2 Leuke manieren om harp te spelen

Stille nacht
Stille nacht, Heilige nacht en nog meer kerstliedjes
5 december 2019
Victor Salvi
Victor Salvi de bekende Italiaanse harpbouwer
24 januari 2020
Stille nacht
Stille nacht, Heilige nacht en nog meer kerstliedjes
5 december 2019
Victor Salvi
Victor Salvi de bekende Italiaanse harpbouwer
24 januari 2020
2 leuke manieren om harp te spelen

Wist jij dat er 2 leuke manieren om harp te spelen zijn?
Als je net begint met harpspelen dan is alles nieuw voor je en wil je vast wel weten welke 2 manieren dat zijn.
Maar ook als je al enkele tijd harp speelt ben je misschien niet eens op de hoogte hiervan, dan zou het zo maar kunnen dat je slechts 1 van deze 2 manieren kent en gebruikt.  

Nieuwsgierig geworden? Lees dit artikel dan vooral verder waarin ik je meer vertel over deze 2 leuke manieren om harp te spelen.

 

Welke 2 leuke manieren om harp te spelen zijn er dan?

  • Harpspelen met bladmuziek ofwel muzieknoten
  • Harpspelen met akkoorden

 

Harpspelen met bladmuziek ofwel muzieknoten


Bladmuziek
is muziek die op papier genoteerd is. Met andere woorden: muziek die je hoort en die is uitgeschreven op muziekpapier.

En wat is muziekpapier dan hoor ik je denken? Muziekpapier is papier waarop notenbalken staan zodat er muzieknoten op geschreven kunnen worden.

En muzieknoten, wat zijn dat dan? Muzieknoten zijn rondjes die open of dicht zijn en met of zonder stok kunnen voorkomen.
Deze muzieknoten worden dus op het muziekpapier geschreven en als je weet hoe je dit moet lezen en hoe je het vervolgens op je harp kunt spelen dan kun je vele mooie muziekstukken gaan spelen.


Bladmuziek is dus een verzamelnaam voor allerlei soorten muziek die genoteerd is op speciaal muziekpapier.
Wanneer je weet hoe je die noten op het muziekpapier kunt lezen dan maakt het verder niet uit welk instrument je bespeeld of gaat bespelen. Want het lezen van de muzieknoten is voor bijna alle muziekinstrumenten hetzelfde.


Bij harpspelen met bladmuziek ga je dus leren hoe je noten moet lezen, en hoe je dan die noten op je harp gaat gebruiken.
Je hebt dan naast je harp een muziekstandaard staan waar een lesboek of een los blaadje met de muzieknoten op staat. Als je dan geleerd hebt hoe de muzieknoten heten kun je hier vanaf lezen welke noten/snaren je op je harp moet gaan spelen.

Bij de cursussen van harplessenonline gaat dit tegelijkertijd. Dus bij het leren van het harpspelen leer je ook meteen hoe de muzieknoten heten.
Dat is natuurlijk veel leuker als eerst noten leren lezen en pas daarna beginnen met harpspelen.

 

Harpspelen met akkoorden

Een akkoord is een samenklank van 3 of meer tonen. Dat betekent dus dat je als je een akkoord wilt spelen je 3 of meer tonen tegelijk moet gebruiken.
Als je met akkoorden harp wilt gaan spelen zul je eerst moeten weten welke akkoorden er allemaal zijn. Hoe je ze moet lezen en hoe je kunt weten welke 3 of 4 noten er in dat akkoord zitten.
Als dat allemaal bekend is wordt het pas echt leuk want bij het harpspelen met akkoorden kun je zulke leuke begeleidingen maken. En dat hoeft echt niet ingewikkeld te zijn maar je moet wel weten wat kan en mag. En verder zeg ik altijd: Gebruik je oren en luister naar wat je speelt, als je de goede tonen gebruikt (dus de tonen die in dat akkoord horen) zal het meestal wel goed klinken. Maar je kan natuurlijk ook wel eens een variatie proberen die niet klinkt, dus luister naar wat je speelt. En geniet van de heerlijke klanken.

 

Bij harpspelen met akkoorden ga je leren welke akkoorden er allemaal zijn, hoe je de akkoorden kunt lezen (met akkoordsymbolen) en hoe je ze uiteindelijk op de harp kunt gaan gebruiken. Inclusief de verschillende manieren van spelen en extra toevoegingen.
Je gebruikt dan de bladmuziek om met je rechterhand de melodie te spelen, maar voor je linkerhand gebruik je de akkoordsymbolen om leuke begeleidingen mee te maken. Wil je weten wat akkoordsymbolen zijn? Dat ga ik je allemaal leren in de cursus harpspelen met akkoorden.

 

Welke van de 2 leuke manieren om harp te spelen kies jij?

Lijkt het harpspelen met bladmuziek je een prettige manier van harp spelen? Maar zie je het harp spelen met akkoorden eigenlijk ook wel zitten? Maar moet je eigenlijk nog helemaal starten met harp leren spelen?
Vraag dan direct het Gratis eBook Welke Harp? aan en lees hoe je de harp van je dromen kunt vinden.

 

 

Ebook welke harp

 

 

Laat je hieronder weten welke manier van harp spelen jouw voorkeur heeft?

 

 

 

Tanya Tienpont
Tanya Tienpont
Tanya is een groot liefhebber van muziek. Graag wil zij met de website Harplessenonline jou helpen om op een leuke en eenvoudige manier harp te leren spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *