Waar begin je een stuk met spelen


Waar begin je een stuk met spelen? Natuurlijk begin je een stuk met spelen vooraan.
Dat doet toch iedereen en is ook het meest logische.


Naarmate je verder komt in een stuk, of bij een tweede gedeelte, blijkt het vaak wat lastiger te zijn en zul je meer fouten maken.
Toch zal je als je de volgende dag gaat oefenen en de dag daarna en de dag daarna, weer vooraan beginnen bij het deel dat je ondertussen al aardig kent.
Zodra je dan bij het moeilijkere deel komt is je energie en concentratie al flink verlaagd en zul je wederom hier problemen hebben.

waar begin je een stuk met spelen


Maar waar begin je een stuk dan wel te spelen?

 

Ik denk dat het ook bij jou meestal zo gaat, en dat is helemaal niet zo gek, het is zelfs logisch. Het begin van een nummer heeft vaak een leuk en herkenbaar thema of een gezellige melodie, logisch dat je dit graag speelt.
Je speelt harp voor je plezier dus begin je ook met de leuke melodie en ga je je pas later door het moeilijke gedeelte heen worstelen.
Maar het vervelende hiervan is dat wanneer je bij het moeilijke deel bent aangekomen je concentratie eigenlijk al een beetje op is en het moeilijke deel moeilijk zal blijven omdat je er niet met volle aandacht mee bezig kan zijn.


De oplossing hiervoor is zo simpel, en eigenlijk weet je de oplossing zelf ook wel:
Begin je oefenen nu eens bij het tweede en lastigere deel.
Je hebt dan nog alle energie en concentratie om je hier volledig op te storten en zul je het veel beter in je opnemen.


Je kunt dit zien als, het lekkerste voor het laatst bewaren
.


Je kunt jezelf dan als doel stellen dat je daarna als beloning het stuk van voren af aan gaat spelen, maar het echte oefenen heb je dan al bij het moeilijke gedeelte gedaan.


Als je dit meerdere dagen zo doet zul je merken dat het werkt en dat ook het tweede deel minder moeilijk is geworden (omdat je er de tijd voor hebt genomen om ook dit deel met aandacht en geconcentreerd te oefenen).

Ik hoop dat ook voor jou de studeer tip "Waar begin je een stuk met spelen" een hele waardevolle studeer tip zal zijn.Contact gegevens

HarplessenOnline

Tanya Tienpont

Tel. 06-22451993