Alles wat je moet weten over harp leren spelen

een nieuwe snaar op je harp
Hoe zet je een nieuwe snaar op je harp
9 juli 2021
Ierse harpist Turlough O'Carolan
De Ierse harpist Turlough O’Carolan
30 juni 2022
een nieuwe snaar op je harp
Hoe zet je een nieuwe snaar op je harp
9 juli 2021
Ierse harpist Turlough O'Carolan
De Ierse harpist Turlough O’Carolan
30 juni 2022
wat je moet weten over harp leren spelen

Wanneer je wilt beginnen met harp leren spelen heb je vast een heleboel vragen over dit geweldige instrument. In dit artikel geef ik je 10 punten die je alles wat je moet weten over harp leren spelen vertellen. 

1 – Hoe speel je op een harp?

Op een harp speel je met beide handen. Van iedere hand gebruik je echter maar 4 vingers. De pinken doen niet mee deze zijn gewoon te kort. Zodat je maar met 8 vingers harp speelt.

De rechterhand gebruik je voor de kortere snaren (dat zijn de hogere tonen).
De linkerhand gebruik je voor de langere snaren (dat zijn de lage tonen).

Met je vingers trek je aan de snaren en dan krijg je die mooie en specifieke harp klank te horen.

Als je achter de harp gaat zitten, trek je hem naar je toe zodat hij een beetje kantelt en je legt hem dan op je rechter schouder.

Voor de juiste handhouding bij het harpspelen klik je hier.

 

2 – Is het moeilijk om harp te leren spelen?

Ik zeg altijd maar dat het niet moeilijker is als welk ander instrument dan ook. Dat wil echter niet zeggen dat het makkelijk is want als je de harp goed wilt leren bespelen zul je er wel voor moeten oefenen. Maar een groot voordeel van harp leren spelen is dat het eigenlijk altijd mooi klinkt (mits de harp natuurlijk goed gestemd is). En dat kun je van een beginnend violist of fluitist niet altijd zeggen.

 

3 – Wat is een goede harp?

Eigenlijk zijn er geen verkeerde harpen. In diverse landen staan harp fabrieken die hun eigen merk harp maken, zoals Salvi, Camac, Lyon & Healy. Grote pedaal harpen en kleine harpen met haakjes.

Ieder merk heeft weer meerdere modellen. Groter, kleiner, zwaarder, lichter, meer of minder snaren. En met snaren gemaakt van verschillende materialen.

Een goede harp is een harp waar je fijn achter zit, die lekker speelt en die een klank heeft die helemaal bij jou past. Om op je nieuwe harp heel veel mooie muziek te gaan spelen, is het wel handig als je harp 34 snaren heeft. Met minder zul je al gauw ontdekken dat je eigenlijk wat snaren mist en dat zou zonde zijn.

 

4 – Hoeveel snaren zitten er op een harp?

Hoeveel snaren er op een harp zitten hangt af van welke type harp je hebt.

De kleinste harp noemen we een troubadour harp, deze heeft 22 snaren.
De Keltische of Ierse harp heeft meestal 34 snaren.
De grote pedaal harp heeft 46 snaren.
Er zijn uiteraard ook nog modellen die tussen de 22 en 34 snaren hebben en modellen met tussen de 34 en 46 snaren. Maar de bovenstaande 3 modellen zijn de meest gangbare.

Als je geïnteresseerd bent om meer te weten hoe het zit met de hoeveelheid snaren kun je dat hier lezen.

 

5 – Welke harp ga je kopen?

Welke harp je gaat kopen of huren hangt af van waar de harp voor bedoeld is. Als je net gaat beginnen met harp spelen dan kun je het beste een harp met 34 snaren en haakjes erop kopen/huren. Dit is ook het type harp dat door de meeste mensen gekocht wordt.

Welk merk en welk model dat dan wordt hangt af van wat je voor de harp wilt/kunt betalen en eigenlijk nog belangrijker; welke harp jij het mooiste vindt klinken.

Het kan zijn dat je al een bepaald merk in je hoofd hebt omdat je daar bijvoorbeeld al een proefles op hebt gehad of omdat je die harp ergens hebt gezien of gehoord. Maar als je nog geen idee hebt wil ik je adviseren naar een harp winkel te gaan die meerdere merken verkoopt. Zo kan je goed de verschillende klanken met elkaar vergelijken en echt kiezen voor de harp die jij het mooiste vindt klinken.

Een overzicht van verschillende merken harpen en harp winkels in Nederland.

 

 

Alles wat je moet weten over harp leren spelen

Ben jij ook zo enthousiast geworden en wil je proberen of harp leren spelen iets voor jou is?
Begin dan met het Gratis Ebook Welke harp?
Hulp bij het vinden van je eigen harp!

 

 

6 – Wat is een haakjes harp?

Allereerst zal ik je vertellen dat de haakjes harp nog veel meer namen heeft, nl:
– Haakjes harp
– Klepjes harp
– Kleine harp
– Ierse harp
– Keltische harp
Allemaal verschillende namen voor 1 en hetzelfde instrument.

We kennen 2 soorten harpen: De Pedaal harp en de Haakjes harp.

Een pedaal harp is een heel groot en zwaar instrument dat ook in het orkest gebruikt wordt. Meestal ga je niet met een pedaal harp beginnen maar koop je deze als je naar het conservatorium gaat en van het harp spelen je beroep wilt maken. Bij de grote pedaal harp heb je onderaan de harp 7 pedalen zitten waarmee je de tonen iets hoger of lager kunt maken.

Bij een kleine of haakjes harp heb je geen pedalen maar zitten er boven aan de snaren haakjes of klepjes. Met deze haakjes doe je hetzelfde als met de pedalen van de pedaalharp. Namelijk de tonen iets hoger of lager maken.

Over het algemeen begint iedereen die start met harp spelen met een kleine harp ofwel haakjes harp. En wanneer je geen ambities hebt om professioneel harpist(e) te worden kun je met de haakjes harp je hele leven heerlijk blijven genieten van het harp spelen.

 

7 – Hoe zwaar is een harp?

Omdat er behoorlijk wat merken en modellen harpen zijn kun je je wel voorstellen dat ook het gewicht zal variëren.
Ga er maar van uit dat een harp tussen de 5 en 40 kilo weegt. De 40 kilo is dan voor een grote en zware pedaal harp. De kleine Keltische harpen wegen tussen de 5 en 20 kilo. Dit is uiteraard afhankelijk van het formaat van de harp.

 

8 – Wat kost een harp?

Zoals je ondertussen vast al hebt begrepen zijn er aardig wat merken en modellen harpen. Het is dus niet met een paar bedragen te zeggen wat een harp kost.
Vast staat wel dat het een vrij kostbaar instrument is omdat er heel veel uren inzitten in het maken van dit geweldige instrument.
De harp wordt veel al met de hand vervaardigd en met grote precisie om steeds weer de juiste en geweldige klanken te creëren.

Een ruime leidraad is het volgende: Voor de kleine of Keltische harp moet je denken aan een bedrag tussen de € 2000,- en € 5000,-
Voor de pedaal harp moet je denken aan bedragen tussen de € 15.000,- en € 60.000,-

Hier vindt je meer informatie over het kopen van een harp.

 

9 – Hoe vaak moet je de harp stemmen?

Je weet misschien wel dat je voor de piano een pianostemmer hebt die de piano 2x per jaar komt stemmen. Voor de harp is er echter geen harp stemmer. De stemmer van je harp dat ben je zelf.

Omdat de harp een houten instrument is met darm en/of nylon snaren is deze zeer gevoelig voor temperatuur wisselingen en luchtvochtigheid. Mijn advies is dan ook om je harp 1x in de week of 10 dagen te stemmen. Dit lijkt misschien wat veel maar als je dit zo met regelmaat gaat doen zul je merken dat de harp weinig ontstemt en dat een stembeurt niet al te lang gaat duren.

Als je de harp eerst heel erg vals laat worden voordat je gaat stemmen zul je de snaren zo ver moeten optrekken dat ze ook weer heel snel zullen ontstemmen. Dus uiteindelijk (wanneer je natuurlijk op een goed gestemde harp wilt spelen) ben je beter af met het iedere week stemmen van je harp.

Lees hier meer over het Stemmen van de harp.

 

10 – Hoe noem je iemand die op een harp speelt?

Namen die ik vaak voorbij heb horen komen zijn:
– Harpspeelster
– Harpvrouw
– Harpeniste
– Vrouw van de harp

Maar de enige echte en juiste benaming is: Harpiste of Harpist.

 

Samenvatting van alles wat je moet weten over harp leren spelen!

In 10 punten heb ik geprobeerd je meer te vertellen over het harp leren spelen. Ik zet deze 10 punten hieronder nog even op een rij:
1 – Hoe speel je op een harp?
2 – Is het moeilijk om harp te leren spelen?
3 – Wat is een goede harp?
4 – Hoeveel snaren zitten er op een harp?
5 – Welke harp ga je kopen?
6 – Wat is een haakjes harp?
7 – Hoe zwaar is een harp?
8 – Wat kost een harp?
9 – Hoe vaak moet je de harp stemmen?
10 – Hoe noem je iemand die op een harp speelt?

 

En? Weet je nu alles wat je moet weten over harp leren spelen? Laat het hieronder even weten!

 

 

 

 

Tanya Tienpont
Tanya Tienpont
Tanya is een groot liefhebber van muziek. Graag wil zij met de website Harplessenonline jou helpen om op een leuke en eenvoudige manier harp te leren spelen.

2 Comments

 1. Johan Resley schreef:

  Waarom wordt de harp grotendeels door vrouwen bespeelt?

  • Tanya Tienpont schreef:

   Hoi Johan,
   Goede vraag, want je zou vanwege het gewicht van een pedaal harp zeker verwachten dat het meer een instrument voor mannen is als voor vrouwen.
   Er zijn zeker wel mannen die harp spelen, denk aan Edward Witsenburg en Remy van Kesteren, maar de vrouwen blijven ruim in de meerderheid.
   Een echt goed antwoord kan ik je niet geven, alleen dat de harp als een vrouwelijk instrument wordt gezien en wordt geassocieerd met dames met lange haren en lange jurken.
   Ik hoop dat ik je een beetje goed antwoord heb kunnen geven.

   Groetjes,
   Tanya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *