bestelnummer de 4.

Misschien heb je al wel eens gehoord van de term: Oktaaf. Als je van de C naar de C een reeks van 7 noten hoger of lager gaat, dan noemen we dat een oktaaf. Ook bij het bestellen van de juiste nieuwe harp snaar worden de snaren in oktaven verdeeld.

Omdat de telling bovenaan begint, vindt je het Eerste oktaaf ook bovenaan. Daarna het Tweede oktaaf en Derde oktaaf tot en met het Zesde oktaaf.

Ik had je al verteld dat de bovenste snaar op je harp meestal de A is met bestelnummer 5. Als je vanaf nummer 5 naar nummer 1 gaat rekenen kom je vanaf de A bij de B, C, D en E. De E is dus bestelnummer 1 en ook meteen de eerste noot van het eerste oktaaf.
Daar ieder oktaaf uit 7 noten bestaat loopt het eerste oktaaf van de E tot en met de F (E,D,C,B,A,G,F).
Het tweede oktaaf loopt dan natuurlijk ook van de E tot en met de F, en zo ook de andere oktaven.

Misschien is dit allemaal nog een beetje onduidelijk maar wanneer je naar de afbeelding hieronder kijkt wordt het vanzelf duidelijker.

 

nieuwe harp snaar

 

 


De hoogste (kleinste) snaar op jouw harp zal vermoedelijk een A zijn, deze valt in het eerste oktaaf en als bestelnummer krijgt deze snaar de 5.

De 4e snaar op jouw harp is dan een E en heeft als bestelnummer de 8.
Deze 4e snaar ofwel de E is de eerste snaar die in het tweede oktaaf valt. En zoals gezegd bestaat het tweede oktaaf uit 7 tonen waardoor het tweede oktaaf doorloopt tot en met de F. 
De volgende snaar, nummer 11 op jouw harp is ook weer een E en dit is dan de eerste snaar uit het Derde oktaaf.

Klik hieronder om het beloofde volledige overzicht van de te bestellen snaren te bekijken en uit te printen. 

 

>> Klik hier voor het overzicht te bestellen Harp snaren <<

 

Hopelijk heb ik je met deze uitleg en het overzicht zodanig kunnen helpen dat je nu precies weet welke snaar je moet bestellen. Wanneer er één gesprongen is. En dat je inziet dat de opbouw heel logisch is en niet zo ingewikkeld als je waarschijnlijk had gedacht.
Mijn advies is om het overzicht uit te printen en bij je harp te houden. Zodat je het altijd kunt raadplegen wanneer je een nieuwe harp snaar moet gaan bestellen.
Ik wens je heel veel plezier met het harpspelen en hoop dat je ervan geniet.

 

Als jij nu bij jezelf denkt “Ik zou ook graag harp willen leren spelen”, vraag dan nu meteen het Gratis Ebook Welke harp? aan. Dit is de eerste stap om te nemen want na het lezen van dit eBook weet jij welke harp bij jou past.

 

Ebook welke harp

 

 

 

Laat je hieronder even weten of je het overzicht goed kunt gebruiken? 

 

 

 

Tanya Tienpont
Tanya Tienpont
Tanya is een groot liefhebber van muziek. Graag wil zij met de website Harplessenonline jou helpen om op een leuke en eenvoudige manier harp te leren spelen.

2 Comments

 1. Lilian Ramlal schreef:

  Hi Tanya,

  Ik heb een andere manier om snaren te bestellen.
  Mij is geleerd om met tellen te beginnen vanaf de kortste snaar en verder naar de langste snaar.

  Ik heb een haakjes harp met 34 snaren.
  De kortste snaar is de A en dus no.1
  De langste snaar is de C en dus no. 34

  Voor mij is dit de makkelijkste manier om te bestellen.

  Groetjes Lilian

  • Tanya Tienpont schreef:

   Beste Lilian,
   Hartelijk dank voor je reactie. In feite doe je hetzelfde, je begint bij de hoogste, de kortste snaar te tellen. Dit is meestal de A, zo ook bij jou. In het overzicht dat bij dit artikel hoort zie je je eigen snaar nummers en het bestelnummer. Je eigen snaar nummer is daar 1 en heet een A (precies zoals het bij jou ook is). Alleen zie je daar verder nog staan dat het bestelnummer 5 is.
   De meeste harp winkels waar je snaren kunt bestellen zullen beide mogelijkheden herkennen, zolang je er de naam van de snaar (in dit geval de A) maar erbij zegt.
   Hartelijk dank voor je reactie want de dingen van 2 verschillende kanten bekijken maakt het vaak nog duidelijker.
   Veel succes en plezier met harp spelen en groetjes,
   Tanya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *