Mijn verhaal, van blokfluit naar harp

harp stemmen
Je harp stemmen, hoe kun je dat het beste doen
25 mei 2017
Harp snaren
Verschillende soorten harp snaren
21 juni 2018
harp stemmen
Je harp stemmen, hoe kun je dat het beste doen
25 mei 2017
Harp snaren
Verschillende soorten harp snaren
21 juni 2018
mijn verhaal

Graag vertel ik je in dit artikel mijn verhaal, hoe ik van de blokfluit op de harp terecht ben gekomen.
Mijn naam is Tanya en als 9-jarig meisje ben ik begonnen met harpspelen, dat ging echter niet zomaar van de ene op de andere dag. Het heeft ruim 3 jaar geduurd voordat ik wist dat ik de harp wilde gaan leren spelen.

Mijn moeder was sopraan en had op het conservatorium zang en piano gedaan. Daar mijn ouders het muziek maken belangrijk vonden en het gewoon hoorde bij de opvoeding, moesten mijn zus en ik eerst op blokfluitles. Dit was een goede basis, daarna mochten we zelf een ander instrument kiezen.
Mijn zus wist na een jaar al dat ze piano wilde gaan spelen, maar ik kon maar niet ontdekken welk instrument ik het mooiste vond.

Ik vertelde net al dat mijn moeder zong en sopraan was. Wij woonden toen in Hilversum waar je het Omroeporkest en het Groot Omroepkoor hebt, waar mijn moeder in zong. Dagelijks had ze repetities en op zeer regelmatige basis concerten.
Deze concerten waren door het hele land en ook vaak op zaterdagmiddag in het Concertgebouw in Amsterdam. Regelmatig zaten mijn vader, mijn zus en ik bij die zaterdagmiddag concerten in de zaal te luisteren.
Bij één van die zaterdagmiddag concerten had de harp een plaatsje voor het orkest gekregen omdat er een harpconcert op het programma stond.
Al tijdens het concert was ik verkocht en wist ik welk instrument ik wilde gaan leren bespelen. Zo jong als ik was, ik werd verliefd op De harp en haar mooie klanken.

 

Daar mijn moeder bijna dagelijks met de musici uit het omroeporkest werkte, was het niet moeilijk een lerares te vinden. Er werd een kleine haakjes harp, ofwel Keltische harp, van het merk Aoyama gekocht en na ruim 3 jaar blokfluitles, kon ik beginnen met harp spelen. 

 

mijn verhaal

 

Mijn verhaal: Van haakjes harp naar pedaal harp


Tijdens de basisschool leerde ik een heleboel van het harp spelen en kwam het moment dat ik moest beslissen of ik echt door wilde gaan met harp spelen of niet.

Het punt van een grote pedaal harp was namelijk aangebroken en voordat mijn ouders die voor mij wilden aanschaffen, wilden ze wel graag zeker weten of ik er mee door wilde gaan of niet.
Dat was echter snel besloten want ik was nog steeds helemaal verliefd op de harp.

Tegenwoordig zijn er in Nederland diverse winkels waar je harpen kunt kopen maar toendertijd nog niet. In de zomer was er een harpweek in Rolduc te Kerkrade. Waar tevens een tentoonstelling was van de Italiaanse harpbouwer Salvi. Hier ging ik samen met mijn vader naartoe en heb ik mijn eerste mooie pedaal harp uitgezocht en van mijn ouders gekregen, een Angelica. Vele jaren later kreeg ik een dochter die we Angelique hebben genoemd (hoe zo is harpspelen mijn grote liefde?).

Zoals je wellicht weet is een pedaal harp een behoorlijk groot instrument. Omdat het ook een kostbaar instrument is, hoorde er ook een grote stevige kist bij.
Mijn vader had toen een station wagon waar de harpkist niet in bleek te gaan. De oplossing was: de harp in de auto en de kist boven op het dak.
En zo reden wij van Kerkrade terug naar Hilversum en ging ik verder met studeren op mijn pedaal harp.

 

Mijn verhaal: Van middelbare school naar conservatorium

Op de middelbare school vonden veel van mijn klasgenoten het maar raar dat ik harp speelde. (In die tijd waren er nog lang niet zoveel harpistes als tegenwoordig). Harp spelen werd toen geassocieerd met klassieke muziek en klassieke muziek hoorde echt niet bij de jongeren van toen. Ik ben gelukkig gewoon doorgegaan en harp blijven spelen, maar ik heb behoorlijk wat moeilijke periodes gehad en getwijfeld of ik wel door moest gaan.

Na de middelbare school ging ik naar het Conservatorium van Hilversum, dat toen de Muziek Pedagogische Academie heette. Hier deed ik harp, piano en AMV (Algemene Muzikale Vorming), waarmee ik op de basisscholen en de onderbouw van de middelbare scholen muziekles kon gaan geven. Op het conservatorium kreeg ik harples van Erika Waardenburg, een geweldige harpiste en lerares.

Al tijdens de opleiding (ik moest veel stage lopen op basisscholen) werd mij door diverse ouders gevraagd of ik hun zoon of dochter geen privé muzieklessen wilde geven, waardoor ik al meteen een begin maakte met mijn eigen lespraktijk.

 Mijn verhaal

 

Mijn verhaal: Na de opleiding

Toen ik met de opleiding klaar was en ging solliciteren op basisscholen om daar muzieklessen te gaan geven, wilde dit niet echt lukken. Ik woonde nog steeds in Hilversum waar het vol zat met muziekmensen. Het was heel normaal als ik na een sollicitatiebrief een brief terug kreeg waarin mij verteld werd dat ik 1 van de 340 sollicitanten was en dat ze hadden gekozen voor iemand met meer ervaring.
Aan één kant kon ik dat wel begrijpen, maar ik moest toch ook ergens beginnen met ervaring op te doen?
Gelukkig kwam ik wel regelmatig in aanmerking om in te vallen voor leraren die zwanger, langdurig ziek of overspannen waren. Hiermee kreeg ik toch de mogelijkheid om ervaring op te doen.


Na zo’n 2 jaar op diverse scholen te hebben ingevallen en nog steeds geen vaste baan in het onderwijs te hebben gevonden verdween mijn interesse om voor de klas te staan en muziekles te geven en besloot ik er maar mee te stoppen.

Gelukkig had ik wel al een kleine lespraktijk waar ik met veel plezier les gaf, maar dat was niet voldoende om van te leven.
Ik besloot een typediploma te gaan halen zodat ik in de ochtenden op een kantoor kon gaan werken. In de middagen gaf ik mijn leerlingen les en daarnaast begon ik aan het opbouwen van een repertoire om met de harp achtergrondmuziek te kunnen gaan spelen bij diners, recepties, openingen e.d.

 

Mijn verhaal: En nu

Na enige tijd was mijn ritme gevonden. In de ochtenden werkte ik op de administratie van een kantoor, in de middag gaf ik les aan mijn leerlingen voor de instrumenten harp, piano en keyboard en in de avonden had ik geregeld opdrachten om met de harp achtergrondmuziek te spelen.
Ik leerde mijn man kennen en we kregen een lieve dochter, Angelique.

Met het werken op kantoor ben ik intussen gestopt maar ik geef nog volop lessen aan kinderen en volwassenen en speel ook nog steeds met mijn harp achtergrondmuziek bij allerlei gelegenheden.
Omdat ik het lesgeven nog steeds helemaal geweldig vindt en ik me bedacht dat ik de lessen eigenlijk ook buiten mijn woonplaats zou willen geven kwam het idee van online lessen tot stand. 

Ik begon met een website voor online pianolessen: www.leerpianospelenonline.nl. Ik koos de piano omdat ik dacht dat dat het meest gangbare instrument was. Om de website goed op te zetten ging ik cursussen maken en E-books schrijven en vervolgens allemaal video’s opnemen. Geweldig leuk om te doen en zo kon ik nog meer mensen enthousiast maken voor het zelf een instrument leren bespelen.

Maar de harp is voor mij nog steeds het meest geweldige en fascinerende instrument dus ben ik later ook een website gaan maken voor online harplessen en dat is deze website: www.harplessenonline.nl

En hiermee sluit ik dit artikel af, zoals je begrijpt ben ik de hele dag met muziek bezig, zowel met lesgeven, zelf studeren, optreden en werken aan nieuwe lessen en video’s voor de online websites.
Een heerlijke baan die eigenlijk geen baan is maar een uit de hand gelopen hobby.

En zo heb ik je mijn verhaal verteld hoe ik van de blokfluit op de harp terecht ben gekomen en hoe het vanaf de start van het harpspelen tot nu is verlopen. 

Ik hoop dat mijn verhaal je inspireert om ook verder te gaan met het harpspelen en dat deze website met de online harplessen je daarbij kan helpen. Zowel met de diverse cursussen als met de tips over het studeren en het beantwoorden van vragen die je hebt over het harpspelen.

Nu vraag ik jou of jij hieronder in het reactieveld zou willen vertellen hoe jij tot het harpspelen bent gekomen en of je net begonnen bent of al langere tijd speelt en of jij net zo betoverd bent door de harp als ik.

 

Tanya Tienpont
Tanya Tienpont
Tanya is een groot liefhebber van muziek. Graag wil zij met de website Harplessenonline jou helpen om op een leuke en eenvoudige manier harp te leren spelen.

4 Comments

 1. caroline schreef:

  hallo Tanya
  Wat een mooi inspirerend verhaal dank je voor het delen ervan.
  Heb vroeger muziekles van de nonnen op de lagere school gehad, speelde Melodica en had een accordeon, maar kon niet zo goed bij de les blijven en noten vond ik maar rare dingen, de nonnen waren streng en de blijdschap die ik voelde voor muziek verdween al gauw en ik wilde niet meer naar muziekles…

  Speel sinds enkele maanden de harp en daarvoor vele instrumenten, intuïtief bespeeld zoals de didgerido, djembe en de native flutes, mondharp en de klankschalen en nog vele andere instrumenten maar noten lezen kende ik nog steeds niet….dus dan maar intuïtief.

  Maar hoe kwam ik toch bij mijn harp uit.
  Heb het altijd een fascinerend instrument gevonden..als ik er een zag …of hoorde …maakte mijn hart een sprongetje muziek van de engelen noem ik het zelf.

  Tot enkele maanden geleden het gevoel om een te harp bespelen zo sterk werd en al de dilemma’s over boord heb gegooid zoals ik ben te oud om harp te leren bespelen, kan geen noten lezen …blabla je kent het wel.
  Heb een kleine Keltische harp gekocht en zo begon mijn harpreis, wilde graag aan de slag gaan en ben internet afgestruind en toen kwam ik harplessen online tegen van Tanya gelijk ingeschreven en met de eerste lessen aan de slag gegaan.
  Ik was zo geïnspireerd door de lessen dat ik besloot om de noten maar eens te gaan leren en ja hoor, had na een paar dagen al de basis te pakken en vond het heerlijk om te doen, ik moet nog veel leren, ik oefen elke dag en ga beetje bij beetje vooruit.
  Maar het maakt me blij en gelukkig.
  Dank je wel Tanya voor je bezielde lessen echt een aanrader.

  • Tanya Tienpont schreef:

   Beste Caroline,

   Dank je wel voor je uitgebreide reactie, mooi om te lezen en wat een geweldig scala aan instrumenten heb jij al bespeeld.
   Jij noemt harpmuziek, muziek van de engelen, een mooie uitspraak. Ik denk dat meer mensen de harpmuziek associeren met engelen.

   Wat heerlijk dat je nu na jaren bent begonnen met harpspelen en je hart gevolgd hebt. En natuurlijk geweldig dat ik je met mijn online harplessen daarbij kan helpen.
   iedere dag oefenen zoals jij aangeeft, werkt inderdaad het beste en is gewoon heerlijk om te doen.
   Heel veel succes en plezier met het harpspelen en de lessen en ik hoop je nog veel te kunnen leren.

   Hartelijke groeten, Tanya

 2. Tina schreef:

  Beste Tanya,

  Ik heb gisteren jouw ‘speel in 1 week met akkoordsymbolen op je harp’ gedownload. Wat reuze handig en wat leg je het goed uit. Ik woon in Sydney, Australie maar had vroeger harp lessen met Titia Tieman op de muziekschool in Hoorn. Ik had ook een kleine Aoyama harp. Toen die naar Australie kwam is die helemaal scheef getrokken in de hitte hier. Ik heb heel leuke herinneringen aan Titia en de harp lessen en zo heb de harp weer opgenomen een paar jaren geleden. Ik kreeg een Camac Schola pedaal harp aangeboden (de Aoyama was er niet meer)en ik kon het niet weerstaan. Ik ben inmiddels veel ouder en heb een carriere die niks met muziek te maken heeft, maar ik vindt de harp nog steeds mooi en geweldig. Ik ging ook van de blokfluit (op de muziekschool in Harlingen) over naar de harp. Ik vindt jouw lessen heel goed omdat die in het Nederlands zijn, ik worstel nog steeds met de engelse namen in muziek en vaak snap ik het niet als mijn lerares in het engels over crochets en minims heeft, omdat ik eenmaal in het Nederlands alles heb geleerd dat ik tot nu toe weet. Zo doorgaan Tanya! Het gaat goed!

  • Tanya Tienpont schreef:

   Beste Tina,
   Hartelijk dank voor je reactie, wat leuk om te lezen dat jij vroeger les hebt gehad van Titia Tieman. Daar heb ik ook een aantal jaren met heel veel plezier les bij gehad. Een geweldige en motiverende lerares.
   Ik begrijp dat je enige jaren geen harp hebt gespeeld maar er uiteindelijk toch weer mee bent begonnen en ik vermoed dat dit komt doordat dit instrument je zo grijpt, dat je het gewoon niet meer los kan laten. Ook al stop je er mee om wat voor reden dan ook, op enig moment pak je het toch weer op.
   En wat fijn dan om te lezen dat de lessen van HarplessenOnline je daar zo goed bij helpen. Ik hoop je met mijn online lessen nog veel te kunnen leren en je nog lang te kunnen blijven inspireren.
   Heel veel succes en plezier met het harpspelen en geniet ervan.

   Vriendelijke groeten,
   Tanya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *