4 Tips voor het harpspelen met beide handen

Virtuele harplessen
Virtuele harplessen volg je gewoon thuis in je pyjama
31 augustus 2023
harp spelen is moeilijk
Harp spelen is moeilijk, Feit of Fabel?
26 september 2023
Virtuele harplessen
Virtuele harplessen volg je gewoon thuis in je pyjama
31 augustus 2023
harp spelen is moeilijk
Harp spelen is moeilijk, Feit of Fabel?
26 september 2023
Harpspelen met beide handen

Vandaag duiken we met dit blog in de wereld van het harpspelen met beide handen.
Vaak lukt het wel om met de rechterhand apart en met de linkerhand apart te spelen, maar wanneer de handen dan worden samengevoegd dan gaat het fout en roept het frustratie en teleurstelling op. Ons brein is het helemaal niet gewend om met 2 handen verschillende dingen te doen.

Je hebt vast wel eens geprobeerd met beide handen op je benen iets te tikken of te schuiven. Waarbij je rechterhand dan iets heel anders doet als je linkerhand. In het begin zal dit faliekant mislukken maar als je doorzet lukt het uiteindelijk wel.
En zo is het ook met het harp spelen met beide handen tegelijk. Als je veel en met concentratie oefent gaat het uiteindelijk lukken. We weten allemaal dat het niet zo makkelijk is als het lijkt, maar met wat doorzettingsvermogen en deze 4 handige tips, gaan we die uitdaging aan!

 

Tip 1 voor goed Harpspelen met beide handen

Het begint allemaal met geduld. Start altijd met het spelen van een nieuw stuk, langzaam en met elke hand apart. Het is cruciaal dat je beide handen afzonderlijk volledig beheerst. Laat je niet verleiden om te snel tevreden te zijn. Herhaal en herhaal totdat je de handen apart foutloos kunt spelen. Dan pas ga je beide handen combineren, maar begin altijd met slechts een klein stukje van het nummer en dus niet het gehele nummer ineens.
Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een hele regel maar als je denkt dat een hele regel te veel is, ga dan voor slechts twee maten. Maak het haalbaar voor jezelf. Als het langzaam lukt, verhoog dan geleidelijk het tempo, maar blijf veel herhalen.

Pas als je die twee maten in een lekker tempo ECHT GOED EN FOUTLOOS kunt spelen ga je verder met de volgende twee maten, die je op dezelfde manier gaat oefenen.
Het heeft geen zin om verder te gaan met de volgende twee maten als de eerste twee maten nog niet volledig goed lukken. Daarom is het ook zo belangrijk dat je pas met deze eerste tip/oefening begint als je met de handen apart alles volledig goed kunt spelen.

 

Harpspelen met beide handenTip 2 – Tijd voor samenwerking

Soms wil de linkerhand, als deze in iedere maat slechts enkele noten te spelen heeft gewoon meegaan met het ritme van de rechterhand, vooral als rechts snelle noten heeft. Om dit te verbeteren, speel je de melodie met je rechterhand op de harp en tik je het ritme van de linkerhand op de klankkast (of je bovenbeen). Dit helpt je om je te concentreren op het ritme van de linkerhand zonder je druk te maken over de noten. Als dit goed gaat, probeer dan het ritme van de linkerhand met één vinger (neem hiervoor je wijsvinger van je linkerhand) op één snaar te spelen. Dit is een stap vooruit in het verbeteren van de onafhankelijkheid van beide handen. Als ook dit goed lukt ga je het oefenen zoals de bedoeling is, dus rechts de melodie en links de langzame noten, en ben je dus aan het oefenen met het harp bespelen met beide handen.

Ook voor deze oefening geldt dat je het eerst met de handen apart goed moet oefenen en sowieso nooit het gehele stuk meteen willen spelen maar het opdelen in kleinere stukjes zoals ik in de tip hiervoor heb uitgelegd.

 

Tip 3 voor goed harpspelen met beide handen

Deze tip lijkt op de vorige, maar hier ga je een stap verder. Tik het ritme van beide handen op de klankkast. Begin weer met een klein stukje en ga pas verder als je het goed onder de knie hebt. Deze oefening traint zowel je handen als je geheugen om onafhankelijk van elkaar te werken, wat essentieel is bij het harp bespelen met zowel links als rechts.

Omdat het ritme tikken op de klankkast waarschijnlijk nieuw voor je is, kun je ook het tikken beter eerst even een paar keer met de handen apart proberen voordat je de handen samen gaat voegen.

 

Tip 4 – Luister en speel mee

De laatste oefening is een hele leuke! Nadat je rechterhand goed is getraind en je de hele melodie goed en foutloos kunt spelen, neem je jezelf op terwijl je het hele stuk met alleen je rechterhand speelt. Dit kan natuurlijk op video maar alleen geluid met je telefoon is ook al voldoende.
Speel daarna de opname af en speel dan met de linkerhand mee. Door goed te luisteren, leer je hoe beide partijen samen moeten klinken. Wanneer je uiteindelijk het stuk zonder opname met beide handen speelt, zul je versteld staan van je vooruitgang bij het beide handen gebruiken bij het harp spelen.

 

Dus, lieve harpist(e), met deze 4 tips ben ik er zeker van dat je de kunst van het harpspelen met beide handen onder de knie zult krijgen. Onthoud, herhaling is de sleutel. Begin langzaam, geef niet op en voor je het weet, speel je als een pro.


Laat je me hieronder weten of jij deze tips gaat toepassen? Happy harping! 🎶

Heb ik je enthousiast gemaakt?
En wil je ook beginnen met harp spelen?

Vraag dan nu meteen het Gratis Ebook Welke harp? aan.
Dit is de eerste stap om te nemen want na het lezen van dit eBook
weet jij welke harp bij jou past.

 

Ebook welke harp

 

Tanya Tienpont
Tanya Tienpont
Tanya is een groot liefhebber van muziek. Graag wil zij met de website Harplessenonline jou helpen om op een leuke en eenvoudige manier harp te leren spelen.

6 Comments

 1. Leah Kerkhoff schreef:

  Hi Tanya bedankt voor de tips. Ik ga ze zeker toepassen. Ik was toevallig net aan het oefenen toen jouw mailtje binnen kwam.
  Ik wil Walzing Around vlot en fouloos kunnen spelen voor mijn zoon die volgende week naar mij toekomt uit Amerika
  Nogmaals dank voor je tips.

  • Tanya Tienpont schreef:

   Hey Leah,

   Dat komt dan goed uit want als jij de oefeningen uit dit blog goed gaat toepassen kun jij straks Waltzing around mooi en goed voor je zoon gaan spelen.

   Succes en geniet ervan.
   Groetjes, Tanya

 2. Christina schreef:

  Hoi Tanya,

  Bedankt voor de tips, ziet er goed uit en ben zeker van plan om ze te gebruiken…
  Had je trouwens ook nog voor mij naar die andere vraag gekeken?

  • Tanya Tienpont schreef:

   Hoi Christina,

   Dank je voor je reactie. Je zult merken dat de tips je zeker gaan helpen om goed met beide handen te gaan spelen.
   Je andere vraag beantwoord ik in een aparte mail.

   Veel plezier met harpspelen en groetjes,
   Tanya

 3. Ann schreef:

  goede tips! dank daarvoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *