Wist je dat je bij het harp spelen…………

haakjes harp stemmen
Hoe ga jij een haakjes harp stemmen
6 februari 2019
Harp leren spelen
Droom jij ook over harp leren spelen?
2 mei 2019
haakjes harp stemmen
Hoe ga jij een haakjes harp stemmen
6 februari 2019
Harp leren spelen
Droom jij ook over harp leren spelen?
2 mei 2019
Wist je dat je bij het harp spelen

Wist je dat je bij het harp spelen een heleboel dingen tegen komt waarvan je niet wist dat het zo in werkelijkheid gaat of moet? 
Ik heb het dan over hele gewone zaken waar je normaal niet bij stilstaat, maar die jij nu in dit artikel kunt lezen en die uiteraard allemaal alleen maar met het harp spelen te maken hebben.

Wist je dat je bij het harp spelen

Wist je dat je bij het harp spelen….

maar 4 vingers van iedere hand gebruikt?
De pinken doen niet mee, deze zijn helaas te kort.
Op de foto hiernaast kun je goed zien dat wanneer je de andere vingers allemaal op de snaren hebt staan, je pink er echt niet meer bij kan. Je pink zou alleen nog op de snaar kunnen komen wanneer je je hand helemaal draait en dat is nou net niet de bedoeling.

 

Wist je dat je bij het harp spelen….

met de topjes van je vingers speelt en niet met je nagels?
Het is juist de bedoeling dat je bij het harp spelen korte nagels hebt, anders hoor je allemaal bijgeluiden.
Dus denk jij erover na om te gaan beginnen met harp spelen en je hebt lange nagels die je liever niet wilt inkorten, dan zul je nog even extra moeten nadenken wat je wilt.

 

Wist je dat je bij het harp spelen……

je duimen hoog moet houden?
Ik heb ervaren dat het hoog houden van je duimen een heel natuurlijke houding blijkt te zijn.Wist je dat je bij het harp spelen
Toen mijn nichtje zo’n 3 jaar was wilde ze ook “Harp spelen”. Ze mocht toen achter een kleine Troubadour harp zitten en wat zag ik tot mijn verbazing? Ze zetten al haar vingers op de snaren en de duimen van allebei haar handjes stonden als vanzelf netjes omhoog.
Ik wist niet wat ik zag en kon niet anders dan ontdekken dat dit een natuurlijke houding is die wij zelf later zijn gaan aanpassen. Want voor de leerlingen die ik les geef is het in het begin altijd behoorlijk lastig om de duimen omhoog te houden.

 

Wist je dat je bij het harpspelen….

de harp naar je toe moet trekken en op je rechter schouder moet leggen?
Doordat de harp op je rechter schouder ligt kun je met je rechter arm niet zo ver strekken. Je rechter hand gebruik je daarom voor de korte snaren ofwel de hoge snaren. Dit zijn dus de snaren die op de hoogte van je hoofd zitten.
Je linker arm kun je goed bewegen en er ook helemaal mee naar de langste en laagste snaar van de harp reiken. Met je linker hand speel je dan ook de lange ofwel lage snaren.

 

Wist je dat je bij het harpspelen….

geholpen wordt om de juiste snaar te vinden door het gebruik van 3 kleuren?
Wanneer je bijvoorbeeld piano speelt kun je aan de groepjes van 2 en 3 zwarte toetsen zien, welke witte toetsen je moet gebruiken.
Maar omdat er op de harp één lange rij met snaren zit hebben ze het vinden van de juiste snaar opgelost door 3 kleuren snaren te gebruiken.
De rode snaar is de C, de blauwe snaar is de F en de witte snaren die tussen de rode en blauwe snaren in liggen kun je dan zelf gewoon uitrekenen.

 

Wist je dat je bij het harpspelen….

de keus hebt om te spelen op een harp met nylon snaren, darm snaren, carbon snaren en/of ijzeren snaren?
Daar heb je waarschijnlijk nooit bij stil gestaan dat er zoveel verschillende soorten snaren gebruikt worden. Dat komt omdat er ook een heleboel verschillende merken en soorten harpen worden gemaakt.
Geen enkele soort snaar is goed of fout, het is van belang dat je bij het kiezen van een harp om te huren of kopen een harp kiest die bij je past. Wat model, kleur, vorm, grootte en zeker ook klank betreft helemaal naar jouw zin is. En dus is het maar gelukkig dat er een heleboel soorten zijn zodat er altijd wel een juiste harp voor jou te vinden is.

 

Mocht je na het lezen van dit artikel denken ik wil ook wel eens gaan proberen harp te spelen? Vraag dan nu geheel Gratis het Ebook Welke harp? aan. Na het lezen hiervan weet jij precies voor welke harp je het beste kunt gaan omdat die het beste bij je past.

 

 


Weet  jij nog iets toe te voegen aan “Wist je dat je bij het harpspelen……….”?

 

 

 

Tanya Tienpont
Tanya Tienpont
Tanya is een groot liefhebber van muziek. Graag wil zij met de website Harplessenonline jou helpen om op een leuke en eenvoudige manier harp te leren spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *