Het maken van de Harp Songs

je harp op het gehoor stemmen
Je harp op het gehoor stemmen
16 februari 2023
Beroemde harpiste Phia Berghout
De beroemde harpiste Phia Berghout
24 maart 2023
je harp op het gehoor stemmen
Je harp op het gehoor stemmen
16 februari 2023
Beroemde harpiste Phia Berghout
De beroemde harpiste Phia Berghout
24 maart 2023
Het maken van de Harp Songs

Zou jij wel willen weten hoe het maken van de Harp Songs gaat? Lees dan zeker even door want in dit artikel vertel ik het je precies.
Het is namelijk zeker niet in een middagje gedaan, daar komt heel wat meer bij kijken.
Het maken van de Harp Songs gaat in 6 fases.

 

Fase 1: Het schrijven/bedenken van een nieuwe song

Heel veel dingen die ik doe in mijn bedrijf plan ik in, zodat ik aan het begin van de week weet wat ik de komende week op welke dag ga doen.
Bij het schrijven van een harp song ligt dat net iets moeilijker, want als ik zou inplannen dat ik op donderdag een nieuwe song ga schrijven en ik sta donderdag morgen op en denk bij mezelf “Vandaag moet ik een nieuwe song schrijven” dan werkt dat niet.

Want voor het schrijven van een song moet je wel een bepaald gevoel hebben, zeg maar in de juiste stemming zijn.
Dus ik plan wel meestal in dat ik de volgende week een nieuwe song ga schrijven maar niet op welke dag.

En ik zal je nog wat vertellen: Veel van de harp songs die ik heb geschreven zijn ontstaan op een zondag. Dit is gewoon een fijne dag ervoor. Het is vaak een dag zonder dat er dingen moeten en dan begint het juist te kriebelen en komen er al wat melodielijnen in mijn hoofd tot stand.

Als ik dan een song ga schrijven zet ik mijn harp dicht bij mijn bureau en ga beginnen met het spelen van datgene wat ik in mijn hoofd heb.
Over het algemeen eerst een stukje melodie, dan noteer ik dat in het bladmuziek programma op mijn computer, dan verder met de melodie en weer noteren. En zo gaat het door tot ik een bepaalde muzikale zin klaar heb.
Soms heb ik dan meteen een vervolg in mijn hoofd en ga daar dan uiteraard mee verder. Maar een andere keer ga ik eerst een mooie begeleiding voor de linkerhand erbij maken.

Je begrijpt vast wel dat er onderweg nog heel wat geschrapt en verandert wordt, maar zo ontstaat er gaandeweg een nieuwe harp song.

 

Fase 2 : Het verwerken van de zojuist geschreven song

De volgende stap wordt het bedenken van een titel voor de nieuwe song. Deze is altijd in het Engels, dat vind ik beter passen bij de harp songs.
Ik schrijf de akkoorden en vingerzettingen er nog bij in de bladmuziek en als de song dan uiteindelijk naar mijn zin is ga ik hem verwerken tot een mooie pdf.

In de pdf komt uiteraard de bladmuziek maar ook een klein voorwoordje en een mooie voorpagina.
De afbeeldingen die ik voor de voorpagina’s gebruik passen altijd bij de titel van de song.
Soms vind ik snel een mooie afbeelding, maar een andere keer kan ik maar geen mooie afbeelding vinden en duurt het maken van de voorpagina eigenlijk veel te lang.

 

Fase 3: Het instuderen van de nieuwe song

Als de song is geschreven, het voorblad gemaakt en de pdf uitgeprint dan kan ik song gaan instuderen.
Want ook al heb ik de song zelf geschreven, dat betekent niet dat ik hem meteen zonder te oefenen zomaar kan spelen.
En als ik straks de song wil inspelen op de video’s dan moet hij natuurlijk wel goed en mooi klinken.

 

Het maken van de harp songs

 

Fase 4: Het opnemen van de video’s

Als ik de song mooi en goed kan spelen wordt het tijd om de video’s te gaan maken.
Ik maak bij iedere harp song een hele serie video’s waarin ik de cursist stukje bij stukje help om de song in te studeren. Over het algemeen wordt een song opgedeeld in 4, 5 of 6 gedeeltes en aan de hand daarvan worden er 4, 5 of 6 video’s gemaakt.
Het opnemen van de video’s doe ik met een speciaal video programma op de laptop  maar voordat ik kan beginnen met opnemen moeten er eerst nog diverse voorbereidingen worden getroffen, zoals:

 • 2 Statieven uitvouwen en monteren, grote lampenkappen erop en speciale lampen erin draaien. Ik heb een heerlijke muziekstudio maar deze is te klein om standaard de statieven met lampen erop te laten staan, dus worden deze iedere keer dat ik ga opnemen gemonteerde en na afloop gedemonteerd.
 • Zorgen voor een effen achtergrond
 • Laptop op de goede hoogte neerzetten, het videoprogramma openen en de geluidssterkte instellen
 • De harp goed stemmen en zodanig neerzetten dat hij goed staat voor de opnames
 • Mijn mobiel op stil zetten, handen wassen, flesje water erbij en dan ben ik klaar om te gaan opnemen

Van tevoren heb ik al bepaald welke maten ik in de verschillende video’s ga uitleggen en de opname van de eerste video kan van start gaan.

Toen ik net begon met het opnemen van de video’s heb ik heel wat video’s over moeten doen, soms zelfs meerdere keren omdat er dingen fout gingen die ik echt niet kon laten staan. Tegenwoordig gaat dat natuurlijk al een stuk beter maar toch moeten er soms video’s over gedaan worden.
Als een song is onderverdeeld in 6 gedeeltes dan snap je wellicht al dat het maken van de video’s flink wat tijd kost.

En dan kan het ook zomaar  gebeuren dat halverwege een video opname opeens de deurbel gaat en er een pakje bezorgd wordt of dat de buurman voor de deur staat met een mededeling.
Of man lief komt binnen lopen met de vraag of ik trek heb in koffie, lief bedoeld natuurlijk maar de opname kan weer opnieuw.

 

Fase 5: Het verwerken van de opgenomen video’s

Als fase 4 klaar is en alle video’s zijn opgenomen dan ben ik nog niet klaar want dan moet iedere opname door gelopen worden of er geen fouten inzitten en of de opname naar mijn zin is. Het begin en eind krijgt meestal nog een aanpassing en er moet tekst op de video bijkomen. 
Iedere video wordt zo apart bewerkt en uiteindelijk geupload naar een videoplatform. 

 

Fase 6: De song plaatsen op de website

In deze fase wordt de laatste stap gezet want na het verwerken van alle video’s moet alles nog netjes op de website geplaatst worden. Zodat cursisten de video’s rustig kunnen gaan bekijken en de pdf met de bladmuziek van de song kunnen downloaden en uitprinten.
En als dan ook deze stap is gezet is het maken van de Harp Songs klaar.

 

Als jij al enige tijd harp speelt en het leuk vindt om nieuwe en mooie melodieën te gaan leren spelen dan zijn de Harp Songs van harplessenonline zeker voor jou.
Iedere maand komt er een nieuwe harp song uit en krijg jij deze automatisch toegestuurd wanneer je start met een abonnement.
Met het abonnement op de video lespakketten van de songs ontvang je alle video’s die bij de song horen met vele uren videomateriaal voor slechts € 17,- per maand.
En de eerste maand kun je dit uitproberen voor slechts € 9,-

Ik zou zeggen, probeer het en ga ontdekken hoe leuk deze songs zijn.

 

het maken van de harp songs

 

 

 

Tanya Tienpont
Tanya Tienpont
Tanya is een groot liefhebber van muziek. Graag wil zij met de website Harplessenonline jou helpen om op een leuke en eenvoudige manier harp te leren spelen.

2 Comments

 1. M L van Eijndhoven schreef:

  Interessant Tanya om te lezen hoe jouw online harplessen tot stand komen.
  Als jezelf uit het onderwijs komt weet je als geen ander dat alle lesstof die je over wilt dragen aan je leerlingen veel voorbereidingstijd vraagt. Bij het maken van online lessen vergt dat nog meer tijd, want je bent er niet bij als je leerlingen een les gaan instuderen. De uitleg moet dus altijd glas helder zijn en op de videobeelden moet je duidelijk kunnen zien hoe iets uitgevoerd moet worden, want een probleem dat zich eventueel voordoet kan niet real time opgelost worden door het op een net iets andere manier aan te bieden.
  Harpspelen is niet eenvoudig maar het online kunnen volgen van duidelijke lessen geeft veel voldoening en rust. Het heilig moeten ontbreekt, omdat jezelf bepaalt wanneer en in welk tempo je de lessen volgt.

  Mijn complimenten voor de wijze waarop jij de online harplessen aanbiedt, CHAPEAU!!!!!!

  • Tanya Tienpont schreef:

   Dank je wel Marja,
   voor je reactie en je complimenten.
   Goed om te lezen dat je blij bent met de online lessen.

   Ik hoop dat je nog steeds met veel plezier harp speelt en blijf vooral genieten.
   Groetjes,
   Tanya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *