4 Veelgemaakte fouten bij harpspelen

Dynamiek
Verbeter je harpspel met dynamiek
3 juli 2024
Dynamiek
Verbeter je harpspel met dynamiek
3 juli 2024
fouten bij harpspelen

In dit blog ga ik het hebben over iets waar elke harpist(e), zowel jij als ook ik, weleens mee te maken krijgt: veelgemaakte fouten bij harpspelen. Of je nu net begint of al langer speelt, fouten maken hoort erbij. Maar het goede nieuws is dat we van deze fouten leren en er beter van kunnen worden.

In dit artikel ga ik vier veelvoorkomende fouten bij harpspelen bespreken en geef ik je handige tips om deze te vermijden. Dus laten we samen kijken hoe we ons harpspel kunnen verbeteren en nog meer plezier kunnen beleven aan het bespelen van de harp. We gaan kijken hoe we die fouten bij harpspelen kunnen omzetten in kansen om te groeien.

 

Fout 1: Verkeerde houding en techniek

Iedereen die begint met harpspelen, ikzelf ook toen ik begon, heeft wel eens geklungeld met de juiste manier om te zitten, hoe je je handen goed plaatst en hoe je de snaren juist bespeeld.

Stel je voor dat je uren lang gebogen zit, met je schouders opgetrokken en je polsen in een onhandige hoek. Dat klinkt niet alleen ongemakkelijk maar is het ook en kan leiden tot blessures en pijn. En dat wil natuurlijk niemand als je op de harp gaat spelen.

  • Een goede houding begint met rechtop zitten. Je voeten plat op de grond en je rug recht. De harp ligt stevig op je rechter schouder, je schouders laag en je armen ontspannen. Je rechter pols steunt op de klankkast en ligt daar in een comfortabele hoek.
  • Waarom is dit zo belangrijk?
    Een goede houding zorgt ervoor dat je spieren ontspannen blijven en je langere tijd kunt spelen zonder pijn. Waardoor je weer meer controle krijgt over je techniek omdat je niet wordt afgeleid door ongemak en/of pijn.
  • Om je te helpen bij een juiste speel techniek kun je eens gaan spelen terwijl je met je harp voor een spiegel zit. Kijk hoe je zit, hoe je je handen beweegt en corrigeer waar nodig.
  • Ook is het een mogelijkheid om een video van jezelf op te nemen. Deze kijk je dan later terug en kun je zien waar je nog verbeteringen kunt aanbrengen.

 

Fout 2: Te snel willen gaan

We leven in een wereld waarin alles snel en even vlug moet gebeuren, dus eigenlijk logisch dat dit vaak ook bij het harpspelen wordt toegepast. Maar helaas, bij het harpspelen werkt dat niet.

Als je net begint, je bent enthousiast en probeert direct snelle en ingewikkelde stukken te spelen (omdat die zo mooi klinken) dan raak je gefrustreerd, maakt fouten en het plezier in het harpspelen verdwijnt. Klinkt dat bekend?

Harp leren spelen is een reis en geen sprint. Het is belangrijk de basis goed onder de knie te krijgen voordat je verder gaat naar moeilijkere technieken. Als je te snel gaat mis je de kans om echt te begrijpen wat je doet en waarom je het doet. Dit heeft meestal slordig spel tot gevolg en uiteindelijk teleurstelling.

Hoe vermijdt je deze fouten bij harpspelen?

  • Door geduld te hebben en stap voor stap vooruit te gaan. Begin met de basis , met de juiste handhouding en vingerzetting en focus op makkelijke stukjes en bouw zo geleidelijk je vaardigheden op. Neem de tijd om alles wat je doet en leert ook echt te begrijpen.
  • Een handige tip is om een muziekstuk op te delen in kleinere stukjes. Zo kun je inplaats van op het hele stuk, je aandacht richten op een klein onderdeel eruit (bijvoorbeeld 1 regel of 2 maten). En pas als dat kleine gedeelte goed lukt ga je verder naar het volgende gedeelte.
  • Deze tip is niet voor iedereen maar sommige harpistes vinden het prettig om voor zichzelf een klein doel te stellen. Bijvoorbeeld: vandaag de eerste twee regels van dit nummer foutloos kunnen spelen of dat ritmische lastige deel vandaag goed voor elkaar te krijgen. Of de hele song foutloos te kunnen spelen. Het maakt niet uit welk doel je wilt behalen maar na het behalen ervan, vier dat dan ook met iets kleins of iets groters.

Fouten maken bij het harpspelen hoort erbij en maakt deel uit van het leerproces. Start langzaam en geef jezelf de tijd om te groeien. Elke noot die je speelt brengt je dichter bij je doel.

fouten bij harpspelen

Fout 3: Onvoldoende focus op basisvaardigheden

Basisvaardigheden klinken saai maar ze zijn wel de sleutel tot succes.
De basisvaardigheden bij het harpspelen zijn de juiste vingerzetting, akkoorden, ritme en de techniek om de snaren mooi en gelijkmatig te laten klinken. Zonder deze vaardigheden zul je al snel vast lopen.

Hieronder een aantal tips hoe je ervoor kunt zorgen dat je voldoende focus legt op de basisvaardigheden van het harpspelen:

  • Oefen je vingerzettingen: In de meeste lesboeken staan alle vingerzettingen bij de noten vermeld. Gebruik ook echt die vingerzettingen en wees niet slordig door er overheen te kijken, ze staan er tenslotte niet voor niets bij. Ik zie vaak genoeg bij cursisten gebeuren dat er gauw een vinger die voorradig is op een snaar wordt geplaatst in plaats van de voorgeschreven vinger. Doe dit niet. Voor die ene noot gaat het waarschijnlijk goed maar bij het vervolg loop je vast. Ook het spelen van toonladders met de juiste vingers is een goede oefening.
  • Werk aan je ritme: Ritme is de hartslag van de muziek. Je kunt een metronoom gebruiken om je timing te verbeteren en je ritmegevoel te versterken. Begin met de metronoom in een langzaam tempo te zetten en ga geleidelijk aan steeds een streepje sneller.
  • Spendeer tijd aan je speeltechniek: Geef het bespelen van de snaren extra aandacht. Oefen erop dat alle snaren even mooi en gelijkmatig klinken wanneer je trekt aan de snaren.
  • Blijf geduldig: Het verbeteren van je basisvaardigheden kost tijd en veel geduld. Blijf als het lukt, dagelijks oefenen dan ga je gestaag vooruit.
  • Vraag om feedback: Soms zie je je eigen fouten niet. Vraag daarom je leraar, lerares of harpcoach om met je mee te kijken of je op de goede weg bent.

Blijf oefenen, wees geduldig en geniet van elke kleine stap vooruit die je gaat maken. Na enige tijd zul je merken dat je harpspel soepeler en mooier klinkt.

 

Fout 4: Gebrek aan regelmatig oefenen

Je weet ondertussen vast wel dat regelmatig oefenen de sleutel tot succes is. Maar het gebrek aan regelmatig oefenen is de grootste veelgemaakte fout bij het harpspelen. Als je niet uitkijkt komen er al snel excuses op je pad: te druk, te moe, vandaag geen tijd. Herkenbaar?

Regelmatig oefenen betekent niet dat je dagelijks urenlang moet oefenen. Het gaat om de regelmaat en het creëren van een gewoonte. 15 – 20 minuten per dag kan al voldoende zijn.

Hieronder een paar tips om een regelmatige oefenroutine te ontwikkelen:

  • Maak een oefenplan: Plan het oefenen van het harpspelen net als alle andere afspraken die je plant. Zet het in je agenda en houd je er ook aan. Zoek eerst voor jezelf uit welk moment van de dag voor jou prettig werkt als oefen moment en ga daarna iedere dag op datzelfde moment oefenen.
  • Stel realistische doelen: Begin met goed en makkelijk haalbare doelen. Kleine en concrete doelen helpen je om gemotiveerd te blijven en vooruitgang te boeken.
  • Creeer een fijne oefenomgeving: Zorg ervoor dat je oefenruimte prettig en comfortabel aanvoelt. Een prettige omgeving zal je zeker motiveren om vaker en met plezier te oefenen. Zet je harp op een plek waar je je prettig voelt, waar je er makkelijk bij kunt en waar je je kunt concentreren.
  • Varieer je oefeningen: Houd je oefenmomenten interessant door te variëren in wat je oefent. Werk aan meerdere stukken, technieken en stijlen en gebruik ook verschillende inspeel-oefeningen, die je dagelijks kunt variëren. Als je wilt kun je hier 2 Gratis inspeel-oefeningen aanvragen die ik voor je gemaakt heb. Deze gebruik je iedere keer voordat je gaat oefenen om je vingers en spieren soepel en warm te maken.
  • Wees geduldig en niet te streng: Het is oké als je een of twee dagen mist met oefenen. Het belangrijkste is het om het daarna weer op te pakken en er weer een routine van te maken.

Met de ideeën die ik je hier heb gegeven kun je een eigen oefenroutine ontwikkelen die voor jou goed werkt. Je zult versteld staan van de vooruitgang in je spel wanneer je met regelmaat gaat oefenen.

 

Conclusie

Fouten bij harpspelen maken hoort bij het leerproces, vooral als het gaat om het leren bespelen van een nieuw instrument zoals de harp. Het belangrijkste is dat je leert van je fouten en ze gebruikt om te groeien. Wees geduldig en geniet van elke noot die je speelt.

Dank je wel dat je de tijd hebt genomen om dit blog te lezen. Ik hoop dat je inspiratie hebt opgedaan en dat je met nieuwe energie aan de slag gaat. Blijf spelen, blijf ontdekken en blijf vooral genieten van dit prachtige instrument.

 

Welke van deze veelgemaakte fouten bij harpspelen herken jij het meest? Laat het me weten in een reactie onder dit blog.

 

 

 

Tanya Tienpont
Tanya Tienpont
Tanya is een groot liefhebber van muziek. Graag wil zij met de website Harplessenonline jou helpen om op een leuke en eenvoudige manier harp te leren spelen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *