De Nederlandse harpiste Rosa Spier

Beroemde harpiste Phia Berghout
De beroemde harpiste Phia Berghout
24 maart 2023
ideale luchtvochtigheid voor de harp
De ideale luchtvochtigheid voor de harp
20 april 2023
Beroemde harpiste Phia Berghout
De beroemde harpiste Phia Berghout
24 maart 2023
ideale luchtvochtigheid voor de harp
De ideale luchtvochtigheid voor de harp
20 april 2023
Harpiste Rosa Spier

De Nederlandse harpiste Rosa Spier werd geboren op 7 november 1891 in Den Haag.
Het gezin Spier bestond uit 9 kinderen waarvan er  één al vroeg overleed.
Rosa Spier is zeer belangrijk geweest voor de harp in Nederland.

 

Jeugd en opleiding:

Toen Rosa 10 jaar was ging ze naar het koorklasje van de muziekschool. De directeur van de muziekschool, de componist Henri Viotta, zag dat Rosa talent had en adviseerde haar moeder om haar een instrument te laten bespelen.
Rosa’s moeder had juist een concert met harp gehoord en er startte net een harpklasje op de muziekschool, dus werd voor de harp gekozen.
Thuis was er geen geld voor een harp en daardoor mocht Rosa voor en na schooltijd op de muziekschool studeren. Vanaf les 1 was ze verliefd op de harp.

 

Carrière Harpiste Rosa Spier:

Toen ze 13 jaar was begon ze op de HBS maar al snel werd deze ingeruild voor het conservatorium, waar ze in 1909 afstudeerde met een eerste prijs en onderscheiding voor solospel.
Daarna volgde ze nog extra lessen in Berlijn bij Otto Muller, soloharpist bij de Berliner Philharmoniker.
Ze werkte bij diverse orkesten en in 1913 werd Rosa Spier harplerares aan het Koninklijk conservatorium in Den Haag.
Ze werd een steeds bekendere harpiste die in binnen- en buitenland grote successen boekte.

Vanaf 1925 gaf ze ook lessen aan het conservatorium van Amsterdam en privélessen.
Met lezingen, het schrijven van artikelen en het geven van schoolconcerten probeerde ze de harp bij een breder publiek bekend te maken.

 

Tweede Wereldoorlog:

Vanaf 1932 was ze soloharpiste bij het Amsterdamse concertgebouworkest. Tot mei 1941 toen alle 56 joodse musici in symfonieorkesten werden ontslagen.
Ze probeerde onder te duiken maar ze werd verraden. In 1944 werd ze vanuit kamp Westerbork naar het concentratiekamp Theresienstadt gedeporteerd.
Toen ze na de oorlog terugkwam was ze al haar bezittingen kwijt, behalve haar harp, die had haar buurman voor haar in bewaring weten te krijgen. Ze wilde niet meer terug naar het concertgebouworkest en koos toen voor het Radio Philharmonisch orkest.

 

 

Het Rosa Spier Huis:

Ze bleef tot op hoge leeftijd concerten geven alhoewel dat voor haar lichaam steeds moeilijker werd. Zo ontstonden de plannen voor een woongemeenschap, waar oudere kunstenaars elkaar konden inspireren.
In 1963  richtte haar vriendin Henriette Polak-Schwarz de Rosa Spier Stichting op. Met als doel het inrichten van een woonplek voor oudere kunstenaars.
Helaas heeft Rosa nooit zelf in het Rosa Spier huis in Laren gewoond. Ze overleed in 1967 en het huis ontstond in 1969.

In 2018 is het Rosa Spier Huis volledig gerenoveerd en verbouwd waardoor er naast de al reeds wonende 70 bewoners er nog 67 nieuwe plekken ontstonden.
Het Rosa Spier Huis omvat o.a. meerdere ateliers, een muziekkamer, een bibliotheek, een expositieruimte, een restaurant en een beeldentuin.

Bekende oud-bewoners van het Rosa Spier huis zijn o.a: pianist Louis van Dijk, acteur Kees Brusse, operazangeres Caroline Kaart en tekenaar Marten Toonder.

 

Aan het eind van haar carrière had de harp een vaste plaats in de Nederlandse muziekwereld verworven. De leerlingen van Rosa Spier bezette alle plaatsen in de Nederlandse orkesten.
Na haar overlijden schreef Phia Berghout, de beroemdste leerling van Rosa Spier, dat ze haar ideaal bereikt had: nergens anders werd zoveel harp gespeeld als in Nederland.

 

Ben jij na het lezen van dit blog ook geïnspireerd geraakt om eens te kijken of harpspelen iets voor jou kan zijn?
Vraag dan het GRATIS Ebook Welke harp? aan. Met dit Ebook help ik je bij het vinden van de harp die bij jou past. 

 

 

Had jij al eens gehoord van de Harpiste Rosa Spier?

 

Tanya Tienpont
Tanya Tienpont
Tanya is een groot liefhebber van muziek. Graag wil zij met de website Harplessenonline jou helpen om op een leuke en eenvoudige manier harp te leren spelen.

4 Comments

 1. Linda schreef:

  Hoi Tanya nog nooit van gehoord van Rosa Spier wel leuk om dat gelezen . Ik ben benieuwd naar de andere harpisten. Groetjes Linda

  • Tanya Tienpont schreef:

   Hoi Linda,

   Dank je wel voor je reactie.
   Ja dat kan zeker gebeuren, dat je nog nooit van Rosa Spier hebt gehoord.
   Gelukkig heb je nu een beetje een idee wie het was.

   Groetjes en fijn weekend,
   Tanya

 2. M L van Eijndhoven schreef:

  Dag Tanya, leuk om wat meer informatie te lezen over Rosa Spier. Mijn oma en moeder heb ik vaak horen praten over Rosa Spier. Mijn oma woonde in Amsterdam en ging met haar dochter regelmatig naar concerten en ongetwijfeld hebben zij ook concerten van Rosa Spier beluisterd. Helaas leeft mijn moeder niet meer zodat ik het niet meer kan navragen.
  Op het nieuws werd op een gegeven moment aandacht besteed aan de oprichting van de Rosa Spier Stichting met een woonplek voor kunstzinnige ouderen. Mijn toenmalige muziekleraar op de MMS in Maastricht besteedde hier even aandacht aan en ik weet nog dat ik dat een schitterend initiatief vond.
  Groetjes, Marja

  • Tanya Tienpont schreef:

   Hallo Marja,
   Dank je voor je reactie. Ja, de tijd van Rosa Spier is al enige tijd geleden.
   Maar wat leuk dat jij je moeder en oma over haar hebt horen praten, het bewijs dat het een belangrijke vrouw is geweest.
   Veel plezier met harpspelen.

   Groetjes,
   Tanya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *